Iako je slabo poznat izvan granica Sjeverne Amerike, sirup koji se dobiva iz javorove kore jedan je od najukusnijih zaslađivača na svijetu. Riječ je o tamnom slatkom biljnom soku koji se sakuplja u kasnu zimu i rano proljeće, kada drveće javora obiluje njime. Nakon sabiranja, sok se termički obrađuje tako da voda ispari i da se dobije koncentrirani sirup.
Tradicija njegovog sakupljanja potječe od američkih domorodaca, a preuzeli su je američki doseljenici. Najveći udio na tržištu drži Kanada, čiji se sirup smatra najkvalitetnijim te njihovim nacionalnim blagom. No, on je i više od samog zaslađivača jer obiluje mineralima i antioksidansima koji ga čine posebno zdravom namirnicom.
Sastav javorovog sirupa
Javorov sirup je visoko nutritivna namirnica. Bogat je mineralima – porcija od 60 mililitara javorovog sirupa sadrži:
- 100 % dnevnih potreba za manganom
- 37 % za riboflavinom
- 18 % za cinkom
- 7 % za magnezijem
- 5 % za kalcijem i kalijem
Može sadržavati više antioksidansa od mnogih drugih namirnica koje se smatraju posebno bogate njima. Glatke je teksture i jantarne boje, a svojim specifičnim slatkim okusom podsjeća na karamelu.
Dobrobiti javorovog sirupa
Ako koristite prirodne zaslađivač,e onda je javorov sirup jedna od najboljih i najzdravijih varijanti. U usporedbi sa šećerom ili umjetnim zaslađivačima, koji nemaju nutritivne vrijednosti i čine štetu organizmu, javorov sirup je prava riznica nutrijenata koja pomaže u prevenciji mnogih bolesti.
1. Zdrava zamjena rafiniranom šećeru
Umjereno korištenje prirodnih zaslađivača poput javorovog sirupa odlična je alternativa šećeru i umjetnim sladilima. Prekomjerno konzumiranje rafiniranog šećera može pridonijeti razvoju kandide i sindroma iritabilnog crijeva te drugih poremećaja koji se povezuju s autoimunim bolestima.
Mnoge studije ukazuju na to da šećer uzrokuje i rak. Umjetni zaslađivači izazivaju brojne zdravstvene tegobe – debljanje, umor, anksioznost, depresiju, poteškoće kod učenja, oslabljeno pamćenje. Javorov sirup se ne povezuje niti s jednom od ovih bolesti, a zbog okusa potiče bolje raspoloženje. Ima niži glikemijski indeks od šećera zbog čega je pogodniji za dijabetičare.
2. Riznica antioksidansa
Prema znanstvenicima sa Sveučilišta na Rhode Islandu javorov sirup obiluje antioksidantivnim spojevima polifenolima koji imaju brojna ljekovita svojstva. Ovi spojevi nalaze se i u nekim drugim supernamirnicama – bobičastom voću, čaju, crvenom vinu i lanu. Djeluju antikancerogeno i protuupalno, a korisni su i u smanjenju rizika od dijabetesa i srčanih bolesti.
Zbog toga čak i osobe koje se nalaze u stanju predijabetesa smiju umjereno koristiti javorov sirup. Nedavno je otkriveno 20 novih ljekovitih spojeva u javorovom sirupu. Među njima su benzojeva kiselina, galna kiselina, cimetna kiselina, te različiti flavonoli poput katehina, epikatehina, rutina i kvercetina.
3. Izvor važnih minerala
Javorov sirup obiluje mineralima, posebno cinkom i manganom. Cink je neophodan i izuzetno važan za dobro funkcioniranje imunološkog sustava – proizvodnju antitijela i limfocita te za čišćenje organizma.
Mangan je od presudne važnosti za održavanje zdravlja kostiju (stvaranje važnih enzima za izgradnju kostiju), a djeluje i kao koenzim koji sudjeluje u metaboličkim procesima. Osim toga, mangan sudjeluje u stvaranju vezivnog tkiva, apsorpciji kalcija, pravilnom funkcioniranju štitnjače, regulaciji spolnih hormona, regulaciji razine šećera u krvi, razgradnji masti i ugljikohidrata.
Patite li od PMS-a javorov sirup vam može biti i lijek i hrana za utjehu. To je zato što mangan može pomoći u prevenciji naglih promjena raspoloženja, glavobolja, tjeskobe i anksioznosti.
4. Preventivno sredstvo protiv Alzheimerove bolesti
Prema istraživanjima Američkog društva kemičara javorov sirup je koristan u prevenciji Alzheimerove bolesti. Uspoređujući rezultate 24 studije koje su pratile povezanost prehrane i kognitivnih funkcija, znanstvenici su ustanovili da spojevi iz javorovog sirupa preveniraju proces fibrilacije, koji može pokrenuti ovu okrutnu bolest.
Javorov sirup u kulinarstvu
Javorov sirup se koristi za zaslađivanje kolača, napitaka i kao preljev. Dijeli se na A i B razred. A razred čine 3 boje javorovog sirupa Light Amber, Medium Amber i Dark Amber. B razred čini najtamnija sorta javorovog sirupa, koja je ujedno i najaromatičnija, najzdravija, ali i najskuplja.
Tamnije vrste sirupa više se koriste za pečenja kolača, dok se svijetle češće konzumiraju kao preljev. ¾ šalice sirupa može zamijeniti jednu šalicu bijelog šećera. Javorov sirup možete koristiti u jutarnjim pahuljicama, zobenoj kaši, kao dodatak marinadama, a izvrsno pristaje i u tople napitke.
Pirove palačinke s javorovim sirupom
Sastojci:
- 200 ml bademovog mlijeka
- 1 banana
- 200 g pirovog brašna
- 1 vanilin šećer
- 25 g mljevenih badema
- 50 ml mineralne vode
- kokosovo ulje (za pečenje)
Priprema:
Izgnječite bananu, dodajte mineralnu vodu, mlijeko i miksajte štapnim mikserom ili u blenderu. Pomiješajte ostale suhe sastojke i umiksajte u smjesu.
Ugrije kokosovo ulje na tavi, na vatri srednje jačine. Izlijte tijesto tako da dobijte krugove širine 7-10 centimetara, pecite oko 2 minute s obje strane.
Palačinke poslužite sa svijetlim javorovim sirupom.
Fondue s javorovim sirupom
Sastojci:
- 1 mali sir Camembert
- 2 češnja češnjaka
- 1 jušna žlica javorovog sirupa
- 2 grančice timijana
- 2 kriške crnog kruha
- maslinovo ulje
- sol i papar
- mlade mrkve
Priprema:
Izdubite sir i dodajte usitnjeni češnjak, timijan i javorov sirup. Umotajte sir u dvostruku foliju i pecite ga 10 minuta na 180 °C. Kruh premažite maslinovim ulje, posolite i popaprite te pecite na tavi dok ne dobije rumenu boju s obje strane.
Narežite ga na kockice. Servirajte sir s odmotanom folijom na vrhu, a uz to poslužite kruh i mrkvu za umakanje.
Slatko-kisela salata
Sastojci:
- 1 glavica crvenog zelja
- 4 – 6 stabljika mladog luka
- 2 crvene paprike
- 1 žuta paprika
- 1 narančasta paprika
- 1 čili paprika
- 100 g svježeg korijandera
- 250 ml soka od ananasa
- iscijeđeni sok 2 limete
- 1,5 čajna žlica himalajske soli
- 2 jušne žlice kokosovog ulja
- 2 jušne žlice javorovog sirupa
Priprema:
Očišćeno povrće narežite na trakice. Napravite dresing od sokova limete i ananasa, javorovog sirupa, ulja, soli i papra. Prelijte dresing po povrću i dobro promiješajte. Ostavite 15 minuta do 2 sata da se marinira. Prije posluživanja pospite korijandrom.
Bezglutenske energetske pločice od smokava
Zdrave varijante kremastog sladoleda bez mlijeka, šećera i glutena
Crumble s jagodama – prava ljetna poslastica
Anita Šupe: Bezglutenske, PALEO i LCHF namirnice – što je što i za koga?