Zelena kura – dijeta na bazi zelenog povrća

Zelena kura (u švedskom originalu grüne kure) upravo je zapanjujuća. Smiruje želudac, pomaže pri mršavljenju, ulijeva energiju i podiže raspoloženje. Ova je dijeta pogodna za vas trpite li nadutost u želucu, osjećate se napuhnuto, ako vam je glava teška i ako ste kronično iscrpljeni i bezvoljni.

Pomoći će vam i da se oslobodite viška kilograma koji je dosad odolijevao vašim dijetnim naporima. Dobro će vam doći ako vas hvata česta potreba za slatkim ili za grickanjem između obroka. Omogućit će vam veću kontrolu nad apetitom i pomoći vam da se odviknete od šećera.

Dijeta govori švedski

Autorica dijete, Bitten Jonsson, uvjerava korisnike da ova dijete donosi krupnu pozitivnu promjenu u zdravlju, a uz to i ravan trbuh. Dr. Jonsson je švedska liječnica specijalizirana za ovisnosti, a osobito za ovisnost o šećeru.

Korisnici ove dijete potvrđuju riječi dr. Jonsson, svjedočeći da zahvaljujući njoj blistaju, da su u boljoj kondiciji i da se lakše koncentriraju. Zelenu kuru preporučuje i njena sunarodnjakinja dr. Sanna Ehdin, imunolog i autorica knjiga o samoizlječenju.

Srodnost s pećinskom dijetom

Zelena kura je inačica pećinske dijete, zvane i prehrana LCHF, sa strožim izborom namirnica, koje omogućuju čišćenje. Sastoji se ponajprije od zelenog povrća, masnoća i bjelančevina. Dopušteni su orasi, sjemenke i manje količine ostalog povrća.

Od masnoća, preporučuju se maslac (ali ne i margarin!), hladno prešano maslinovo ulje, kanolino ulje i kokosovo ulje. S jelovnika odstranite voće, mliječne proizvode, alkohol i namirnice bogate ugljikohidratima – šećer, kruh, tjesteninu, krumpir, rižu i škrob.

Spriječite fermentaciju

Ako vam je glava teška i otečena, kao da ste prehlađeni, iako niste, to bi moglo biti zbog prejakog procesa fermentacije u probavnom traktu. Bit je zelene kure smanjivanje procesa fermentacije (vrenja) u organizmu, a da biste to ostvarili, morate se kloniti ugljikohidrata.

Ugljikohidrati su hrana za kvasne gljivice, slične onima koje koristimo pri izradi kruha. Kvasne gljivice uzrokuju vrenje u probavnom traktu, a otpadni proizvodi vrenja dovode do posljedica spomenutih u uvodu – nadutosti, otečenosti, umora i teškoća u koncentraciji.

Dodaci prehrani

Da biste upotpunili spektar hranjivih sastojaka, savjetujemo da tijekom zelene kure uzimate sljedeće dodatke prehrani:

  • L-glutamin, jednu žličicu u čaši vode ujutro i uvečer radi zaštite stijenki crijeva.
  • Probiotike u tabletama, svakodnevno. Ovo je zamjena za bakterijske kulture iz mliječnih proizvodima.
  • Kokosovo ulje, po mogućnosti hladno prešano, 1 do 3 žlice dnevno. Ako ga ranije niste jeli, počnite s pola žličice dnevno. Osim sa žlicom, možete ga jesti i rastopljenog u čaju ili kavi.
  • B-kompleks, svakodnevno, s naglaskom na vitamin B12.

Strpljivo u prvim danima

Provodite zelenu kuru između jednog i tri mjeseca – koliko izdržite. Moguće je da će vaše tijelo prvih nekoliko dana biti nemirno zbog promjene tipa hranjivih sastojaka. Nakon kratkog navikavanja sve će ići lakše. Zelena dijeta pomoći će vašem tijelu da brzo pronađe ravnotežu.

Budete li pri provođenju dijete dosljedni i disciplinirani, ostvarit ćete sjajne rezultate. Bit ćete siti i pošteđeni probavnih tegoba, a istovremeno ćete gubiti na težini. Primijetit ćete poboljšanje na koži i kosi, raspoloženje će vam porasti i bolje ćete spavati.

Osim toga, za ovu je dijetu lako nabavljati hranu. Nemate što razmišljati – stavljajte u košaru samo zeleno povrće i bjelančevine.

Osnovne namirnice

Preporučujemo namirnice za verziju zelene kure koju smo prilagodili vegetarijancima. Njeno jezgro tvori povrće koje raste iznad zemlje. To su u prvom redu kupus, kelj, cvjetača, zelena salata, blitva, špinat, zelene mahune, artičoka, šparoge, brokula, tikvice, patlidžani, masline, krastavci, paprika, luk, rajčica, komorač, gljive, češnjak, đumbir, avokado.

Proteinsku komponentu dopunite grahom, graškom, lećom, kvinojom, tofuom, tempehom i sojinim mlijekom.  Alge, ponajviše spirulina. Maslac, kokosovo i maslinovo ulje, majoneza i umaci na bazi maslaca, maslinova ulja i začinskog bilja. Pijte puno vode, ali između obroka. Izbjegavajte vodu neposredno prije, za vrijeme i odmah poslije obroka, jer ona razrjeđuje želučane sokove i otežava probavu.

Sporedne namirnice

Iduće su namirnice dopuštene, ali u umjerenim količinama, budući da sadrže više ugljikohidrata.

  • Korjenasto povrće: cikla, koraba, mrkva.
  • Sjemenke: suncokretove, bućine, lanene, sezamove i chia.
  • Orašasti plodovi: orasi, bademi, lješnjaci, indijski oraščići.
  • Kokosovo brašno, kokosovo mlijeko, nezaslađeni kakao prah.
  • Limun kao začin.
  • Kava bez mlijeka, čaj, limunada zaslađenu sa stevijom, umjesto sa šećerom.

Izbor namirnica

Potrudite se opskrbiti namirnicama organskog ili domaćeg uzgoja. Klonite se industrijski prerađene hrane pune umjetnih dodataka i pesticida. Sirove su namirnice prehrambeno bogatije jer zadržavaju vitamine, minerale, antioksidanse, probiotike i enzime koje kuhanje oslabljuje ili uništava.

Struktura obroka

Glavni obrok treba sadržavati proteinsku komponentu u vidu soje, oraha, algi, zatim obilje povrća i zdravih masnoća. Masnoće pribavite iz ulja u kojemu je pripremana hrana ili ih osigurajte iz umaka ili nadjeva na bazi maslaca, maslinova ulja, žumanjaka i začinskog bilja.

Sirovo povrće jedite kao prilog, salatu ili u sokovima. Preporučujemo povrtni smoothie, kašasti napitak koji možete obogatiti jajima, mljevenim orašastim plodovima i kokosovim mlijekom. Ako ogladnite između obroka, grickajte povrće ili orahe, umjesto klasičnih grickalica od ugljikohidrata.

Dva lagana recepta

Predstavljamo vam dvije juhe po zelenim receptima dr. Sanne Ehdin. Napominjemo da je dr. Ehdin, za razliku od dr. Jonsson, manje restriktivna te dopušta krumpir. Svaku juhu moguće je napraviti za 15 do 20 minuta.

Juha od češnjaka i brokule (4-6 porcija)

SASTOJCI:
  • 10 režnjeva češnjaka
  • 2 žlice kokosovog ulja
  • 1 veliki luk, nasjeckan
  • 2-3 krumpira ili jedan veliki krumpir
  • 13 čaša vode
  • 600 grama brokule
  • 3 kocke povrtne juhe
  • 1 žlica limunova soka
  • 1-2 kurkume
  • Morska sol
PRIPREMA:

Ogulite češnjak i pirjajte cijele režnjeve u kokosovom ulju u tavi. Dodajte kolute od luka i pržite jednu minutu. Oljuštite i izrežite krumpire na male komade i ulijte pola vode.

Kuhajte dok ne zavrije i pustite da ključa deset minuta. Operite i izrežite brokule na male komade. Ubacite ih zajedno s juhom u kocki i kuhajte šest minuta. Blendajte juhu s ručnim blenderom dok ne bude ravnomjerno gusta. Zaštitite se od špricanja s papirnatim ručnikom.

Ulijte ostatak vode do željene gustoće, zagrijte juhu i umiješajte limunov sok i kurkumu. Začinite s morskom solju i poslužite.

Juha od špinata (4-6 porcija)

SASTOJCI:
  • 2 žlice maslaca
  • 2 žlice kokosovog ulja
  • 1 veliki luk, razrezan
  • 1 šalica kukuruznog brašna
  • 1 litra vode
  • 2 žličice češnjakovog praha
  • 1 žličica kurkume
  • 1 prstohvat čilija
  • 1/2 dijonskog senfa
  • 1 kg svježeg ili smrznutog špinata
PRIPREMA:

Rastopite maslac i kokosovo ulje u tavi za umak, dodajte luk i pustite da omekša. Utucite kukuruzno brašno i nastavite tući dok malo pomalo dodajete vodu.

Kuhajte dok ne zavrije i pustite da ključa pet minuta. Začinite juhu i umiješajte špinat. Nemojte dopustiti da juha opet zavrije. Ulijte zelenu juhu u duboke zdjele i poslužite.

 

Autor: Ozren Podnar

 

Anita Šupe: Bezglutenske, PALEO i LCHF namirnice – što je što i za koga?

Anita Šupe, Istine i laži o hrani: PALEO, LCHF i ostale vrste zdrave prehrane

Dobrobiti zelenog lisnatog povrća i kako ga pripremiti

Zelena magma – dajte prednost zelenoj hrani

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads