Banana (lat. Musa spp.) potječe iz Jugoistočne Azije, a raste u svim tropskim dijelovima svijeta. Uzgaja se za hranu, ali i kao ukrasna vrtna ili sobna biljka. Najstarije zabilješke o banani datiraju od prije 2.500 godina i pronađene su na sanskrtu, dok je trgovina njima započela krajem 14. stoljeća. Prvi Europljani koji su se susreli s ovom namirnicom bili su vojnici Aleksandra Makedonskog u Indiji. U Africi su ih proširili Arapi te europski kolonisti (Španjolci, Portugalci i Englezi) koji su ih donijeli u Južnu Ameriku u 16. stoljeću.
Slatko bogatstvo nutrijenata
Važni sastojci u plodu banane su:
– jednostavni šećeri
– kalij
– fosfor
– magnezij
– karoteni
– vitamini B kompleksa
– pektin
– jabučna kiselina
Jednostavni prirodni šećeri koje sadrži banana, fruktoza i glukoza, brzo se razgrađuju i tijelu daju energiju potrebnu za fizičku aktivnost. To je jedan od razloga zašto je banana omiljeno voće profesionalnih sportaša.
U usporedbi s jabukom, banana ima čak četiri puta više bjelančevina, tri puta više fosfora te pet puta više vitamina A i željeza. Sadrži i veliku količinu kalija koji je od vitalne važnosti za kontrakciju mišića i pravilan rad živčanog sustava. Kalij i magnezij pomažu kardiovaskularnom sustavu i doprinose boljem raspoloženju.
Više je znanstvenih studija ukazalo na učinkovitost kalija u snižavanju krvnog tlaka, naročito onog izazvanog korištenjem pretjeranih količina soli. Naime, kalij pospješuje izbacivanje soli iz organizma putem mokrenja, osigurava dobar rad srca te funkcionalne i zdrave mišiće.
Količina vitamina C iz jedne banane zadovoljava 15% dnevne potrebe, a poznato je da je upravo on važan antioksidans koji pomaže u neutraliziranju štetnih slobodnih radikala. Pomaže i u proizvodnji kolagena koji zajedno drži mišiće, kosti i ostala tkiva. Uz sve navedeno, banane sadrže bakar, mangan, selen i cink.
Ljekovita svojstva banane
Banane su odličan saveznik našeg zdravlja. Ovo voće znatno pomaže kod sljedećih bolesti:
Moždani udar
Redovita konzumacija banana može spriječiti rizik od moždanog udara za 40%, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu The New England Journal of Medicine. Talijanski i engleski znanstvenici uvjereni su da konzumiranje tri banane dnevno značajno smanjuje rizik od moždanog udara. Prehrana bogata kalijem smanjuje rizik od nastajanja krvnih ugrušaka, a također je važna za srce. Štiti krvne žile od oštećenja i smanjuje mogućnost nastanka kardiovaskularnih bolesti.
Depresija i loše raspoloženje
Ako se osjećate tužnima, posegnite za bananom. Banana sadrži triptofan – aminokiselinu koju tijelo pretvara u serotonin, poznat po tome što opušta, poboljšava raspoloženje i daje osjećaj sreće. Ovo voće je dobar izvor vitamina B koji je neophodan za stvaranje serotonina u mozgu. Banana sadrži i magnezij, čiji je manjak usko povezan uz pojavu depresije, tjeskobe, iritabilnosti i drugih poremećaja raspoloženja.
Depresija i kako je prepoznati
Čir
Imate li problema s čirom na želucu, banane će neutralizirati pretjeranu kiselost i smanjiti iritaciju. Spojevi indocidi u sušenim, nezrelim bananama povećavaju količinu sluzi u probavnom traktu. Sluz tvori snažan zaštitni sloj koji pomaže liječenju čira te sprečava njegov nastanak.
PMS
Pojedite bananu kad se osjećate nervozno. Vitamin B6, između ostalog, regulira razinu šećera u krvi, čije promjene dovode do promjena raspoloženja.
Proljev
U smirivanju ovog probavnog problema banana može biti od velike pomoći. Ogulite bananu, narežite na komadiće ili zdrobite i pojedite tek kada potamni. Ublažit će navedene tegobe, ali i pomoći tijelu da vrati izgubljene elektrolite.
Pušenje
Banane mogu biti znatna pomoć pri odvikavanju od pušenja. Vitamini B6 i B12 te kalij i magnezij pomažu tijelu da se oporavi od učinaka povlačenja nikotina iz tijela.
10 razloga zašto uvijek imati banane na stolu
Mnogi banane doživljavaju tek kao ukusan zalogaj za zajutrak ili međuobrok. Međutim, namjena tog egzotičnog voća je daleko veća. Evo 10 razloga zašto biste bananu uvijek trebali imati pri ruci.
Pomaže oštećenoj kosi
Prema mišljenju doktora Oza, banana je jedan od najboljih ‘lijekova’ za oštećenu kosu. Postupak je vrlo jednostavan – dvije banane dobro usitnite u blenderu uz dodatak vode ako je potrebno, a zatim kašu umasirajte u kosu. Opustite se 15 minuta, a zatim kosu operite sa šamponom i divite se ljepoti vaše kose.
Koja je idealna boja kose za vas?
Izbjeljuje zube
Bisernu bjelinu zubi možete postići bez trošenja novaca na skupe preparate. Svaki put nakon četkanja, zube trljajte dvije minute korom banane.
Odgađa i ublažava bore
Mladolik izgled kože održavajte uz pomoć ovog jednostavnog recepta. Pomiješajte malu bananu, 2 žlice punomasnog vrhnja, žlicu meda, žlicu brašna i malo vode. Masku nanesite na lice i ostavite da djeluje 30 minuta. Kožu potom očistite vodom i blazinicama.
Primjenjuje se kod uboda insekata
Ubodnu ranu istrljajte korom od banane kako biste se riješili svrbeža.
Primjenjuje se i kod tretiranja bradavica
Banane su bogate kalijem koji izvrsno djeluje u tretmanima protiv bradavica.
Ublažava modrice, posjekotine i ogrebotine
Kalij, također, pomaže u bržem zacjeljivanju modrica, posjekotina i ogrebotina.
Izvlači trnje i krhotine iz kože
Ako vam se u kožu ‘uvuče’ trn ili tek mala krhotina drveta možete biti prilično neugodno. No, ako na to mjesto pritisnete koru od banane, voćni enzimi omogućit će lakše vađenje.
Polira srebro
Nema potrebe za trošenjem na skupa kemijska sredstva za čišćenje srebra. Umjesto toga, ispolirajte ih s korom od banane i potom očistite krpom.
Hrani biljke
Oštećene biljke nisu najbolji ukras u kućanstvima. Kako biste im vratili sjaj i ljepotu, dijelove kore ukopajte u zemlju.