Zašto je kružni trening toliko popularan?

Većina nas već nakon Božića počinje misliti na trening, vježbanje, odlazak u teretanu, na yogu…jer, svjesne smo da je proljeće gotovo pred vratima, a kilogrami nakupljeni zimi se neće sami otopiti. Doduše, budimo iskrene, tada sve uglavnom ostane na čvrstoj odluci. Ali vani je još hladno, nema baš ni puno novih ljetnih haljina koje bismo voljele isprobati i motivacija postaje problem. Tada, s prvim toplim zrakama, radije provodimo vrijeme na kavama na suncu nego vježbajući u zatvorenom prostoru. I što se onda dogodi? Imamo malo vremena za brzinsko skidanje kilograma.

A što kada vježbanje ne potiče mršavljenje?

Tada je, savjetuju stručnjaci, najbolji kružni trening. Kružni trening je zasigurno jedan od najboljih načina da se za relativno kratko vrijeme dovedete u pristojnu kondiciju.

Ovaj oblik treninga praktično je primjenjiv i prilagodljiv svim našim zahtjevima.

Ovakvim treningom možemo utjecati na razvoj snage, izdržljivosti, agilnosti, brzine, eksplozivnosti, razvoju specifičnih vještina, gubitak kilograma ili na bilo koji drugi aspekt koji nam je značajan. Stručnjaci savjetuju da se odlučite za kružni trening, osmišljen tako da istovremeno topite masne naslage i oblikujete svoje tijelo. Trening je individualiziran tj. prilagođen potrebama svake osobe. Osim treninga, fitness treneri često savjetuju i provode programi detoksikacije, posebno poželjni kod skidanja suvišnih kilograma.

Kružni trening primjenjiv je doslovno u svim prostorima.

Kružni se trening sastoji od 15 minuta zagrijavanja na nekoj kardio-spravi. Nakon zagrijavanja, slijedi razgibavanje i istezanje pet do 10 minuta nakon čega se počinje s kružnim treningom koji se sastoji od osam vježbi. Svaka se vježba izvodi u intervalima od 30 sekundi vježbanja pa 15 sekundi odmora. Potrebno je napraviti četiri serije. Pauza između serija je dvije do tri minute.

Vrste kružnog treninga

Krug s podesivim vremenom: Ovaj tip kruga podrazumijeva određivanje trajanja perioda vježbanja, ali i odmora.Primjerice, standardni krug s podesivim vremenom obično sadrži vježbe u trajanju od 30 sekundi i odmor jednakog trajanja između svake vježbe.

Krug s „natjecateljskim duhom“: Sličan je krugu s podesivim vremenom, samo što se forsirate kako bi vidjeli koliko maksimalno ponavljanja možete napraviti u zadanom periodu. Primjerice, moguće je napraviti 12 sklekova u 30 sekundi. Ideja je da vrijeme ostane isto, a da povećate broj ponavljanja što više možete. Naravno, ako vježbate u paru, cilj je da napravite više ponavljanja od partnera.

Krug s brojem ponavljanja: Ovaj tip kruga je odličan ako radite s velikom grupom ljudi koji su u različitoj formi. Poanta je da grupa s najboljom kondicijom može raditi, recimo, 20 ponavljanja za svaku vježbu, srednja grupa po 15, dok početnici samo 10 ponavljanja za svaku vježbu.

Krug za specifičan sport ili „trčeći krug“: Ovaj tip kruga se najbolje izvodi na velikim i otvorenim površinama. Izaberete vježbe koje su specifične za vaš sport ili pak date naglasak na sport koji bi željeli usavršiti. Onda, umjesto što odmarate između vježbi, lagano trčite 200 ili 400 m. Možete čak koristiti sprint ili brzo trčanje na 400 m kao dio izbora vaših vježbi.

Čak i ako vam ovo zvuči komplicirano-odlazak na vježbanje, organizacija čuvanja djece i slično, ne brinite. Kružni trening primjenjiv je doslovno u svim prostorima. Naravno u teretanama, sportskim dvoranama i igralištima, ali i u našim stanovima. Nekim mamama dječja igrališta idealan su poligon za kružni trening! Penjalice, klupe, ljuljačke, tobogani….Za ovaj trening nisu vam potrebni nikakvi rekviziti osim vlastitog tijela, što ovu metodu vježbanja također čini vrlo popularnom.

Anamarija Kronast

Novinarka i urednica s petnaest godina iskustva u vodećim hrvatskim print i online medijima.

WordPress Ads