Ovisnost o partneru: je li teže otići ili – ostati?

Sigurno ste puno puta čuli kako netko ostaje u nezadovoljavajućoj ili lošoj vezi, iako ima mogućnosti prekinuti taj odnos. Bez obzira koliko taj odnos bio loš, osoba usprkos svemu ostaje i nada se boljim danima.

“Ma, promijenit će se on/a.” No, najčešće se druga osoba neće promijeniti, bez obzira što mi učinili. Ako idemo u stručne termine, ovdje je riječ o ovisnosti o drugoj osobi/suovisnosti. Iako se o ovoj ovisnosti jako malo zna, za razliku od ovisnosti o alkoholu ili cigaretama, ona također može ozbiljno ugrožavati život pojednica, fizički, psihički i emocionalno.

“Sve će biti drugačije kad shvati koliko ga volim i prihvaćam unatoč svemu.”

Što je zapravo suovisnost i kako je razlikovati od prave ljubavi?

Svaki ljubavni odnos sadrži određenu razinu ovisnosti i to je normalno. Dok dijelimo zajedničke trenutke i interese s voljenom osobom, još se više razvijamo i dodatno razvijamo vlastite pozitivne, najbolje osobine. Međutim, ovisnost se razvija kad “Ja te trebam.” preraste u krajnost. Tada, kako kaže H. Helpern, lišavamo sebe tri bitne slobode: slobode da budemo svoje najbolje JA (self), slobode da volimo osobu na temelju slobodnog izbora i brižne predanosti te slobode između održavanja i prekidanja odnosa.

Ako ste duboko nesretni u svom ljubavnom odnosu, ostajete u njemu, a niste sigurni radi li se o ovisnosti o drugoj osobi ili o odnosu koji zaslužuje vašu predanost i strpljenje, pokušajte promotriti ovih pet značajki ovisnosti o drugoj osobi ili vezi:

 • Objektivne činjenice i razumsko prosuđivanje (kao i mišljenje drugih ljudi) poručuju vam da se radi o štetnom odnosu te da nema znakova poboljšanja. Ali, vi sve to zanemarujete i ne poduzimate nikakve korake za prekid odnosa.
 • Sami sebi dajete racionalne razloge za ostajanje iako ti razlozi nemaju valjano objašnjenje i nisu dovoljna protuteža svemu negativnom u vezi.
 • Kad razmišljate o prekidu, osjećate strah, nemir i užas, pa izbjegavate o tome misliti i pričati.
 • Kad poduzmete neke korake kako bi prekinuli odnos, javlja vam se stanje poput apstinencijske krize (uključujući i fizičku bol), uz ostale simptome. Kao jedino rješenje javlja vam se ponovno uspostavljanje odnosa.
 • Kad je odnos uistinu prekinut (ili samo maštanjem o tome), osjećate izgubljenost, samoću i prazninu nastalu prekidom, ali se javlja i osjećaj oslobođenja.

Ako je prisutna većina ovih znakova, vjerojatno se radi o odnosu u kojem elementi ovisnosti značajno uništavaju sposobnost upravljanja vlastitim životom. Muškarci i žene mogu biti podjednako ovisni o drugoj osobi.

Otkud dolazi ovisnost o drugoj osobi?

Korijene ove ovisnosti (usudila bih se reći i dosta drugih ovisnosti) nalazimo u našim najdubljim osjećajima i potrebama iz ranog djetinjstva. Točnije radi se o gladi za privrženošću.Ona je toliko jaka da može potpuno nadvladati praktične razloge (“Ovaj odnos šteti mom zdravlju.”) i uvjerenja (“Treba prekinuti odnos u kojem nema ljubavi”) zbog kojih bi trebalo prekinuti odnos.

Svi smo započeli život kao bespomoćna bića. Ovisili smo o tome da nas nahrane, premotaju, da smo na sigurnom i da je sve oko nas u redu. “Dovoljno dobra majka” kako je zove psihoanalitičar D. Winnicott pravovremeno odgovara na djetetove potrebe. Čini koliko može (uzimajući u obzir i svoje potrebe) da se dijete osjeća sigurno, voljeno i prihvaćeno.

Nadalje, oko druge godine pomaže mu da se lakše otisne u svijet. Dijete zna da se uvijek može vratiti mami u zagrljaj i opet otići dalje u istraživanje. To mu stvara dozu sigurnosti i zaštite. Ali, na taj se način prekida simbiotska veza majka-dijete. Iako se to rijetko spominje, uloga oca je ovdje neizmjerno važna. Njegova uloga je da pomogne djetetu da se sigurno odvoji od majke, bez većih trauma ili poteškoća. Otac je taj koji mora uzeti dijete za ruku, prošetati s njim po svijetu, pokazati mu sve ono što ga može razveseliti, uliti mu hrabrost i pouzdanje da se snađe, pokazati mu kako će se suočiti s opasnostima i sl.

Stupanj gladi za privrženošću što ćete ga osjećati u odrasloj dobi i u vezama, uvelike ovisi o događajima u tim početnim fazama vašeg života – fazi privrženosti i fazi uvođenja u život. Ukoliko su vaši roditelji dobro odradili ova dva razvojna zadatka i podržavali vašu neovisnost, vjerojatno ćete u odrasloj dobi manje osjećati glad za privrženošću i biti samostalniji. No, ako nisu, vjerojatno ćete u odrasloj dobi tražiti i održavati ovisne odnose.

Kako izgleda kad veza započne?

U početku, kada se zaljubimo, sve je idealno. Mislimo da smo našli savršenu osobu. U podsvijesti se nadamo da će ta osoba uspjeti zadovoljiti sve naše potrebe i vratiti cjelovitost. Tada još ne primijećujemo znakove ovisnosti. Međutim, ako nam taj odnos nakon dužeg vremena više ne donosi zadovoljstvo i ispunjenost, nego nam šteti, a mi ga unatoč svemu ne prekidamo, tada se radi o ovisnosti o drugoj osobi.

“Neću preživjeti bez njega. Nikad više neću naći osobu poput nje.”

Ovdje se pali alarm za preživljavanje. Ulazimo u ulogu nemoćnog djeteta koje neće moći preživjeti kada se odvoji od druge osobe. Nismo svjesni kako više nismo bespomoćna djeca te da imamo potpunu slobodu skidanja okova i odlaska. Skidanje okova je jako teško ukoliko smo zaglavili na ranoj fazi djetinjstva i ako smo obuzeti jakim emocijama. Razumska objašnjenja tada imaju malo utjecaja.

Ako smo zakinuti u navedenim fazama djetinjstva i težimo ovisnosti o drugoj osobi, vrlo je vjerojatno da ćemo privlačiti te ulaziti u odnose s osobama koje:

 • Neprestano mijenjaju svoja raspoloženja (jedan dan vas voli, a drugi dan ne želi čuti za vas)
 • Vrijeđaju vas, odbacuju i rijetko kada pitaju za vaše osjećaje, potrebe ili želje
 • Rijetko se drže dogovora ili obećanja
 • Ne mogu vam dati svoju ljubav, pažnju ili razumijevanje jer to nemaju razvijeno u sebi ni prema sebi
 • Mogu biti ovisne o alkoholu, tabletama, poslu i sl.
 • Bježe od sebe, svoje odgovornosti, osjećaja i potpuno su nesvjesni što uistinu žele i osjećaju

Izgovori za ostajanje

Međutim, unatoč svim ovim stavkama, osobe ovisne o drugoj osobi ne mogu prekinuti taj odnos i često nalaze izgovore za ostajanje:

“Kako ću sama opet ispočetka?”

“Nije ona uvijek takva, ponekad zna biti jako razumna i nježna.”

“Imao je samo loš dan.”

“On je sve što imam.”

“Ne mogu ni zamisliti ostati bez njega.”

Iako se u takvoj vezi, osjećamo emocionalno i fizički loše, paradoksalno je da je lakše sve to podnositi nego otići i prekinuti takav život.

Često sami sebe obmanjujemo ne razmišljajući o tome, vjerujući da će sutra biti bolje. Da će se partner/ica promijeniti preko noći. Ponekad osobe u takvom odnosu, da bi održali taj status quo, znaju prekomjerno jesti, puštiti, raditi, piti i sl. Na taj način pozornost se pomiče na druge objekte poput hrane ili cigarete, a stvarni problem ostaje i dalje zamaskiran.

Racionalizacija, idealizacija, iluzija…

Prvi od tih izgovora je racionalizacija, odnosno način kojim si logično objašnjavamo razloge zašto ne bi trebali otići.

On me voli, ali jednostavno ne zna kako mi to pokazati.”

Klijentici koja je ovo izgovorila, bilo je teško shvatiti da unatoč svim očitim dokazima, muškarcu za kojim je tako žudjela, nije stalo do nje i da je uopće nije volio. Sve očite dokaze poput hladnog držanja, varanja, nepoštivanja zakazanih dogovora, pričanja samo o sebi i sl., ona je umanjivala.

Drugi način samozavaravanja je idealizacija. Kad nekog idealiziramo, tada prenaglašeno ističemo njegove pozitivne strane, a umanjujemo važnost negativnih strana. Ako partnera/icu vidimo kao najljepšu, najzgodniju posebnu osobu, a pri tom ne uočavamo da ta ista osoba ne poštuje dogovore, nije odgovorna, bježi od problema, vjerojatno smo osobu “idealizirali”.

“On je najljepši muškarac kojeg poznajem i za mene nikad nijedan neće biti ljepši ili bolji.”

“To je žena mojih snova.”

Kroz neosnovanu nadu, nadamo se da će biti bolje i drugačije. Muškarac koji deset godina pije, ništa ne poduzima u vezi s time, najčešće se neće sam od sebe promijeniti. Ljudi se nikada ne mijenjaju zbog drugih ljudi, nego zbog toga jer im se nešto dogodilo u životu što ih je potaknulo na promjenu.

“Iako je već puno puta odlazio i vraćao se, ovaj put će stvarno biti drugačije.”

Održavanje iluzije

Održavanje iluzije je zadnji način samozavaravanja. Iako su racionalizacija i idealizacija također dio iluzije, osnova održavanja iluzije glasi:

“Ako uspijem da me ta osoba zavoli, bit ću potpuno sretan/a.”

“Sve što mi u životu treba je njezina ljubav.”

Da bi postigla ovu iluziju i povezala se s objektom svoje iluzije/ovisnosti, suovisna osoba koristi različite strategije/ponašanja:

 • Čeka i nada se da će se partner/ica jednom promijeniti
 • Pristaje na različite kompromise koje inače nikada ne bi prihvatila
 • Zadovoljava se “mrvicama” ljubavi i pažnje u vezi
 • Nada se da će sa puno ljubavi uspijeti doprijeti do druge osobe i promijeniti je
 • Potiskuje svoje potrebe i želje i sve posvećuje drugoj osobi
 • Planira sve svoje dogovore u skladu sa željama druge osobe
 • Pokušava biti savršena u svakom pogledu da bi se što više svidjela partneru/ici
 • Kupuje različite poklone ili daje novac drugoj osobi kao znak pažnje

Izdržati samoću

Najteže u prekidanju bilo kojeg štetnog ponašanja, pa tako i pri izlasku iz štetnog odnosa, je izdržati samoću. Iz osobnog iskustva i svakodnevnog rada s osobama koje prekidaju sa štetnim navikama, znam da je vrlo teško proći kroz razdoblje samoće. Uz roj misli koje prolaze glavom, može se javiti i prava apstinencijska kriza, sa stvarnom fizičkom boli. Naš mozak je naučen tijekom veze na određenu “dozu” privrženosti koju dobiva od druge osobe i zaista, kada prekidamo takav odnos, osjeti i osjećaji u tijelu mogu biti isti kao da se skidamo s droge ili alkohola.

Ponekad nam se može činiti da ćemo poludjeti od svega, ali svaka kriza ima svoj vrhunac. Nakon toga  počinjete svaki dan biti sve bolje, sigurniji u sebe i krećete u istraživanje sebe. U tom razdoblju velika podrška vam mogu biti prijatelji, osoba koja je prošla slično iskustvo, različite knjige, šetnja, pisanje podsjetnika koji su vrlo bitni da vas vrate u stvarnost i odraslost u kojoj se nalazite. Puštanjem suovisnosti, počet ćete istraživati tko ste, što volite, koje stvari vas zanimaju. Otkrivat ćete novi život i nakon nekog vremena započeti zdraviju vezu.

I na kraju svega, kako izaći iz takvog odnosa?

 1. Osvijestiti što se događa te da imate slobodu izbora
 2. Napisati sve pozitivno, ali i negativno što se događa u vašoj vezi i uočiti zakonitosti koje su vam se možda ponavljale u više veza
 3. Preispitati sva svoja uvjerenja o vezi, ljubavi ili braku
 4. Osigurati si podršku (osobu s kojom ćete lakše proći kroz sve uspone i padove)
 5. Ići dan po dan (bez forsiranja, žurbe, postepeno realno prihvaćati stvari kakve jesu)
 6. Puštati dio po dio potisnutih emocija
 7. Osvijestiti i ojačati svoju snagu i hrabrost
 8. Naučiti reći “ne”, postaviti zdrave granice
 9. Otkrivati što sve volite raditi, a to ste propuštali bivajući u lošem odnosu
 10. Postaviti si pitanje: “Što bi svaki dan učinila osoba koja sebe voli?”

Jeste li žena koja voli “previše” i što o točno znači

Sve faze ljubavnog odnosa

Marta Kravarščan

Neurolingvistička praktičarka, life savjetnica, TA savjetnica / Put promjene, www.psihoterapijaisavjetovanje.com

WordPress Ads