Smatra se kako je prvi jogurt nastao sasvim slučajno, tijekom putovanja nekog nomada Azijom. U bisagama je nosio mlijeko koje se tijekom dugog putovanja, na njegovo iznenađenje, zgusnulo i pretvorilo u ukusan i zdrav napitak – jogurt.
Korisni sastojci jogurta
Probiotici ili dobre bakterije
U probavnom traktu žive tzv. dobre bakterije koje čuvaju naš imunitet i cjelokupno zdravlje. Budući da njihovu ravnotežu uvelike mogu narušiti stres, loša prehrana, pušenje i lijekovi, jako je važno dodatno uzimati probiotike. Probiotici se posebno preporučuju nakon terapije antibioticima, koji osim loših uništavaju i dobre bakterije u crijevima.
Test – kako provjeriti sadrži li jogurt probiotike:
Nekoliko žlica jogurta pomiješajte sa šalicom toplog mlijeka. Dobivenu mješavinu ostavite da odstoji do jutra. Ako se mlijeko malo zgusnulo, to znači da sadrži žive kulture.
Bjelančevine
Jogurt sadrži lako iskoristive i probavljive bjelančevine. Za one kojima nedostaje ovih nutrijenata u organizmu, preporučuje se konzumacija grčkog jogurta. Jedna šalica grčkog jogurta sadrži čak 20 grama, dok je u onom običnom oko 5 grama bjelančevina.
Minerali
Jogurt sadrži mnoge minerale:
- jod koji regulira rad štitnjače
- cink koji jača vid i kosti
- kalcij i kalij koji pomažu izbacivanju viška soli iz organizma
- magnezij koji pridonosi zdravlju srca i mišića
Vitamini
Poznato je da jogurt obiluje vitaminom B5, nužnog za zdravlje kože, kose, očiju i jetre. Sadrži i znatnu količinu vitamina B12, koji čuva zdravlje živčanog sustava i sprečava anemiju potičući proizvodnju hemoglobina. Budući da vitamin B12 uglavnom pronalazimo u namirnicama životinjskog podrijetla, jogurt je dobar izbor za vegetarijance.
8 razloga za redovitu konzumaciju jogurta
1. Sprječava osteoporozu
Ukoliko ne unosimo dovoljno kalcija, tijelo ga “krade” iz kostiju, što može rezultirati pojavom raznih problema sa zdravljem kostiju, uključujući osteoporozu. Kalcij, posebno ako se kombinira s vitaminom D, pridonosi očuvanju koštane mase. A posebno je djelotvoran i kod žena u menopauzi.
2. Snižava visoki krvni tlak
Povećan unos soli može dovesti do pojave visokog krvnog tlaka. Upravo redovitom konzumacijom jogurta, koji obiluje kalijem, taj rizik može se smanjiti za čak 50%. Jogurt uvrstite u jelovnik i ako imate hipertenziju jer će se tlak polako početi snižavati.
3. Pomaže radu probavnog sustava
Budući je nastao fermentacijom, jogurt sadrži dobre i korisne bakterije poput onih koje se prirodno nalaze u crijevima. Za obnovu crijevne mikroflore osobito je koristan jogurt s dodatkom probiotika. Ove dobre bakterije potiču probavu, ublažavaju bolove u trbuhu, konstipaciju, dijareju (proljev) i sindrom iritabilnog crijeva, a usto smanjuju i rizik od raka debelog crijeva.
4. Pridonosi osjećaju sitosti i mršavljenju
Bjelančevine prisutne u jogurtu potiču osjećaju sitosti. Stoga je izuzetno dobro ovu namirnicu konzumirati u jutarnjim satima. Sve do ručka nećete imati potrebu za dodatnim zalogajima, a primijetit ćete da se i kilogrami polako tope. Naime, kalcij iz jogurta signalizira masnim stanicama da traže manje kortizola – hormona stresa koji pridonosi njihovu stvaranju i očuvanju, dok aminokiseline potiču sagorijevanje kalorija.
5. Oporavlja mišiće i podiže energiju
Jogurt opskrbljuje mišiće aminokiselinama i na taj ih način čini snažnijima. To je posebno korisno ukoliko se bavite sportom ili ste izloženi dodatnim fizičkim naporima. Obilje bjelančevina čini jogurt izvrsnim snackom nakon intenzivnijeg bavljenja sportom ili yogom.
6. Sprječava pojavu alergije
Preduvjet za razvoj alergije je nedostatak zdravih bakterija u crijevima. Budući da jogurt sadrži upravo te bakterije, on jača imunosne stanice u crijevima i povećava otpornost na alergije. Istraživanje je pokazalo da su ljudi koji su jeli oko 500 ml jogurta dnevno nakon četiri mjeseca imali manje razine histamina i manje simptome peludne groznice. A zanimljivo je i da su i djeca, čije su majke tijekom trudnoće redovito jele jogurt, otpornija na alergije.
7. Ublažava simptome prehlade i gripe
Probiotici potiču proizvodnju leukocita, krvnih stanica zaslužnih za obranu organizma od bolesti. Zahvaljujući konzumaciji jogurta sa živim kulturama, trajanje prehlade skraćuje se za dva dana, a simptomi prehlade i gripe smanjuju se za 35%.
8. Smanjuje vaginalne infekcije
Prema istraživanju, žene koje boluju od Candide albicans, redovitom konzumacijom jogurta mogu smanjiti ovu gljivičnu infekciju. Razlog tome je što žive kulture iz jogurta vraćaju ravnotežu mikroorganizama u tijelu.
Kako napraviti domaći jogurt u tri jednostavna koraka
Domaći se jogurt, za razliku od onog kupovnog, odlikuje posebno finom kremastom teksturom. Njegova dodatna prednost jest i to što ga lako možete napraviti, jer njegova izrada ne zahtijeva posebnu opremu u kuhinji. Uz to, bit ćete zaista sigurni u njegovu kvalitetu.
Sastojci:
- 1 l svježeg domaćeg mlijeka (najbolje iz ekološkog uzgoja, sobne temperature)
- 1,5 dl jogurta-startera (čvrsti jogurt ili kiselo mlijeko, sobne temperature)
1. korak:
Svježe mlijeko zagrijte gotovo do vrenja, pa ostavite da se ohladi na 35-40 stupnjeva (provjerite kuhinjskim termometrom).
2. korak:
U toplo mlijeko dodajte čvrsti jogurt ili kiselo mlijeko. Pazite – mlijeko ne smije biti niti pretoplo (jer će uništiti kulture), niti prehladno (jer se bakterije u tom slučaju neće razmnožiti). Kao starter možete koristiti čvrsti jogurt iz trgovine te punomasno domaće mlijeko koje će pridonijeti njegovoj većoj gustoći. Odlučite li se pak za mlijeko s manje masnoće, dobit ćete jogurt malo rjeđe teksture.
3. korak:
Sve dobro izmiješajte, poklopite i ostavite da odstoji 24 sata na sobnoj temperaturi.
I vaš jogurt iz kućne radinosti je gotov! Konzumirajte ga što prije, jer što duže stoji, to više gubi svojih vrijednih sastojaka. A prije konzumacije odvojite 2 žlice za iduću pripremu omiljenog napitka.
Kvalitetno mršavljenje i super ukusna jogurt dijeta
Jogurt dijeta – 3 dana, 4 kilograma
Probiotici – korisni i neophodni za zdravlje