Gucci odbacuje krzno u svojim kolekcijama

Nakon modnih divova Armanija i Hugo Bossa, još se jedno veliko modno ime, Gucci, odlučilo za humaniju modu.  Luksuzna moda tako nastavlja putem koji ne podrazumijeva okrutnost prema životinjama.

Gucci

Organizacije The Humane Society of the United States (HSUS) i LAV te međunarodna koalicija Fur Free Alliance (FFA), čija su članica i naši Prijatelji životinja, sa zadovoljstvom su plasirali vijest da je Gucci, jedna od vodećim svjetskih modnih kuća, objavila kako više u svojim modnim kolekcijama neće koristiti životinjsko krzno, počevši od kolekcije za proljeće/ljeto 2018. godine.

Marco Bizzarri, predsjednik i glavni direktor Gucci-ja, objavio je ovu odluku tijekom Kering Talk-a na londonskom modnom koledžu. „Jedna od suštinskih vrijednosti je društvena odgovornost. Stoga ćemo nastaviti stremiti prema svemu što će pridonijeti boljitku i očuvanju okoliša i životinja. Uz pomoć HSUS-a i LAV-a, Gucci se veseli ovom velikom i značajnom koraku i nada se kako će njime nadahnuti i ostale na inovaciju i podizanje osviještenosti, mijenjajući luksuznu modnu industriju nabolje”, izjavio je tom prilikom Bizzari.

Gucci

Ova odluka rezultat je dugogodišnje suradnje HSUS-a i LAV-a, članica Fur Free Alliancea, međunarodne koalicije koju čini više od 40 organizacija za zaštitu životinja, a koje zajedničkim snagama rade na ukidanju trgovine krznom.

Politika nekorištenja krzna Guccija uključuje kune, kojote, kunopse, lisice, kuniće i astrahan (perzijsko krzno janjadi ubijene kao fetusi ili tek nekoliko dana nakon rođenja), kao i sve ostale vrste životinja uzgajanih ili ulovljenih posebno radi njihova krzna.

Viktoria Krčelić, koordinatorica kampanji u udruzi Prijatelji životinja, u povodu ove vijesti izjavila je: „Ovo je sjajna novost za životinje, ali i potvrda da i luksuzna moda sigurnim korakom kreće ka suosjećajnijoj modi, uviđajući kkako je korištenje životinjskoga krzna stvar prošlosti. Ponosni smo što je početkom 2017. u Hrvatskoj stupila na snagu zabrana uzgoja životinja za krzno, a vjerujemo da će ona uskoro stupiti na snagu i u Bosni i Hercegovini te Srbiji.”

Joh Vinding, predsjedavajući organizacije Fur Free Alliance, zaključio je: „Životinje u industriji proizvodnje krzna već su desetljećima podvrgnute golemoj okrutnosti, provodeći cijele svoje živote u bijednim, prljavim kavezima. Nova politika Guccija koja ne uključuje životinjsko krzno predstavlja prekretnicu i novi smjer za industriju luksuzne mode. Gucci zauzima snažan stav za životinje, pokazujući svijetu kako je budućnost mode – moda bez životinjskoga krzna.”

Gucci

Gucci se ovom odlukom pridružio brojnim vodećim modnim brendovima i trgovinama koje ne koriste krzno, kao što su Armani, Hugo Boss, Net-a-Porter, Stella McCartney i brojni drugi. Gucci će se, ujedno, priključiti i međunarodnom programu Trgovine bez krzna (Fur Free Retailer). Ovaj program u Hrvatskoj, osim Prijatelja životinja,  podržavaju i poznata domaća modna imena: Budoir, Hippy Garden, I-GLE, Image Haddad i brojni drugi.

Gucci

Foto: Gucci, Prijatelji životinja

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads