Kokosovo ulje smanjuje apetit i masne naslage na trbuhu

Kokosovo ulje razlikuje se od ostalih ulja koja svakodnevno konzumiramo. Dok većina drugih ulja uglavnom sadrži dugolančane masne kiseline, kokosovo ulje se gotovo u cijelosti sastoji samo od srednje lančanih masnih kiselina. One se u organizmu razgrađuju potpuno drugačije od dugolančanih masnoća i to na način da ih jetra transformira direktno u energiju. Kako su pokazala brojna istraživanja, ne pretvara ih u tjelesne masnoće, odnosno ne zadržava kao rezervu u obliku masnog tkiva.

U istraživanjima su miševi, hranjeni srednje lančanim masnoćama, bili 20% lakši i imali su 23% manje tjelesnih masnoća od miševa hranjenih dugolančanim masnoćama. Razlog tome je što, kao i kod ljudi, metabolizam drugačije prerađuje različite vrste hrane.

Potiče termogenezu

Određeni tjelesni procesi učinkovitiji su od drugih. Jedno od važnih svojstava kokosovog ulja jest to što potiče proces termogeneze. Riječ je o procesu u kojem se grupe mišića i mišićna vlakna oko vitalnih organa počinju tresti ili “drhtati”. Na taj način stvara se toplina, ali i stimulira tijelo koje je “prisiljeno” topiti masnoće kako bi imalo dovoljno energije za termogenezu. Ovakvo sagorijevanje tjelesnih masnoća, uz pomoć kokosovog ulja, znatno je učinkovitije nego potrošnja kalorija od ostalih vrsta masnoća.

Kokosovo ulje smanjuje apetit i uz njega se, bez posebnog truda, unosi manje hrane u organizam.

Jedno je istraživanje pokazalo kako upotreba 15-30 grama (1-2 jušne žlice) kokosovog ulja dnevno dovodi do 5% veće potrošnje kalorija. To je čak 120 kalorija dnevno. Potvrdili su to i rezultati nekoliko drugih studija. Utvrdile su da su osobe koje su “obične” masnoće u svojoj prehrani zamijenile srednje lančanima, odnosno onima iz kokosovog ulja, brže su sagorijevale kalorije.

Veća upotreba kokosovog ulja – manje apetita

Brojne studije pokazuju da oni koji redovito konzumiraju kokosovo ulje imaju smanjeni apetit. Time automatski u organizam unose manji broj kalorija.

Iako je definicija da mršavljenje najviše ovisi o omjeru unosa i potrošnje kalorija potpuno pojednostavljena, u osnovi je potpuno ispravna. Ako vaše tijelo troši više kalorija (energije) nego što ste u njega unijeli, počet ćete gubiti masno tkivo. Studije o srednje lančanim masnim kiselinama ukazuju na to da, u usporedbi s drugim masnoćama, ove masnoće povećavaju osjećaj sitosti. A to izaziva potrebu za manjim unosom kalorija.

U studiji provedenoj na 6 zdravih muškaraca, oni koji su konzumirali srednje lančane masnoće, dnevno su pokazali potrebu za unosom hrane od 256 kalorija manje.

Sagorijeva masnoće

U jednom drugom istraživanju provedenom na 14 zdravih muškaraca, oni koji su za doručak uzimali srednje lančane masnoće, za ručak su jeli vrlo male količine hrane. Njihov je organizam zahtijevao puno manje kalorija. To potvrđuje da kokosovo ulje poboljšava sagorijevanje tjelesnih masnoća (povećava potrošnju kalorija). Istovremeno, smanjuje apetit (smanjuje unos kalorija).

Kokosovo ulje topi “neugodne” masnoće u području trbuha.

Kokosovo ulje pomoći će vam izgubiti masne naslage, pogotovo onu “neugodnu” masnoću u području trbuha. S obzirom na to da kokosovo ulje ubrzava metabolizam i smanjuje apetit, ono pomaže i da, kroz određeno vrijeme, istopite višak trbušnih masnoća. Mnoge studije potkrepljuju ovu tvrdnju.

Tako je studija provedena u razdoblju od 28 dana pratila dvije grupe žena koje su konzumirale različita ulja. Jedna je grupa dnevno konzumirala 30 grama (2 jušne žlice) kokosovog ulja.  Druga koristila sojino ulje. Rezultati su bili sljedeći – obje grupe izgubile su na težini, prosječno 1 kilogram po osobi. No, samo grupa koja je koristila kokosovo ulje smanjila je obujam struka (trbušno masno tkivo). Grupa koja je upotrebljavala sojino ulje čak je malo i proširila obujam struka, odnosno povećala količinu trbušnog masnog tkiva. Grupa koja je konzumirala kokosovo ulje imala je povišen nivo HDL kolesterola (dobar kolesterol). Kod druge grupe smanjio se HDL, a povećao LDL kolesterol.

U ovoj studiji kokosovo ulje nije samo uzrokovalo gubitak kilograma. Dovelo je i do značajnog smanjenja masnoća u području trbuha te smanjenja štetnog kolesterola.

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads