Antikancerogena dijeta

Vjerojatno ne postoji niti jedna namirnica na svijetu koja bi imala čudotvorno svojstvo izliječiti nas od svih bolesti. Ali, zato je mnogo njih koje mogu ublažiti određene tegobe i biti odlična preventivna mjera protiv mnogih bolesti, pa i onih najtežih, poput karcinoma.

Ovih 10 zlatnih pravila zdrave prehrane jednostavno je slijediti, a preporučuju ih stručnjaci diljem svijeta kao dokazanu pomoć u prevenciji karcinoma.


10 zlatnih pravila

 

Smanjite dnevni unos hrane!

Zvuči vrlo nepopularno, ali istina je! Istraživanja pokazuju da se od 30 do 40 posto pojave karcinoma može spriječiti zdravom prehranom i tjelovježbom. Koji je mehanizam, nije još poznato, no jasno je uočena povezanost većeg unosa kalorija i povećanog rizika od novotvorina.
Sretna je okolnost za nas žene da je veza debljina-karcinom češće primijećena kod muškaraca. No, možda samo stoga što mi ipak češće pazimo na liniju. 🙂

Zavolite svježe voće i povrće!

Iako nije dokazano da nas voće i povrće može izliječiti, u preventivi raznih bolesti, pa i onih malignih, ono je upravo nezamjenjivo. U njima se nalaze brojni antioksidansi i mikronutrijenti koji održavaju stanicu zdravom i sposobnom odraditi svoju zadaću i životni vijek.

Smanjite unos crvenog i dimljenog mesa!

Povremeno se počastiti dobrim roštiljem, nije problem, no svakodnevna prehrana koja se temelji na crvenom mesu i mesnim prerađevinama povezuje se s povećanom šansom za razvoj novotvorina.

Smanjite unos masnoća!

Prehrana sa smanjenim unosom masnoća nije rezervirana samo za osobe s povišenim kolesterolom. Pokazalo se da su žene koje su u razdoblju od četiri godine smanjile unos masnoća istodobno za 40 posto smanjile i svoje šanse za obolijevanje od karcinoma.

Uzimajte vitamin D i kalcij!

Vitamin D i kalcij povezuju se sa smanjenjem šanse od razvoja raka dojki kod žena u reproduktivnim godinama.
Vitaminom D bogate su masne ribe (losos, bakalar) i plava riba, žumanjak, maslac i jetra. Kalcijem ćete se opskrbiti konzumacijom ne samo mlijeka i mliječnih proizvoda, nego i zelenog lisnatog povrća, sezama, sardina i tofua.

Alkohol samo prigodno!

Unatoč studijama koje su dokazale blagotvoran učinak umjerene konzumacije alkohola na zdravlje srca, redovita konzumacija ipak se povezuje s pojačanim šansama za stvaranje novotvorina u tijelu.

Gazirana pića povremeno!

Iako nas reklamama za obojena gazirana pića bombardiraju sa svih strana, žalosna je istina da pijući dva takva napitka dnevno povećavamo svoje šanse za razvoj metaboličkog sindroma za 44 posto. Pritom je potpuno nevažno je li to piće sa ili bez šećera

Uzimajte vitamine iz hrane, a ne iz bočice!

Vitamini, a posebice vitamini B6, B12 i folna kiselina, povezuju se sa smanjenim šansama za razvoj karcinoma, ali prvenstveno ako ste ih konzumirali kroz hranu.

Recite ne hrani koja sadrži akrilamid!

Akrilamid je supstancija koja je za ljude kancerogena. A da stvar bude još gora, nalazi se u hrani koja najviše mami: keksi, grickalice, neke vrste instant kave, pomfrit i čips.
Akrilamid se povezuje s povećanom šansom za obolijevanje od raka endometrija i jajnika i to u tolikoj mjeri da su neke vlade već zatražile da na svim proizvodima u kojima se nalazi akrilamid stoji upozorenje o štetnosti.

Svakodnevno jedite zdrave namirnice!

Zdrave antikancerogene namirnice trebale bi se svakodnevno naći na našem tanjuru, a to su:

– jabuke
– kupine
– povrće: kelj, brokula, blitva, špinat, raštika, prokulica, kupus, korabica, cvjetača, hren, rotkvica, repa
– zeleni čaj s limunom (limun u čaju pomaže apsorpciju antikancerogenih tvari iz čaja)
– brokula i rajčica (svaka od ovih namirnica ima zaštitničko djelovanje, no zajedno su jednostavno jače)

 

HPV dijeta

Antikandida dijeta

PMS dijeta

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads