Znate li što je anuloma viloma i koje su mu dobrobiti?

U današnje vrijeme kad smo svi u potrazi za osjećajem balansa i smirenosti, drevna mudrost nam ponovno nudi rješenje. Radi se o jednostavnoj i izuzetno učinkovitoj tehnici disanja pod nazivom anuloma viloma. Ova drevna jogijska pranajama uravnotežuje i pročišćava energetske kanale, uravnotežuje nas na najsuptilnijem nivou te aktivira višu svijest. Uz mnogobrojne zdravstvene dobrobiti pomaže i potpunom opuštanju i jačanju uma. Da bismo razumjeli kako djeluje, trebamo se prvo upoznati s energetskim kanalima.

Redovita praksa pomaže kod respiratornih poremećaja poput astme, bronhitisa, prehlada, kroničnih problema sa sinusima i jakog hrkanja.


Nadiji – suptilni energetski kanali

Ljudsko tijelo sadrži 72 000 nadija koji provode pranu do svake naše stanice. Kad energija kroz nadije teče neometano, zdravi smo i vitalni. Kad postoje blokade, prisutno je loše mentalno i fizičko zdravlje. S ovom tehnikom, kao i drugim praksama hatha joge, pojačava se protok prane u tijelu, što uklanja blokade koje ometaju protok energije.
Tri najvažnija nadija su ida, pingala i sušumna nadi.

Ida i Pingala nadi

Ida nadi kontrolira sve mentalne procese, poput mišljenja, pamćenja i kreativnosti, dok pingala nadi kontrolira sve vitalne procese. Ida provodi lunarnu energiju, vezana je uz introvertiranost, suptilnost, ženski princip i um. Pingala nadi provodi solarnu energiju i vezan je uz aktivnost, ekstrovertiranost, toplinu, probitačnost i tijelo. Treći nadi, sušumna kanal je za buđenje duhovne svijesti.

Interakcija između ide i pingale odgovara unutarnjem plesu između intuicije i racionalnosti, svijesti i vitalne snage te desne i lijeve hemisfere mozga. U svakodnevnom životu jedan od tih nadija je uvijek dominantan. Iako se ta dominacija mijenja tijekom cijelog dana, jedan je često dulje aktivan od drugog. To može negativno utjecati na našu osobnost, ponašanje i zdravlje.

Tijek zraka kroz svaku nosnicu određuje naše raspoloženje. Kada se zrak više kreće kroz lijevu nosnicu, osoba je više naklonjena razmišljanju. A kada je tijek veći kroz desnu nosnicu, osoba je više naklonjena fizičkim aktivnostima. Tijek zraka kroz nosnice mijenja se svakih sat vremena. S ovom tehnikom tijek prane kroz obje nosnice se izjednačuje, što i jest cilj.


Što se događa kada su nadiji blokirani?

Kada Ida nadi ne funkcionira dobro ili je blokiran, može se javiti depresija, slaba mentalna energija, usporena probava i blokirana lijeva nosnica. Kada Pingala nadi ne funkcionira dobro ili je blokiran, pregrijani smo i razdražljivi. Može se javiti svrbež tijela, suha koža i grlo, pretjeran apetit, prekomjerna fizička ili seksualna energija i blokirana desna nosnica.

Stvaranje ravnoteže

Po načelu hatha joge, svi zdravstveni problemi javljaju se zbog neravnoteže između ova dva kanala. Dovođenje ide i pingale u ravnotežu vrlo je važan cilj samorazvoja i glavni fokus hatha joge. Zapravo, sve dok prevladava jedan od njih, sušumna ostaje zatvorena, a moć kundalini ostaje uspavana.

Najefikasnija metoda uravnoteženja ide i pingale je upravo Anuloma viloma, odnosno naizmjenično disanje. Ida nadi izravno je povezan s lijevom nosnicom, a pingala s desnom. Nekoliko krugova ove tehnike odličan je način da se uravnoteže energije. Njihovo balansiranje olakšava buđenje kundalini, a time i buđenje više svijesti.


Dobrobiti anuloma vilome

Redovita praksa pomaže kod respiratornih poremećaja poput astme, bronhitisa, prehlada, kroničnih problema sa sinusima i jakog hrkanja.

Povećava kapacitet pluća i oksigenizaciju tijela.

Poboljšava metabolizam i pomaže kod mršavljenja.

Pomaže u održavanju dijabetesa pod kontrolom.

Pomaže regulirati krvni tlak, sniziti masnoće u krvi. Naizmjenično disanje čisti arterije i vene, poboljšava cirkulaciju, kontrolira kolesterol i sprječava srčani udar i druge bolesti srca.

Pomaže kod zatvora, kiselosti organizma i raznih alergija.

Pomaže u liječenju artritisa i reume, bolesti reproduktivnog i urinarnog sustava.

Pomaže u prevladavanju negativnih misli. Razmišljanje postaje pozitivno, lakše prevladamo negativne emocije poput ljutnje, frustracije, nelagode, strahova.

Pomaže u uklanjanju depresije, stresa i anksioznosti.

Povećavaju se koncentracija, fokus, usredotočenost, strpljenje, sposobnost donošenja odluka i inventivnost.

Daje prirodno blistavu kožu.

Ublažava probleme s očima i ušima.

Uravnotežuje sve tri doše tijela- vatu, pittu i kaphu.

Otvara energetske kanale – idu i pingalu i uravnotežuje ih.

Pomaže uspostaviti ravnotežu između dvije hemisfere mozga. To pročišćava cijeli živčani sustav i potiče iscjeljenje i stvaranje smirenosti, unutarnjeg mira i spokoja.


Duhovne dobrobiti

Praksom anuloma vilome učimo promatrati intenzivne energije i emocije. Postižemo svijest svjedoka koji promatra bez reagiranja ili osuđivanja. U stanju smo biti s iskustvom, posebno neugodnim, pratiti se i ne reagirati na to te imati odmak od misli, osjećaja i događaja oko nas.
Povećava se introverzija, dubok osjećaj meditativne svijesti i budnosti, što stvara lakši prelaz u meditaciju ili asane.

Također se čiste razne nečistoće i negativnosti u suptilnom eteričnom tijelu te se istovremeno akumulira i transformira energija. Mnogi tvrde da se uklanja i loša karma.

5 vježbi disanja protiv panike i tjeskobe

Meditacija za zdravo tijelo i miran um

Prodišite punim plućima – liječenje disanjem

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads