Umijeće starenja ostajući mlad

Prema Japancima. svatko ima svoj ikigai, što bi jedan francuski filozof preveo kao svrha postojanja. Neki su je pronašli i osvijestili su svoj ikigai, a drugi ga nose u sebi, ali ga još traže.

Ikigai je skriven u nama i zahtijeva strpljivo traganje kako bismo dospjeli do najdublje točke našeg bića i pronašli ga. Prema mišljenju stanovnika Okinawe, otoka s najvećim indeksom stogodišnjaka na svijetu, ikigai je razlog zbog kojega se ustajemo svakoga jutra.

Otok vječne mladosti

Prema nekim studijama o dugovječnosti, život u zajednici i posjedovanje ikigaija jednako su važni, ili čak važniji od zdrave japanske prehrane. Koncept “dugovječnosti” osobito je ukorijenjen u Okinawi, jednom od takozvanih ‘plavih područja’, mjesta na svijetu u kojem žive najdugovječniji ljudi. Na tom otoku ima više osoba starijih od 100 godina na 100 000 stanovnika nego u bilo kojem području na našem planetu.

Mladi um potiče čovjeka na potragu za zdravim načinom života koji će usporiti starenje.

Prema nekim medicinskim istraživanjima prikupljeni su mnogi podaci i odlikama tih izvanrednih ljudi:

1. Osim što žive puno duže od ostatka svjetskog stanovništva, manje pate od kroničnih bolesti kao što su rak ili srčane bolesti; također su rjeđa upalna stanja.

2. Mnogo je stogodišnjaka sa zavidnom vitalnošću i s takvim zdravstvenim stanjem koje bi bilo nezamislivo starcima na drugim zemljopisnim širinama.

3. Njihova krv ima manju razinu slobodnih radikala, koji uzrokuju starenje stanica, zahvaljujući kulturi pijenja čaja i običaju da se prestane jesti nakon što se želudac napuni 80 posto. Naime, drevna mudrost poručuje jesti ne do prejedanja. Na taj način ne prisiljavaju tijelo da se troši dugotrajnim probavljanjem hrane te ubrzanom oksidacijom stanica. Njihova je prehrana bogata tofuom, batatom, ribom i raznovrsnim povrćem, a posebnu pažnju pridaju i načinu posluživanja samih jela.

4. Menopauza u žena puno je blaža, i općenito muškarci i žene zadržavaju visoku razinu seksualnih hormona do vrlo pozne dobi.

5. Slučajevi dementnosti imaju također značajno manji indeks od prosjeka svjetskog stanovništva.

“Jedite i spavajte i živjet ćete dugo. Treba naučiti opustiti se.” Misao Okawa (117)

MOAI: veze za dug život

MOAI je tradicija iz Okinawe koja služi uspostavljanju snažnih veza u lokalnim zajednicama. To je neformalna skupina ljudi sa zajedničkim interesima koji si međusobno pomažu. Mnogima baš služenje u zajednici postaje jedan od njihovih ikigaija.

MOAI potječe iz teških vremena, kad su se poljodjelci sastajali kako bi razmjenjivali informacije o boljim načinima sadnje i o tome kako da pomognu jedni drugima u slučaju da te godine žetva ne bude dobra. Članovi moaija moraju plaćati mjesečnu svotu. Plaćanje im omogućuje sudjelovati na sastancima, večerama, partijama japanskog šaha ili uživati u bilo kojoj zajedničkoj slobodnoj aktivnosti.

Biti u moaiju pomaže održavati emocionalnu, ali i financijsku stabilnost. Ako se tko od skupine nađe u novčanim poteškoćama, može mu se unaprijed isplatiti “plaća” od zajedničke ušteđevine. Taj osjećaj pripadnosti i međusobnog pomaganja daje sigurnost osobi i pridonosi tome da očekivana životna dob bude viša.

Eckhart Tolle: Zašto SADA niste u miru? 

16 stvari koje sam naučila u Indiji 

Pozitivna je misao stotinu puta jača od negativne  

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads