Partnerski odnos – zašto dolazi do razilaženja?

Svaki partnerski odnos sastoji se od četiri aspekta: intelektualnog, tjelesnog,  emocionalnog i duhovnog.

Na jednom je predavanju, dr. V. Jerotić rekao kako je nemoguće da smo u partnerskom odnosu zadovoljni sa sva četiri aspekta (duhovni, intelektualni, seksualni i interesne sfere), te da je za dobar odnos dovoljno zadovoljiti barem dva aspekta. A parovi zadovoljni s tri aspekta svoje veze pravi su sretnici, kaže dr. Jerotić.

Kada je riječ o raznim aspektima veze nužno je razmotrit pitanje: koliko je kome važan neki aspekt? Možete imati partnera koji vas neprestano intelektualno nadahnjuje, ali, ako je vama važniji emotivni aspekt veze, osjećat ćete se uskraćeno i doći će do problema. Ili, malo će vam vam značiti savršen seksualni život, ako vam je puno važniji duhovni aspekt odnosa, ili obrnuto?  Dakle, naše zadovoljstvo odnosom ovisi o stupnju zadovoljstva koje osjećamo u nama važnim aspektima veze.

Promjene u odnosima su nužne, jednako kao i u životu.

Zamislite da ste u vezi s partnerom koji vam potpuno odgovara. Dobro se slažete u čak tri aspekta veze i sve je savršeno. Život teče relativno mirno sve dok se ne dogodi potres uzrokovan nekim vanjskim događajem, koji nas navede na preispitivanje osobnog zadovoljstva nekim aspektom odnosa. Nije čak niti nužno da dođe do potresa, dovoljno je da se jedan od partnera počne mijenjati… Može početi čitati knjige koje prije nije čitao, može početi slušati drugačiju muziku ili se u nekim situacijama ponašati potpuno  neočekivano. Slijedi preispitivanje raznih aspekata veze, koje se događa čak i kada ga nismo svjesni. Vremenom se također mijenja i značaj koji pridajemo pojedinim aspektima odnosa, ali nije nužno da se ta promjena dogodi kod svih. Tako je moguće da jedan od partnera vremenom počne obraćati pažnju upravo na aspekt koji je na početku odnosa bio najnerazvijeniji i želi ga unaprijediti. Ako mu se drugi partner ne pridruži, konflikti su neizbježni, a ishod neizvjestan.

Partnerski odnos omogućava nam da se razvijamo i mijenjamo, stoga je važno da za taj razvoj imamo i podršku partnera. Ta podrška, naravno, ne mora nužno biti verbalna, iako je i ona jako važna. Puno je važniji naš unutarnji osjećaj koji nam govori kako unutar veze imamo prostora za rast i razvoj. Međutim, ako se bojimo šta bi se moglo dogoditi kada se naš partner promijeni, nećemo mu moći pružiti podršku, već ćemo se zatvoriti, svjesno ili nesvjesno i tako blokirati promjene i u našem odnosu.

Većina parova u nekom se trenutku svoje veze nađe u sličnoj situaciji, ali je ne prepoznaju i jednostavno prelaze preko toga, nastavljajući živjeti po istim obrascima, onima na koje su navikli. Ipak, promjene u odnosima su nužne, jednako kao i u životu.

Koliko god nas privlači ideja o ,,sigurnoj luci,, koju treba predstavljati naš partnerski odnos, to je iluzija. Dobar odnos se gradi i za to je nužno zalaganje oba partnera. Odnos se može promatrati i kao neka vrsta posebnog, trećeg identiteta, o kome oba partnera trebaju voditi računa. Kako će to raditi, ovisi samo o njima, ali je važno da taj trud bude prepoznatljiv drugom partneru. Ljubav je nužan preduvjet dobrog odnosa, ali nije dovoljna za njega. Trudite se rasti i razvijati, a još se više trudite prihvatiti rast i razvoj svog partnera. Samo ćete tako imati zdrav i sretan partnerski odnos.

Dragan Tomić

Energija života, duhovni razvoj i mentalna kultura. www.energijazivota.com

WordPress Ads