3 akupresurne točke za ubrzavanje metabolizma

Nakupili ste višak kilograma i htjeli biste, uz promjenu prehrane, dodatno ubrzati svoj metabolizam? Znate li da na vašem tijelu postoje akupresurne točke čijom stimulacijom možete ne samo smanjiti apetit nego i ubrzati metabolizam te potaknuti probavu? Na taj način zapravo potičete i gubitak kilograma.

Akupresura je sastavni dio tradicionalne kineske medicine. Prema drevnoj kineskoj medicini, u ljudskom tijelu postoje meridijani kroz koje protječe životna energija qi. Bolesti događaju se kada je protok te energije u energetskom tijelu usporen ili blokiran. Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, čak je i nakupljanje kilograma uzrokovano energetskim disbalansom.

Pritiskom na akupresurne točke, ili njihovom masažom, djelujete upravo na stimulaciju protoka energije pa samim time stvarate preduvjete i za mršavljenje. Akupresura je slična akupunkturi, jer djeluje na iste točke, no razlika je u tome što se kod akupresure primjenjuje pritisak ili masaža, dok se kod akupunkture koriste iglice. U nastavku otkrijte koje biste točke trebali stimulirati kako biste ubrzali metabolizam, potaknuli probavni sustav i crijeva te umirili tjeskobu i stres.

3 akupresurne točke za ubrzavanje metabolizma

Točka iznad gornje usne

Masirajte malu udubinu između gornje usne i nosa, koja se stručno naziva filtrum, kružnim pokretima nekoliko minuta dnevno. Točnije, djelujte na sam centar tog udubljenja – točku koja se naziva „shuigou“.

Masažom ove točke ne samo da ćete potaknuti usporeni metabolizam nego i suzbiti apetit, što je dobra vijest za sve one koji često osjećaju neutaživu glad. Nježnim pritiskom na filtrum ili njegovom masažom smanjit ćete i anksioznost ili tjeskobu. Upravo takvo stanje uma dovodi do posezanja za grickalicama i nezdravom hranom.

Točka na unutarnjoj strani lakta

Ova se točka nalazi na unutarnjoj strani lakta, između nadlaktice i podlaktice. Kako biste otkrili gdje se nalazi, savijte lakat. To je točka koja je smještena na samom vanjskom rubu udubine.

Prema kineskoj medicini, kroz ovu točku protječe sva energija. Masažom te akupresurne točke možete smanjiti pretjeranu toplinu u tijelu (kao i ljutnju i bijes), stimulirati rad crijeva i poboljšati probavu.

Stimulacijom ove točke potaknut ćete i čišćenje organizma od toksina. Tijekom akupresure, radite kružne pokrete prstima suprotno od kazaljki na satu. Možete primijeniti i umjereni pritisak na ovu točku u trajanju od 2-3 minute svaki dan.

Točka kod ušnog kanala

Ova se točka nalazi kod ušnog kanala. Kako biste otkrili točno mjesto koje trebate masirati, stavite prst na sam početak čeljusti kod ušnog kanala, a zatim otvarajte i zatvarajte usta. Ta se točka nalazi na mjestu gdje se vaša čeljust najviše pomiče.

Da biste potaknuli metabolizam, nježno masirajte ovu točku svojim kažiprstom ili palcem nekoliko minuta svaki dan. Ili primijenite pritisak na tu točku u trajanju od 1-2 minute. Masažom ove točke dodatno ćete stimulirati rad tankog crijeva te smanjiti želju za hranom.

Dodatni savjet

Kako biste otkrili koja točka najbolje djeluje u vašem slučaju, isprobajte ih sve. Naravno da je akupresura samo dodatna pomoć, što znači da ipak je potrebno poboljšati prehranu i dodati fizičku aktivnost. Akupresura će najbolje djelovati ako sve to objedinite i radite na više fronti istovremeno.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads