U skladu s prirodom: savršen bioritam iz sata u sat

Slušati svoj bioritam i postupati prema “unutarnjem satu” savjet je koji će vam svaki liječnik dati. Čovjekovo odmicanje od prirode donijelo mu je brojne blagodati. Pomislimo samo na stotine izuma koji nam fantastično olakšavaju život i štite nas od onog dijela prirodnih sila koje su razorne.

Ipak, u izvjesnoj mjeri udaljenost od prirode prisililo je naš organizam na bolnu prilagodbu ritmovima koji više ne počivaju toliko na dužini dana i noći i vremenskim prilikama, nego na poslovnim i društvenim obavezama.

Energetska ravnoteža za zdravlje štitnjače i ženskih organa

Tako smo s jedne strane dužni pridržavati se društvenih pravila, a s druge još uvijek imamo potrebu izvoditi određene aktivnosti u istim onim terminima za koje su nas programirali deseci tisućljeća života, na milost i nemilost prirode.

Biološki ciklus

Naši biološki ciklusi utječu na apetit, emocionalna stanja, mentalnu oštrinu i spolni nagon. Što smo više u stanju pomiriti naš moderni, civilizirani ritam s prirodnim bioritmom to ćemo se bolje osjećati i biti zdraviji.

Proučite čovjekov prirodni ciklus od 24 sata i nastojte prilagoditi što više svojih aktivnosti preporučenim terminima!

Ujutro i prijepodne

7 sati: Idealno vrijeme za buđenje. Stresni hormoni su na visokom nivou te nas potiču da se trgnemo. Ustajanje u ovo doba korisno je i zato da budemo budniji tijekom dana i upijemo što više sunčeve svjetlosti. No, valja izbjegavati velike tjelesne napore, jer srce za njih nije spremno.

8 sati: Doručak. Probavni je sustav sada vrlo učinkovit te pretvara šećer u energiju. Pušenje, kojemu mnogi pribjegavaju upravo u ovo doba, sada je najštetnije jer su arterije najsklonije sužavanju. Budući da su spolni hormoni na vrhuncu, ovo je vrijeme i za najžešći seks.

9 sati: Primanje injekcije i tretman kod zubara. Tijelo je sada manje osjetljivo na bolne podražaje i na djelovanje rendgenskih zraka.

10 sati: Učenje, pamćenje, pripremanje govora, držanje predavanja. Intelektualni dio našeg organizma u ovom terminu djeluje najbolje.

11 do 13 sati: Pažnja je na najvećoj visini. Sada smo najsposobniji za logičko rasuðivanje i rješavanje problema. Vrijeme je pogodno i za donošenje odluka i sudjelovanje na sastancima.

Popodne i navečer

13.30-15 sati: Stanka za ručak i odmor. Rezerve energije približile su se kraju. Dovoljno opuštanje ili drijemanje od dvadesetak minuta da nas opet vrati u formu. Više od pola sata drijemanja se ne preporučuje, jer bi nas umrtvilo.

15 sati: Kava ili kofeinska pića, ako ste njihov ljubitelj i ako ne patite od nesanice. Kofeinska pića se ne preporučuju nakon 17 sati.

16 do 17 sati: Pogodno vrijeme za obavljanje jednostavnih, rutinskih, mehaničkih zadataka. Primjerice, poslova koji zahtijevaju ponavljanje ili tjelesni napor, ali ne i oštro pamćenje.

18 do 20 sati: Tjelesna i umna rekreacija. Tjelesna je energija na najvišem nivou te je sad vrijeme za bavljenje sportom. Također, u ovo smo doba najprijemčiviji na zabavne, ležerne sadržaje. Dugoročna memorija je jaka pa se bolje prisjećamo davno naučenih stvari.

20 do 22 sata: Najbolje raspoloženje za zabavu i druženje. Glavnina obaveza je minula pa smo prijemčivi na razna zadovoljstva, uključujući i gurmanska. Osjetljiviji smo na mirise i okuse, no ne trebamo se prepustiti apetitu da si ne bismo omeli san. Tijelo nam u ovo doba bolje podnosi alkohol, jer je od 18 sati gušterača aktivnija.

23 do 24 sata: Tjelesna temperatura nam se snižava, puls se usporava. Organizam polako priželjkuje temeljiti odmor koji ostvaruje spavanjem.

1 do 3 sata: Na vrhuncu je lučenje hormona sna, melatonina. Koncentracija nam je slaba i, ako smo prisiljeni raditi, skloni smo pogreškama. Osjetila su nam usporena i otupljena pa ne bismo trebali voziti ili upravljati složenim strojevima.

4 do 5 sati: Krvni tlak raste, što je rizik za osobe s kronično visokim tlakom. U ovo se vrijeme događa najviše srčanih i moždanih udara, ali se i rađa najviše djece.

Navedeni termini odnose se na većinu ljudi (isključujemo one koji rade noćne smjene), no i među dnevnim tipovima postoje varijacije od jednog do dva sata.

Anamarija Kronast

Novinarka i urednica s petnaest godina iskustva u vodećim hrvatskim print i online medijima.

WordPress Ads