Stopalo – dragocjena platforma našeg kretanja

Jeste li ikada povezali svoje zdravlje s brigom o stopalima? Taj dio tijela najviše je zanemaren, izvan funkcije, zaboravljen zbog nedovoljnog kretanja ili stisnut neudobnom obućom. Raznim simptomima (hladna stopala, bolovi, otečenost, znojenje, crvenilo, suhoća, svrbež, grčevi i sl.) pokušava privući našu pažnju i traži pomoć. Je li vam poznato kako svi cirkulacijski problemi krvi i limfe započinju u stopalima? Promjene se dešavaju u krvnim žilama periferije. A to posljedično utječe i na živce, meka tkiva, položaj zglobova i kosti stopala, pa i na vašu kralježnicu i unutarnje organe.

Ljudsko tijelo je umjetničko djelo

Problemi sa stopalima mogu biti povezani i s upalom prostate, simptomima menopauze, bolnim menstruacijama i tegobama u urinarnom traktu. Ako znate da se završeci živaca koji se protežu kroz cijelo tijelo nalaze na stopalima, jasno vam je da, ako oni ne funkcioniraju dobro, ni protok informacija i signala između mozga i organa neće biti optimalan. Hodanje i trčanje na dvije noge svojstveno je samo čovjeku, a sa stajališta mehanike to se čini gotovo nemogućim. Razlog tomu je što čovjek ima razvijene sitne, fine živce u vršcima nožnih prstiju povezane s mišićima tabana i potkoljenice. Zahvaljujući njima možemo održavati ravnotežu i uspravan položaj. Zaista čudotvorno i fascinantno!

Naša stopala zaslužuju brigu i pažnju, više kretanja, udobniju obuću, masažu i vježbe.

Leonardo da Vinci je rekao: ˝Ljudsko stopalo je vrhunsko tehnološko dostignuće i umjetničko djelo u jednome.˝ I zato naša stopala zaslužuju brigu i pažnju, više kretanja, udobniju obuću, masažu i vježbe.

Body tehnika i ovom problemu pristupa istraživački, cjelovito i integrirano. Istodobno pridaje veliku važnost stopalima, njihovom osvješćivanju, snaženju i fleksibilnosti kroz specifično osmišljene vježbe. Cilj vježbi je ciljano ostvariti optimalno funkcioniranje stopala i gležnja kao baze ljudskog tijela.

Vježbanjem pet ili deset minuta dnevno možete pomoći čitavom tijelu.

Ravnoteža stopala

Testirajte ravnotežu na jednoj nozi – 15 sekundi ako ste mlađi od trideset godina, 12  sekundi za 30 – 40 godina, 10 sekundi za 40 – 50 godina, 7 sekundi za 50 – 60 godina. Ponovite isto i s drugom nogom, naravno bez pridržavanja rukama.

Cirkulacija stopala

Cirkulaciju ćete osim s vježbanjem poboljšati i masažom stopala po valjku ili bodljikavim lopticama. Neka vježba traje dvije do tri minute svakim stopalom ili još bolje istovremeno naizmjenično.

Fleksibilnost stopala

Fleksibilnost stopala poboljšat ćete ako podižete od poda neku krpicu, olovku i slično. Naizmjenično stopalima osam puta.

Izdržljivost mišića stopala

Izdržljivost mišića stopala vježbajte tako da zgrčenih prstiju povučete stopalo u gležnju prema gore devedeset sekundi, a zatim sljedećih devedeset sekundi skvrčenih prstiju u gležnju stopalo gurate prema dolje, s obje noge zajedno. Pojava grčeva je vrlo česta i znak je jako slabih i uspavanih mišića u stopalu, loše cirkulacije, dehidracije i disbalansa minerala. Rastegnite i izmasirajte prstiće i stopala pa ponovite. S vremenom će se tegobe smanjiti i potpuno nestati.

Koordinacija mišića stopala

Koordinaciju mišića stopala vježbajte tako da savijate i opružate prstiće, odmičete ih i primičete jedne od drugih. Nije jednostavno, ali si pomažite rukama kako bi ste osvijestili i ponovo neurološki povezali te udaljene i uspavane dijelove tijela sa umom.

Sve predložene vježbe namijenjene su unutrašnjem sloju mišića stopala koji rade kao amortizeri i apsorbiraju vanjske sile, a komuniciraju i s mišićima unutarnje jedinice. Uspravan hod je najkompleksniji i najduže učeći pokret svojstven samo čovjeku, koji se automatizira oko četvrte godine života. Zato osigurajte svojoj djeci pravilnu obuću u kojoj će prstići biti slobodni od pritiska (dječja cipela nikada ne bi smjela biti knap), neka puno budu bosa i vježbe radite zajedno.

 

Morena Poglajen Carić

PBS Centar sportske izvrsnosti Pula – Sunset centar Medulinska 41 Pula, Croatia http://sunset-centar.com/

WordPress Ads