9 znakova da oko sebe širite negativnu energiju

Osim što uistinu može iscrpiti, negativna energija može se smatrati niskom točkom raspoloženja koje prožima i cijelo naše tijelo i sve oko nas.

Vjerojatno je primjećujete, a sigurno je primjećuju i ljudi oko vas. Dakle, odlično je ako možete prepoznati svoju negativnu energiju, jer tada možete promijeniti i dan i početi podizati raspoloženje i samu razinu energije.

Naše dnevno raspoloženje može pokazivati i neku vrstu zaraznog efekta. Možemo učiniti da se druge osobe osjećaju sjajno u našem društvu ili ih, pak, možemo potpuno oneraspoložiti.

Kad se osjećamo puni energije i uzbuđenja, automatski poboljšavamo svoje zdravlje i ukupnu kvalitetu života.

Evo devet znakova koji ukazuju na to širite li oko sebe negativnu energiju i trebate li nešto promijeniti kako bi stvorili više pozitivne energije i radosti u svom životu.

1. Primjećujete lošu energiju u drugima

“Mi zrcalimo govor tijela i energiju onima oko nas”, kaže osobna trenerica Susie Lemmer. “Osjećate li lošu energiju u komunikaciji s drugim ljudima, možda ste uzrok upravo vi.”, kaže ona.

Dakle, provjerite sebe i razmislite  je li problem u vama i trebate li možda promijeniti svoj stav. Lemmer kaže da je najbolji način provjere zapitati se biste li željeli sudjelovati u razgovoru sa samim sobom da ste netko drugi. Budite iskreni. Ako shvatite da negativna energija dolazi od vas, a ne od nekog drugog, pristojno se ispričajte i recite da morate negdje otići.

2. Radite do kasno u noć

Nakon dugog dana na poslu, kada dođete kući,  možda ćete osjetiti veću negativnost suočavate li se sa stresom sami. “Tijekom cijelog radnog dana smanjuje se i mentalna i fizička energija. To znači da će vaša tolerancija za stres i motivacija za komplicirane mentalne zadatke biti vrlo niska nakon radnog dana”, kaže terapeutkinja Chelsea Hudson.

Pokušajte radni stres ne nositi sa sobom. Hudson kaže da je stvaranje popisa obaveza za sljedeći dan sjajan način da se pripremite i stavite stres na stranu kada se vraćate kući. Ako radite kod kuće, možete stvoriti zaseban prostor posvećen poslu.

3. Životni prostor vam je kompliciran

“Kada živite s nekim, više ćete puta imati priliku vidjeti drugu osobu umornu, bolesnu i razdražljivu”, kaže Hudson. Bilo da živite s cimerom, s prijateljicom ili s partnerom, negativna energija se može pojaviti u kući kada je raspored različit.

“Zajednički život će vam dati bolji uvid u to kako se vaš partner nosi sa stresom i iscrpljenošću. Vrlo je moguće da će se vaše navike razlikovati – kaže Hudson. Preporučuje da sjednete sa svojim partnerom i komunicirate kako bi došli do odgovarajućeg kompromisa.

4. Uspoređujete se s drugima

“Živimo u stanju konstantnog uspoređivanja što nemamo i što nismo postigli”, kaže Hudson. “Umjesto da pokušavate živjeti po standardu površnih snimki tuđih života, prepoznajte i cijenite sebe s dostojanstvom s kojim se odnosite prema drugim ljudima. Shvatite i da su žrtve koje ste napravili za svoje najmilije ili postizanje vrijednog cilja i mala djela dobrote vjerojatno prošla nezapaženo od većine ljudi”, savjetuje Hudson.

5. Raspored vam je previše zatrpan

Imate li previše zatrpan i užurban raspored, previše obaveza i trčite okolo od mjesta do mjesta, teško je ne biti  negativan i anksiozan. Osjećate li ovakav pritisak, možda je vrijeme da učinite nešto zabavno, za sebe, što vam može uljepšati dan. Priuštite si nešto posebno svaki mjesec ili tjedan. To može biti bilo što – od masaže do omiljenog jela nedjeljom. Nagradite se za cijeli dugi radni tjedan.

6. Depresivni ste

Ako ste primijetili simptome depresije, to je jasan signal negativne energije i njenog utjecaja na vaš život. “Depresija nije odbijanje pozitivnosti ili nespremnost uključivanja u sretne aktivnosti”, kaže Hudson.” Umjesto toga, sama priroda bolesti čini gotovo nemoguće natjerati samog sebe da se osjećate sretni i motivirani.”

7. Emotivni ste

Ako se često osjećate previše emotivno i emocije vas guše više no što je normalno, možda trošite previše vremena baveći se negativnom energijom. Često pokušavamo odagnati te emocije iz života, ali one zapravo mogu biti dobar znak upozorenja da nešto u životu treba promijeniti.

“Kad opazite emocije u obliku fizičke senzacije poput lupanja srca ili znojnih dlanova, umjesto da pokušavate zatomiti te senzacije, omogućite im da jednostavno prođu kroz tijelo kao val. S  emocijama možete biti sigurni u dvije stvari: emocionalne reakcije svi imaju  i na kraju sve one prođu “, kaže Hudson.

Ako bez osuđivanja promatrate njihovu prisutnost, brže će dostići svoj vrhunac i na kraju se istrošiti bez puno vašeg uloženog truda”, dodaje.

8. Provodite previše vremena na društvenim mrežama

Ako previše vremena provodite na društvenim mrežama, to može naštetiti vašem zdravlju i uzrokovati osjećaj ljubomore ili anksioznosti. Razlog je promatranje života drugih ljudi, kaže Hudson. Takva negativnost se onda prenosi u vaš život i kvariti si dan po dan.

“Tijekom vremena, fizičke posljedice tih emocija mogu dovesti do oslabljenog imunološkog sustava uslijed kroničnog oslobađanja kortizola”, kaže ona. Ograničite vrijeme na društvenim mrežama  i bit ćete sretniji.

Opće preporučeno ograničenje je dva sata dnevno, posebno za osobe s djecom, savjetuje dr Douglas Gentile, direktor „Media Research Lab“ na „Iowa State University“.

9. Prakticirate negativan unutarnji govor

Prakticirate li kontinuirano negativan unutarnji govor: “Ne mogu to učiniti” ili “Izgledam užasno u ovim hlačama,” morate poraditi na stjecanju optimizma.

Pozitivne afirmacije i svakodnevno postavljanje namjere mogu vam pomoći da se oslobodite negativne, otrovne energije. Recite sebi kako ste nevjerojatni gledajući se u ogledalo svaki dan i raspoloženje će vam biti sve bolje i bolje.

Kada se osjećate depresivno, dobra ideja je da isprobate i pomak perspektive i eliminirate otrovne elemente iz tijela kako bi se osjećali sretnije. Uživanje u životu je važno za zdravlje, a najbolji način da to postignete je smanjivanje negativnu energiju.

Ljekovita energija drveta – zagrlite ga

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads