13 jesenskih super-namirnica

Jesen je ovdje, a s njom se u vrtu javljaju i mnoge sezonske namirnice koje imaju blagotvoran učinak na zdravlje. U kombinaciji s drugim voćem i povrćem ove namirnice mogu stvoriti eksploziju nevjerojatnih okusa. Ukoliko nemate vlastiti vrt, ove jesenske super-namirnice možete potražiti na tržnici ili kod lokalnih poljoprivrednih proizvođača.

1. Jabuke

Slatke ili opore, jabuke se mogu jesti sirove, ali su odlične i kada su pečene u nekom ukusnom jelu. Dobro je jesti kožu koja sadrži zdrave flavonoide. Oni predstavljaju jednu od najbrojnijih grupa heterocikličkih spojeva s kisikom.

Jabuka je puna antioksidansa. U svakoj porciji (jedna jabuka) nalazi se više od 4 grama vlakana. U mnogim kulturama smatra se kraljicom života. Oni koji jedu jabuke bolje će spavati, poboljšat će probavu i smanjiti krvni tlak.

Jabuke pomažu kod migrene, glavobolje i vrtoglavice, kroničnog umora, a njihova djelotvornost poznata je i kod pretilosti. Upravo dozrijevaju i njihova će berba trajati sve do studenoga.

2. Prokulica ili kelj pupčar

Ovo povrće ima božanstveni okus kada je pravilno pripremljeno. Blagog je i pomalo gorkog okusa pa se može kombinirati sa slanim umacima ili jabučnim octom. Najbolje ga je kuhati na pari jer se tako čuvaju svi njegovi korisni sastojci.

Pola šalice prokulice sadrži puno vitamina K, željeza i folne kiseline koja snižava krvni tlak. Prokulica se smatra jednim od najzdravijeg povrća jer potiče djelovanje probavnih enzima, a tvrdi se kako posjeduje i jako dobra antikancerogena svojstva. Svježa prokulica može se pronaći od rujna do ožujka.

3. Pastrnjak

Vrlo lako ga možete zamijeniti s peršinom jer su sličnog izgleda. Svijetle je boje, ali slađi, gotovo orašastog okusa. Uzgaja se kao povrće, začin i ljekovita biljka. Dok se korijen može koristiti i pripremati kao mrkva, listovi se mogu dodavati juhama i miješati s drugim lisnatim povrćem. Može se pripremiti i kao varivo.

Pastrnjak je bogat kalijem, a dobar je i izvor vlakana. Korijen i sjeme pastrnjaka smatraju se izvrsnim diuretikom koji potiče izlučivanje mokraće. Istovremeno tjera plinove iz želuca i crijeva te regulira krvni tlak i jača stijenke krvnih žila. Navodi se i kako pojačava znojenje zbog čega može pomoći pri smanjenju tjelesne temperature. Njegovo vrijeme tek dolazi, bere ga se od listopada do travnja.

4. Kruške

Slatkog su i sočnog okusa. Možete ih jesti sirove, peći ili pohati. Ovo voće poznato je kao dobar izvor vitamina C, bakra i vlakana. Djelotvornost krušaka je višestruka. Kod onih koji ih jedu usporit će se starenje i smanjiti rizik od moždanog udara. Kruške štite od dijabetesa, poboljšavaju rad srca, otklanjaju umor, smanjuju kašalj, a korisne su i kod liječenja bronhitisa. Poznate su i kao odlična hrana za bebe. Berba krušaka počinje tijekom kolovoza i može se protegnuti sve do veljače.

5. Cvjetača ili karfiol

Idealna je u zimskim danima kada se može pripremiti i poslužiti kao prilog. Odlična je za pripremu na pari, ali se također može i izgnječiti poput pirea ili pripremiti kao kašasta juha. Cvjetača obiluje zdravstvenim spojevima koji sprječavaju rak, a fitonutrijenti mogu sniziti kolesterol jer su odličan izvor vitamina C. Istraživanja pokazuju kako konzumacija cvjetače smanjuje rizik od karcinoma pluća. Bere se od rujna do lipnja.

6. Buča

Za razliku od tikvica, buča je odlične teksture i lagano slatkog okusa. Zbog svoje debele kože može se skladištiti mjesecima. Okus joj je još bolji u kombinaciji s, primjerice, cimetom i đumbirom.

Buča sadrži omega-3 masne kiseline, a istovremeno je i izvrstan izvor vitamina A. Pogodna je za pretile osobe i dijabetičare, ali i one s oboljenjima želuca i tankog crijeva jer djeluje umirujuće i regulira probavu. U vrtovima dozrijeva od listopada do veljače.

7. Bundeva

Slatki okus i vlažna tekstura idealni su za pripremu pita, kolača pa čak i pudinga. Bundeva obiluje kalijem, sadrži više od 20% nutritivnih vlakana i dobar je izvor vitamina B.

Ova, kako ju nazivaju, romantična kraljica jeseni, preporučuje se pretilim osobama, ali i oboljelima od dijabetesa, gihta, reumatizma. Kao maska prikladna je za problematičnu kožu lica. Može se brati od listopada do veljače.

8. Batat ili slatki krumpir

Njegovo mlado lišće i korijen koriste se u prehrani. Možete ga pržiti, kuhati ili peći, sve ovisi o ukusima. Pun je vitamina A, dobar je izvor željeza, a ima i antiupalna svojstva. Batat jača imunološki sustav te štiti od razornog djelovanja slobodnih radikala, ali i nekih vrsta karcinoma, posebice pluća.

Zbog niskog glikemičkog indeksa, posebno je dobar za dijabetičare, no pripazite – to vrijedi samo ako ga kuhate. Pečeni batat ima skoro isti glikemički indeks kao i pečeni krumpir. Sprječava bolesti povezane sa starenjem, smanjuje razinu kolesterola u krvi. Vrijeme batata je od rujna do prosinca.

9. Repa

Ovo korjenasto povrće može poslužiti kao alternativa za rotkvicu i kupus. Njezino lišće ima okus senfa. Jednostavno se kuha i obiluje hranjivim tvarima. Repa je dobar izvor vitamina C, a njezino lišće vitamina A, K i folne kiseline. Ona može ubrzati otpuštanje štetnih tvari iz organizma, pomoći tijelu u prevladavanju infekcija, dok vlakna iz njezina korijena pomažu u održavanju uredne probave. Vrijeme dozrijevanja i berbe je od rujna do travnja.

10. Šipak ili nar

Ovo kiselkasto voće doslovno izgleda kao elektrana puna korisnih sastojaka. Najvažniji među njima su antioksidansi. Istraživanje provedeno na UCLA-i pokazalo je kako sok od šipka ima veći stupanj antioksidativnog djelovanja od crvenog vina.

Stručnjaci šipak smatraju jednim od najljekovitijih voćnih plodova na svijetu. Pripisuju mu usporavanje artritisa, Alzheimerove bolesti, pozitivno djelovanje na krvožilni sustav. Može ublažiti simptome menopauze i postmenopauze.

Ovo je voće najbolje jesti sirovo. Sok šipka može poslužiti za marinadu, a sa sjemenkama možete pojačati okus vaših salata. U vrtovima ga ima od kolovoza do prosinca.

11. Kiwi

Iako je riječ o tropskom voću slatkog okusa, kiwi je omiljen i u našim krajevima. Izvrstan je kada se pomiješa s jagodama, dinjama ili narančom, a u kombinaciji s ananasom može se napraviti ljutkasti umak – chutney.

U kiwiju je više vitamina C nego u naranči. Dobar je izvor kalija i bakra. Njegovom konzumacijom može se smanjiti rizik od bolesti srca i krvožilnog sustava, ali i moždanog udara te karcinoma. Poznato je kako pomaže prilikom zacjeljivanja rana. Istovremeno održava i zdravlje kostiju, zubiju i desni. Njegova berba je počela i trajat će sve do ožujka.

12. Grejp

Upravo njegov gorko-kiseli okus razlikuje ga od drugih agruma.  U njemu je preko 75% količine vitamina C preporučene za dnevni unos. Ujedno je i dobar izvor likopena – snažnog antioksidansa.

Grejp sadrži i pektin koji, kako se pokazalo, snižava kolesterol. Ova bomba ljekovitih tvari povoljno djeluje na prehlade i groznice, jača slabe desni, arterije i kapilare, pospješuje proizvodnju hormona, pročišćava crijeva te stabilizira crijevnu floru.

Pomaže i kod snižavanja tjelesne težine. Možete ga kombinirati s avokadom ili jednostavno uživati u njegovom osvježavajućem soku bogatom antioksidansima. Svježi grejp može se pronaći od rujna do travnja.

13. Mandarine

Ovo malo i slatko voće će osvježiti vaše jesenske dane. Dobar je izvor vitamina C i beta-karotena. Zaslužno je za dobar vid i rad srca, a potiče i probavu. Mandarine su izvanrednog okusa kada se pomiješaju s bademima, datuljama i medom. Mogu poslužiti i kao dressing za salatu pomiješan s jabučnim octom.

Njihovo vrijeme tek dolazi jer se beru od studenoga do travnja. Sve ove jesenske super-namirnice lako su dostupne i jeftine, a snažno pomažu očuvanju vašeg zdravlja i održanju dugovječnosti. Možda neke od njih upravo i vi uzgajate u vlastitom vrtu. Iskoristite sezonu i uživajte u plodovima jeseni!

 

Kesten – ljekovita svojstva simbola jeseni

Plodovi jeseni tjeraju sezonski umor

Koje doze vitamina D (i zbog čega) uzimati tijekom jeseni i zime? 

 

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads