Proteini za osobe s Hashimotom

Proteini su važni makronutrijenti i pomažu nam pri  izgradnji tijela i tako osiguravaju normalno odvijanje svih vitalnih životnih procesa. Važan su izvor i aminokiselina, kao što su glutamin i L-tirozin, koji obnavljaju želučane stanice i stvaraju hormone štitnjače.

Što ste aktivniji, to vam je više proteina potrebno.

Mnogi, zbog neredovite i neizbalansirane ishrane te vegani i vegetarijanci, možda putem hrane neće dobiti dovoljno proteina  i mogu biti izloženi riziku od njihovog nedostatka. Neki od simptomi nedostatka proteina uključuju: umor, gubitak težine, neravnotežu šećera u krvi, probleme s izgradnjom mišića, gubitak mišića, propusnost crijeva i gubitak kose. Zvuči poznato?

Potrebna količina proteina

Za opće zdravstvene svrhe potrebno je konzumirati oko 1,0 – 1,2 grama proteina po kilogramu težine. To je otprilike 37,5 grama proteina dnevno za osobu koja teži 75 kilograma.
Za većinu starijih odraslih osoba s akutnim ili kroničnim bolestima preporučuje se veći unos proteina, od 0,55 do 0,68 grama po kilogramu tjelesne težine dnevno. U ovom slučaju, osoba koja npr. teži 100 kg treba 54-68 grama proteina dnevno.

Osoba koja teži 75 kilograma trebala bi konzumirati cca 37,5 grama proteina dnevno.

Općenito, što ste aktivniji, to vam je više proteina potrebno. Ne zaboravite niti treninge za koje također trošite puno energije ze će vam trebati dodatna nadoknada proteina.
Starije osobe s teškom bubrežnom bolešću (koje nisu na dijalizi) izuzetak su ovom pravilu; one trebaju ograničiti unos proteina budući da bubrezi možda neće moći ispravno obraditi protein.

Započnete li jutro s proteinima, napravit ćete dobar izbor jer ćete na taj način održati ravnotežu šećera u krvi, ali i pomoći štitnjači u obavljanju njenih dnevnih funkcija. Pomiješate li proteinski prah s hranom, omogućit će bolju apsorpciju hranjivih tvari, čak i ako probava nije savršena.

Prava vrsta proteina

Međutim, pogrešna vrsta proteina može biti štetna. Npr. ako ste osjetljivi na mliječne proizvode, ne biste trebali kombinirati npr. protein sirutke i jogurt u svom jutarnjem smoothie napitku. Naime, mliječni proteini – kazein i sirutka vrlo su reaktivni za čak 80% osoba s Hashimotom. Takav “zdrav doručak” može izazvati refluks kiseline, sindrom iritabilnog crijeva te nepovoljno utjecati na rad štitnjače.

Većina proteinskih prašaka na tržištu sadrži soju i mliječne proizvode, dva vrlo reaktivna proteina za osobe s Hashimotom. Bjelančevine također mogu biti reaktivne, pa se osobe s Hashimotom često se susreću s reakcijama na jaja, jer oni s problemom crijevne propusnosti teško probavljaju bjelanjke.

Najbolji proteini za osobe s Hashimotom i proteinski prašci koje najbolje podnose su: proteini konoplje, proteini graška i hidrolizirane bjelančevine.

Protein konoplje

Protein konoplje je veganski protein. Sadrži mlijeko i soju, ima jak okus koji se ne slaže s većinom hrane i može biti problem za osjetljivije osobe.

Protein graška

Protein graška je veganski, sadrži mlijeko i soju i blagog je okusa. Međutim, nije kompatibilan s autoimunom Paleo dijetom.

Goveđi protein

Goveđi protein kompatibilan je s autoimunom Paleo dijetom. Bjelančevine mesa životinja hranjenih biljem nemaju tako snažan okus, već im je okus blag i može se usporediti s okusom kolagena ili proteina sirutke.

Anita Šupe: Istine i laži o hrani: PALEO, LCHF 8 ostale vrste zdrave hrane

Za razliku od kolagena, koji osobe s Hashimotom također dobro podnose, goveđi protein je kompletan protein, što znači da sadrži esencijalne aminokiseline koje su nam životno potrebne. Protein kolagena nije kompletan protein, pa, iako je izvrstan dodatak kremama, nije preporučljiv kao osnovu za smoothie, osim ako mu ne dodate još jedan cjeloviti izvor proteina kao bazu.

Hidrolizirani goveđi protein u prednosti je zbog male vjerojatnosti da će uzrokovati dodatne reakcije na hranu, upravo zbog postupka hidrolize, kojim se protein razgrađuje u sitne komadiće.

Valja obratiti pažnju na mnoge proteine u prahu trenutačno dostupne na tržištu jer su im dodani umjetni okusi i pojačivači okusa kao što je, npr. Stevia, a na što mnoge osobe mogu imati reakciju.

Zdrav proteinski napitak od breskve i kokosa

Sastojci

  • 1 šalice breskvi (može i smrznutih)
  • 1 šalice kokosovog mlijeka
  • 1/2 čajne žličice ekstrakta vanilije
  • proteinski prah po izboru
  • 1/2 čajne žličice cimeta

Obogatite svoju jutarnju rutinu ovim zdravim i ukusnim napitkom!

Hashimoto i mršavljenje – moguće je!

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads