Hashimoto i prehrana: Autoimuni protokol (AIP) i kako ga provoditi

Može li prehrana pod nazivom Autoimuni protokol (AIP) pomoći kod simptoma povezanih s Hashimotom i ostalim autoimunim poremećajima? Može. Ovakav režim prehrane pomogao je mnogima poboljšati svoje zdravstveno stanje vratiti kvalitetu života.
*
Prebacivanje sa standardne prehrane na koju smo navikli, na Paleo prehranu, pomoglo je mnogim osobama s autoimunim bolestima da se bolje osjećaju. Međutim, još uvijek postoje mnogi koji i dalje osjećaju umor, imaju česte promjene raspoloženja i učestale glavobolje, alergije, proljev, zatvor, nadutost ili probleme s kožom, kao što su akne ili ekcemi.
*
Imate li autoimunu bolest kao što su Hashimotov tireoiditis, Crohnova bolest, celijakija, ulcerozni kolitis, alopecija (gubitak kose), psorijaza itd., velika je šansa da je vaš probavni trakt osjetljiv na puno više namirnica od onih isključenih kod standardne Paleo prehrane.
*


Prednosti autoimunog protokola (AIP)

Prva medicinska studija o Autoimunom protokolu nedavno je objavljena u časopisu Journal of Gastroenterology. Obuhvatila je petnaest osoba s aktivnim ulcerativnim kolitisom ili Crohnovom bolešću. Istraživanje je pokazalo da je klinička remisija postignuta kod 73 posto (11 od 15) sudionika i to u samo 6 tjedana programa. Autori zaključuju kako je udio sudionika koji su postigli kliničku remisiju do 6. tjedna bio konkurentan većini terapija lijekovima koje su uzimali.
*

Tko može imati koristi od autoimunog protokola (AIP)?

AIP dijeta pogodna je za sve koji pate od autoimunih bolesti. Uobičajene autoimune bolesti su Hashimotov tireoiditis (autoimuna bolest koja napada štitnjaču), Sjogrenov sindrom (poremećaj autoimunog sustava koji karakteriziraju suhe oči i suha usta), celijakija (imunološka reakcija na gluten), psorijaza (stanje u kojem se stanice kože nakupljaju i stvaraju ljuske i svrbež, suhe zakrpe) i dijabetes tipa 1 (kronično stanje u kojem gušterača proizvodi malo ili nimalo inzulina).
*
Zajedničke zdravstvene karakteristike povezane s autoimunim poremećajima su sindrom kroničnog umora, ekcem, fibromijalgija i sindrom policističnih jajnika. Stoga, AIP dijeta može biti od velike koristi kod osoba s ovim problemima.
*

AIP dijeta može poboljšati sljedeće simptome koji se obično očituju kod pacijenata s autoimunim poremećajem:

 • umor
 • bol u mišićima / zglobovima
 • glavobolje
 • promjene raspoloženja (anksioznost / depresija)
 • zatvor ili proljev
 • nadutost / grčevi
 • kožni problemi poput akni, ekcema ili osipa
 • alergije
 • hormonska neravnoteža
 • nesanica
 • nemogućnost gubitka težine
 • gubitak kose
Općenito, ovaj dijetni protokol nije lijek, ali pomaže u smanjenju upale unutar tijela. Time se poboljšavaju simptomi koji se obično povezuju s autoimunim bolestima. Prethodna istraživanja definitivno su potvrđivala kako AIP prehrana može pomoći oboljelima da im bolest ode u stanje remisije te da poboljšaju kvalitetu života.
*


Koju hranu treba izbjegavati kod autoimunog protokola (AIP)?

Hrana koju treba izbjegavati kod Autoimunog protokola (AIP), odnosno namirnice koje su dozvoljene na Paleo dijeti, ali su isključene kod AIP-a:

Orašasti plodovi i sjemenke

Iako orašasti plodovi i sjemenke sadrže puno hranjivih tvari, kod osjetljivih osoba mogu uzrokovati i puno problema. Mnogi orašasti plodovi i sjemenke imaju visok postotak fitinske kiseline, koja djeluje kao inhibitor enzima. Ako orašasti plod zahtijeva žvakanje prije unosa u organizam ili se usitni u brašno, inhibitori probavnog enzima se oslobađaju u probavni sustav i mogu uzrokovati povećanu propusnost crijeva, kao i disbozu crijeva (neravnoteža dobrih i loših bakterija u crijevima). Inhibitori probavnog enzima također povećavaju proizvodnju enzima gušterače i povećavaju propusnost crijeva.

Žitarice i mahunarke

Iako stroga Paleo dijeta izbjegava ove namirnice, važno je na ovaj popis uključiti i ovu kategoriju, jer mnoge osobe i dalje konzumiraju gluten, odnosno žitarice. Žitarice i mahunarke sadrže lektine, proteine koji vežu ugljikohidrate. Zbog tih svojstava mogu uzrokovati nedostatak hranjivih tvari, a povezane su i s povećanom propusnošću probavnog trakta (sindrom curenja crijeva).
Lektini se mogu dalje kategorizirati u prolamine i aglutanine. Oba su se pokazala kao stimulatori pogoršanja stanja kod autoimunog poremećaja. Najpoznatije lektin je gluten. Međutim, budući da se lektini također nalaze u npr. quinoi i mahunarkama poput leće, ove se namirnice također izbjegavaju u autoimunom protokolu.

Jaja

Smiješno je kako konvencionalna znanost sugerira izbjegavanje jaja zbog toga što žumanjak povećava razinu kolesterola kada, zapravo, bjelanjak može uzrokovati veći problem (osobito u kontekstu autoimune bolesti). Bjelanjak jajeta sadrži lizozime koji razgrađuju stanične membrane gram-negativnih bakterija i prenose ih preko crijevne stijenke. To izaziva imunološki sustav i može uzrokovati autoimuni napad. Stoga, na autoimunom protokolu jaja treba izbjegavati.

Povrće

Povrće poput rajčice, krumpira, paprike i patlidžana može sadržavati toksične sastojke zvane glikalkaloide. Te anti-hranjive tvari mogu uzrokovati oštećenje enterocita (ili stanica crijeva) i mogu povećati propusnost crijeva i stimulirati proizvodnju protutijela. Stoga na AIP dijetama treba izbjegavati ovo povrće.
*


Hrana koju treba uključiti u prehranu prema Autoimunom protokolu (AIP)

Ribe i plodovi mora

Ribe i morski plodovi imaju puno hranjivih tvari koje osobama s autoimunim bolestima obično nedostaju. To uključuje minerale u tragovima kao što su jod, cink i selen, zdrave masti kao što su omega-3 masne kiseline i antioksidanti poput vitamina A i E. Važno je odabrati divlje plodove mora. Kod autoimunog protokola preporučuje se konzumiranje divlje ulovljenih (a ne uzgojenih) riba, poput lososa i skuša, plodova mora kao što su kamenice i dagnje, tri do četiri puta tjedno.

Meso domaćih životinja hranjenih na ispaši

Meso životinja hranjenih na ispaši nutricionistički je bogatije od konvencionalno hranjenih životinja. Sadrži više vitamina topljivih u mastima kao što su vitamini A, D, E i K te ima idealan omjer omega-3 masnih kiselina – omega-6 masnih kiselina. Većina konvencionalno uzgojenih životinja ima puno viši udio omega-6 masnih kiselina, što dovodi do učestalijih upala. Važno je jesti različite vrste mesa životinja s pašnjaka, kako bi se mogle koristiti različite hranjive tvari koje se nalaze u njima. Dobri primjeri su govedina, janjetina i kunić.

Iznutrice

Iznutrice uključuju dijelove životinjskog mesa koji nisu mišići. Ova kategorija uključuje hranu poput jetre, bubrega, srca, koštane srži i mozga. Iako ove vrste hrane ne moraju biti previše privlačne, mogu ponuditi više hranjivih tvari nego ostali dijelovi mesa. Odličan primjer je jetra. Konzumiranje jetre jedan do dva puta tjedno može biti učinkovitije pri povećanju zaliha željeza od uzimanja dodatka željeza.

Voće i povrće

Veliki dio autoimunog protokola uključuje osam do deset vrsta raznog povrća i dva do tri obroka različitog voća dnevno. Fitokemikalije koje se nalaze u hrani kao što su špinat, kelj, repa, jabuke, breskve i lubenice pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u tijelu, povećavaju detoksikacijski potencijal jetre i pomažu uravnoteženju imunološkog sustava.

Dobre masti

Maslinovo ulje, kokosovo ulje i ulje avokada odlični su za uključivanje u Autoimuni protokol jer pomažu uravnoteženju imunološkog sustava i smanjenju upale.
*

Savjeti za provedbu autoimunog protokola (AIP)

1. Može se učiniti nemogućim izbaciti iz prehrane toliko hrane odjednom. Stoga, pokušajte odbaciti jednu vrstu hrane svaki tjedan, dok ne postignete potpunu usklađenost s Autoimunim protokolom.
*
2. Promijenite svoju prehranu uključivanjem nove ili različite hrane svaki tjedan. Pokušajte npr. uključiti mljevenu jetru u mljeveno meso, kako bi se povećale razine željeza (ako su niske).
*
3. Nemate vremena? Provedite neko vrijeme kuhajući u serijama, a zatim zamrznite jela koja ste pripremili, tako da ne morate svakodnevno trošiti previše vremena u kuhinji.
*
4. Ako putujete, možete spakirati hranu koju ćete nositi sa sobom, čak i u zrakoplovu.
*
5. Na putovanju se pobrinite da vaš smještaj ima mali hladnjak i / ili čajnu kuhinju u kojoj ćete moći pripremiti vlastite obroke.
*
Autoimuni protokol ne treba promatrati kao način života. Treba ga promatrati kao integrativnu terapiju koja vam može pomoći ublažiti mnogobrojne simptome autoimune bolesti. Uobičajeno, većina osoba može vidjeti značajne rezultate nakon 30 do 90 dana Autoimunog protokola.
*
Nakon toga možete početi ponovno uvoditi hranu kao što je zeleni grah u početnim fazama i maslac, orasi i crni grah u kasnijim fazama. Postoji postupak za dodavanje ili ponovno unošenje hrane. Iako bi bilo dobro da to nadzire nutritivni terapeut dobro upućen u Autoimuni protokol, pametno je dodavati malu količinu pojedine hrane natrag u prehranu s razmakom od tri do sedam dana između svakog ponovnog uvođenja određene vrste namirnica.
*
Ako primjetite bilo kakve simptome ili nuspojave, tu vrstu hranu i dalje trebate izbjegavati i ponovno je u prehranu uvesti kasnije.
*
*
Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads