Terapija za bolesti štitnjače: SVE O LEVOTIROKSINU

Levotiroksin je sintetski hormon koji se propisuje za liječenje hipotireoze ili smanjenog rada štitnjače. Hipotireoza je najčešće stanje štitnjače, osobito među ženama i može dovesti do niske razine energije i metabolizma, depresije, razdražljivosti i brojnih drugih simptoma. Kada tijelo ne proizvodi dovoljno prirodnog tiroksina (hormona T4) zbog zdravstvenog stanja poput Hashimotovog tireoiditisa ili operacije, levotiroksin djeluje kao hormonska zamjena. Nadomjesna hormonska terapija također se propisuje nakon operacije karcinoma štitnjače.

Određena hrana može utjecati na apsorpciju i količinu levotiroksina u tijelu. Kava npr. smanjuje apsorpciju levotiroksina.


Kako djeluje levotiroksin?

Tiroksin je jedan od hormona koje proizvodi štitnjača. Ovaj hormon djeluje tako da se veže na stanice koje pomažu kontrolirati razinu energije, otkucaje srca i probavne funkcije, kao i razvoj mišića i mozga. Vezanjem za stanicu, tiroksin izravno utječe na njihovo funkcioniranje. Levotiroksin djeluje na isti način kao i tiroksin. Koristi se kao zamjena ako štitnjača ne proizvodi dovoljno tiroksina.

Kada biste trebali razmisliti o uzimanju levotiroksina?

Znakovi hipotireoze mogu oponašati druga stanja, ali svatko tko ima nekoliko novih simptoma kao što su manjak energije ili umor, osjećaj hladnoće, zaboravnost, suha koža ili depresija trebao bi razmisliti o krvnom testu razine hormona koji stimuliraju štitnjaču (TSH) i samog hormon štitnjače (T4). Hipotireoza se može kontrolirati levotiroksinom, ali, nažalost, ne i izliječiti. Većina pacijenata nastavit će uzimati hormonske nadomjestke do kraja života. Neke iznimke uključuju osobe s virusnim tireoiditisom ili probleme sa štitnjačom tijekom trudnoće.

Oblici i jačine lijekova

Levotiroksin se uzima isključivo prema preporuci liječnika. Najčešće se uzima u obliku tableta. Tablete su dostupne u jačinama u rasponu od 25 mikrograma (mcg) do 200 mcg. Svaka snaga razlikuje se određenom bojom kojom je označeno pakiranje. Tabletu, ako je u nekom trenutku ne možete progutati, možete zdrobiti, pomiješati s vodom i tako popiti. U hitnim slučajevima, levotiroksin se može dati i kao injekcija.


Nuspojave levotiroksina

Kao i kod svakog drugog lijeka, postoji rizik od nuspojava pri uzimanju levotiroksina. Međutim, treba napomenuti da su nuspojave levotiroksina obično povezane s previsokom ili preniskom dozom. Kada je doza točna, malo je vjerojatno da ćete imati bilo kakve nuspojave jer zamjenjujete hormon koji bi vaše tijelo prirodno proizvodilo.

Najčešće nuspojave povezane s levotiroksinom uključuju:

 • Smanjena gustoća kostiju
 • Umor
 • Gubitak tjelesne težine (obično neznatan i na početku liječenja, jer korekcija razine hormona također pomaže u uklanjanju viška tekućine)
 • Gubitak kose
 • Nesanica
 • Bol u zglobovima
 • Osip na koži
 • Povraćanje ili proljev
 • Glavobolja
 • Groznica
 • Grčevi u nogama
 • Promjene u apetitu
 • Osjetljivost na toplinu

Manje uobičajene nuspojave uključuju:

 • Promjene u menstruaciji
 • Teškoće u disanju
 • Osip
 • Promjene raspoloženja
 • Bol ili nelagoda u prsima
 • Oticanje ruku ili stopala
 • Bol u trbuhu

Obavijestite svog liječnika osjetite li bilo kakve nuspojave, osobito ako su trajne ili teške. Nuspojave levotiroksina često su povezane s uzimanjem veće doze od potrebne. Smanjenje doze može pomoći u smanjenju nuspojava.

Potražite hitnu pomoć imate li problema s disanjem ili osjetite oticanje lica, usana, grla ili jezika, što bi moglo ukazivati na alergijsku reakciju.

Većina odraslih i djece dobro podnosi levotiroksin i može se uzimati s većinom drugih lijekova. Neke osobe ne bi trebale uzimati levotiroksin, uključujući one s bolestima nadbubrežne žlijezde, visokim krvnim tlakom, hipertireozom, srčanim bolestima ili osobe koje su alergične na lijek.

Ozbiljne nuspojave levotiroksina

Neke rijetke, ali ozbiljne nuspojave mogu se pojaviti kao rezultat toksičnosti levotiroksina (predoziranje):

 • Fibrilacija atrija (opasna nepravilnost otkucaja srca)
 • Ubrzan ili slab puls
 • Dezorijentiranost
 • Iznenadna glavobolja
 • Gubitak koordinacije
 • Gubitak svijesti
 • Srčani udar
 • Zastoj srca


Interakcije između levotiroksina i drugih lijekova

Levotiroksin može biti u interakciji s ostalim lijekovima. Važno je obavijestiti liječnika i ljekarnika o svim lijekovima koje uzimate. Mogu vam pomoći smanjiti interakcije preporučujući različite lijekove ili savjetovati vas o boljem dnevnom rasporedu uzimanja određenih lijekova.

Interakcija lijekova koja negativno utječu na apsorpciju ili povećavaju eliminaciju levotiroksina u tijelu mogu povećati rizik od gore navedenih nuspojava. To je zato što u tim slučajevima tijelo ne ispunjava pravilno svoju glavnu zadaću: liječenje hipotireoze. Nedovoljno liječena hipotireoza može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti. To također može značiti da gore navedene nuspojave mogu potrajati bez da se riješe.

Lijekovi i dodaci prehrani koji smanjuju apsorpciju levotiroksina u tijelu uključuju:

 1. Antacidi
 2. Željezni sulfat (željezo)
 3. Kalcijev karbonat
 4. Sevelamer hidroklorid
 5. Lantan
 6. Kolestiramin
 7. Kolesevelam

Uzimanje levotiroksina četiri sata prije ili nakon ovih lijekova može ograničiti ove interakcije.

Lijekovi koji stupaju u interakciju s levotiroksinom povećavajući njegovu eliminaciju iz tijela uključuju:

 • Karbamazepin
 • Fenobarbital
 • Fenitoin
 • Rifampin

Liječnik može preporučiti praćenje hormona štitnjače četiri do osam tjedana nakon početka ili prestanka uzimanja ovih lijekova i prilagođavanje doze levotiroksina u skladu s tim. Uz neke lijekove, možda će biti potrebno povećati količinu levotiroksina koju uzimate kako bi se kompenzirali učinci interakcija. To uključuje lijekove koji sadrže estrogene i androgene, kao što su kontracepcijske pilule ili flasteri. Rijetko, određeni lijekovi protiv raka, poput imatiniba ili sunitiniba, mogu uzrokovati potrebu za povećanjem doze levotiroksina. Zato obavezno obavijestite svog liječnika i ljekarnika počnete li uzimati novi lijek.

Interakcija hrane i levotiroksina

Određena hrana može utjecati na apsorpciju i količinu levotiroksina u tijelu. Kava npr. smanjuje apsorpciju levotiroksina. Čekanje od 30 minuta do sat vremena između doze levotiroksina i prve šalice kave smanjuje rizik od interakcije. Druge namirnice koje utječu na apsorpciju levotiroksina uključuju soju, orahe i dijetalna vlakna.

Upute za uzimanje levotiroksina

Kako biste bili sigurni da levotiroksin djeluje, važno je strogo slijediti upute svog liječnika. Obratite posebnu pozornost na preporučeno doba dana za uzimanje, te trebate li ga uzimati s drugim lijekovima ili odvojeno. Liječnici često preporučuju uzimanje levotiroksina ujutro na prazan želudac, najmanje pola sata do dva sata prije doručka ili pića s kofeinom.

Lijek počinje djelovati odmah, ali može proći nekoliko tjedana dok se simptomi ne povuku. Nakon što počnete uzimati levotiroksin, morat ćete napraviti laboratorijske pretrage kako biste provjerili razinu hormona štitnjače.

Odrasli bi trebali obaviti laboratorijske pretrage oko 6 do 8 tjedana nakon početka uzimanja levotiroksina. Liječnik tada može odrediti treba li dozu povećati ili smanjiti. Nakon toga, razine se mogu provjeravati svakih 6 mjeseci. Nakon što postignu dozu koja djeluje, odrasli mogu kontrolu obavljati samo jednom godišnje ili prestanu li ili počnu uzimati druge lijekove.

Djeca bi trebala obaviti laboratorijske pretrage štitnjače 2 do 4 tjedna nakon početka uzimanja levotiroksina. Ako im je propisana bilo kakva promjena doziranja, treba im provjeriti razine hormona 2 tjedna nakon promjene. Nakon što se stabiliziraju, treba im provjeravati razinu svaka 3 do 4 mjeseca dok ne završe s rastom.

Trudnice koje uzimaju levotiroksin trebale bi kontrolirati razinu hormona štotnjače svakih 4 do 6 tjedana, barem tijekom prvog i drugog tromjesečja. Možda će im trebati povećati dozu za oko 30% tijekom trudnoće zbog pojačanog rada metabolizma.

Ostali čimbenici koji mogu značiti da trebate promijeniti dozu levotiroksina uključuju:

Starenje. Starije osobe mogu biti izložene većem riziku od srčanih nuspojava kada započnu s levotiroksinom. Također mogu zahtijevati nižu početnu dozu i sporije povećanje doze.

Promjene težine. Ojetite li promjenu u težini, svakako obavijestite o tome svog liječnika. On vam može pomoći prilagoditi dozu.

Hormonalne promjene. Žene prije menopauze mogu trebati veće doze levotiroksina nego nakon nje.

Prebacivanje između formulacija. Promijenite li formulaciju levotiroksina koji uzimate, obavijestite svog liječnika ako se simptomi ponovno pojave ili ako osjetite bilo kakve nuspojave. To bi mogao biti znak da trebate prilagoditi dozu.

Čuvanje lijeka

Važno je pravilno skladištiti svoj levotiroksin, jer ga nepravilno skladištenje može učiniti manje učinkovitim. Uvijek držite lijekove na sobnoj temperaturi, između 20°C–25°C. Treba ga čuvati na suhom mjestu i zaštićeno od svjetlosti. Kao opće pravilo, izbjegavajte držanje lijekova u kupaonici ili u ormariću na štednjaku. Imate li bilo kakvih pitanja o tome kako čuvati lijek, uvijek pogledajte upute na kutiji lijeka ili pitajte svog ljekarnika.

Putovanje

Planirate li putovanje, svakako se posavjetujte sa svojim liječnikom najmanje mjesec dana prije odlaska kako biste dobili dodatne recepte ili dopune zaliha levotiroksina. Možda će vam trebati u slučaju da izgubite lijek ili vam ponestane tijekom putovanja.

Liječnik također može preporučiti provjeru hormona prije putovanja kako bi bio siguran da je vaše stanje stabilno. Putujete li u drugu vremensku zonu, pitajte svog liječnika o najboljem vremenu za uzimanje levotiroksina. Da biste izbjegli izlaganje lijeka ekstremnim uvjetima, nemojte ga ostavljati u automobilu i svakako ga držite u ručnoj prtljagi ako putujete avionom.


Alternative levotiroksinu

Levotiroksin je prvi izbor za liječenje hipotireoze. Ali ako vam ne uspije, niste jedini. Levotiroksin nije potpuno učinkovit za svih 100% osoba koje ga uzimaju zbog hipotireoze. Neki drugi lijekovi ili dodaci mogu pomoći u upravljanju simptomima, iako nisu sve alternative odobrene od regulatornih agencija. Obavezno razgovarajte sa svojim liječnikom ili farmaceutom prije nego što uzmete alternativu levotiroksinu.

Liotironin (Cytomel)

Liotironin je sintetička verzija hormona T3, drugog hormona koji proizvodi štitnjača. Odobren je za liječenje hipotireoze, sam ili u kombinaciji s levotiroksinom. Preporučuje se kao druga linija liječenja hipotireoze. Liotironin možete uzimati na usta, kao tabletu, jednom dnevno. Dostupan je u jačinama u rasponu od 5 do 75 mcg. Preporučena početna doza je obično 5 ili 10 mcg dnevno.

Ako ste stariji od 65 godina, imate srčano oboljenje ili prelazite s levotiroksina na liotironin, liječnik vam može savjetovati da počnete s 5 mcg dnevno, a zatim povećavate dozu svakih jedan do dva tjedna. Većina ljudi uzima između 25 mcg i 75 mcg dnevno kao dozu održavanja. Liotironin ima slične nuspojave kao i levotiroksin.

Bioidentični hormoni

Armor Thyroid prirodni je pripravak hormona štitnjače koji sadrži hormone T4 i T3 iz osušene svinjske štitnjače. Koristi se za nadoknadu hormona štitnjače kod osoba s hipotireozom. I ovaj lijek uzima se na usta. Uobičajena početna doza je 30 mg, no osobama s određenim srčanim oboljenjima možda će trebati niža doza. Liječnik vam može povećati dozu za 15 mg svaka dva do tri tjedna dok ne postignete dozu koja vam najviše odgovara. Većina ljudi treba između 60 mg i 120 mg dnevno. Budući da nije tako dobro znanstveno istražen kao levotiroksin i nije odobren od strane mnogih svjetskih regulatornih agencija za lijekove, većina ga stručnjaka ne preporučuje kao lijek za hipotireozu.

Što treba izbjegavati kod uzimanja levotiroksina?

Levotiroksin se općenito dobro podnosi. Određeni dodaci prehrani ili hrana koja sadrži vlakna, kalcij ili željezo uzeta s levotiroksinom u obliku tableta može smanjiti njegovu učinkovitost, prema pregledu 63 studije objavljene u časopis Pharmaceuticals 2021. Kava i druga pića s kofeinom također mogu inhibirati apsorpciju levotiroksina, zbog čega liječnici preporučuju njegovo uzimanje najmanje 30 do 60 minuta prije doručka. Hormonske terapije uključujući kontracepcijske pilule, estrogen ili testosteron mogu zahtijevati promjenu doze levotiroksina.

Koje su rijetke nuspojave levotiroksina?

Rijetke, ali ozbiljne nuspojave mogu se razviti zbog uzimanja previše levotiroksina. Zato je važno da sa svojim liječnikom radite na ispravnom doziranju. Znakovi predoziranja zahtijevaju hitnu liječničku pomoć i mogu uključivati bol u prsima, prekomjerno znojenje, zbunjenost, tjeskobu, nepravilan rad srca, nekontrolirano drhtanje ili napadaj.NNuspojave također mogu oponašati simptome hipertireoze ili pretjeranog rada štitnjače. To najčešće uključuje povećan apetit, umor i nervozu. Svatko tko doživi nuspojave uzimanja levotiroksina treba ponovno provjeriti razinu hormona u krvi.

Što levotiroksin radi u tijelu?

Levotiroksin je proizvedena verzija hormona T4 koji proizvodi štitnjača i koji se prenosi kroz krv kako bi pomogao u funkciji svakog organa u tijelu. Bez dovoljno prirodnih ili sintetičkih hormona štitnjače, osnovni sustavi tijela, uključujući disanje, rad srca i probavu, usporit će se. Levotiroksin djeluje kao zamjena za T4 u slabo funkcionalnoj štitnjači, replicirajući aktivnost hormona. Uzimanje levotiroksina poboljšava simptome vraćanjem razine T4 i TSH (hormona koji stimuliraju štitnjaču) u normalu.

Autorice: Blythe Bernhard, Sandy Bonfin

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads