dr. Jozo Jelčić: Liječenje debljine

Već sam nekoliko godina na terapiji zbog dijagnosticirane hipotireoze. U tom sam se razdoblju udebljala više od 20 kg, koje nikako ne mogu skinuti. Osjećam sve simptome koje hipotireoza nosi sa sobom, no debljina je ono što me najviše smeta. Pokušala sam s raznim dijetama, išla na pilates, ali nakon što bih i uspjela skinuti koji kg, vrlo brzo bi se sve vratilo. I tako se već nekoliko godina vrtim u krug. Koja je Vaša preporuka? Je li moguće skinuti kilograme koji se neće tako brzo vratiti? Imam 39 godina i majka sam dvoje djece, opterećena svakodnevnim obavezama i s vrlo malo vremena koje mogu posvetiti samo sebi… (Sandra, Koprivnica)

Poštovana,

unatoč dijagnozi koju imate i terapiji koju primate, debljina je nešto što se može staviti pod kontrolu.  Prije svega sustavnim i planskim liječenjem, a što sam opisao u svojoj knjizi Debljina, bolest stila života. Dakle, u liječenju debljine koristi se bihevioralna kognitivna metoda i holistički pristup u promjeni stila života kao osnovnog pokretača debljine i s tim povezane promjene prehrane, tjelesne aktivnosti i spavanja, jer preko njih nezdrav stil života uzrokuje debljinu. Analiziraju se uzroci debljine, uočavaju prepreke u liječenju, a kroz zajednički razgovor iznalaze najbolja rješenja u promjeni stila života, prehrane, tjelesne aktivnosti i spavanja. Pri tom se daju preporuke o poželjnim promjenama uz objašnjenje smisla promjena i pružaju savjeti o načinu postizanja promjena, svladavanju problema i prepreka koji stoje na tom putu.

Ova metoda daje izvrsne dugotrajne rezultate u liječenju debljine: značajno nižu tjelesnu težinu koja se održava kroz dugi niz godina u većine pacijenata uz poboljšanje kvalitete života, poboljšanje metaboličkih parametara, poboljšanje rezultata liječenja komorbiditeta i smanjenje njihovog broja, te smanjenje količine lijekova koji se koriste u njihovom liječenju.

Cilj liječenja je postići trajne promjene nezdravih navika i pretvoriti ih u zdrave, na ugodan način prilagođen svakom pojedincu. Stil života treba biti zdraviji i kvalitetniji, „na ruku“ pacijentu, a prehrana treba biti kvalitetna, manje kalorična i osigurati osjećaj sitosti i zadovoljstva. Tek takve promjene prehrane mogu postati trajne i preći u navike. To se ne može postići silom, niti snagom volje, nego usklađenom promjenama mikrosredine, stila života, prehrane, tjelesne aktivnosti i spavanja, na način koji je individualno specifičan u ugodan.

Program liječenja debljine uključuje:

  1. prvi pregled s ranijom medicinskom dokumentacijom
  2. kontrolni pregled s novim nalazima učinjenih dijagnostičkih pretraga
  3. edukaciju
  4. konzultacije

Edukacija je osnovni dio liječenja debljine. S njom započinje liječenje. Tijekom 1-1.5 sat pacijent se upoznaje sa složenim procesom dugotrajne regulacije tjelesne težine koji uključuje interakciju vanjske sredine, emocija, fizioloških procesa i gena. Upoznaje se s uzrocima i mehanizmima poremećaja te regulacije. Te informacije su važne za razumijevanje uzroka debljine i načina liječenja. Tijekom edukacije pacijent se osposobljava za samostalnu izradu plana promjena stila života i s njim povezanih promjena prehrane, tjelesne aktivnosti i spavanja.

Liječenje debljine provodi endokrinolog, a po potrebi se mogu uključiti i drugi specijalnosti.

U nastavku liječenja debljine pacijent dolazi na redovite tjedne konzultacije (a kasnije polumjesečne i mjesečne), na kojima se prate rezultati liječenja, uočavaju problemi u liječenju, traže uzroci zastoja i iznalaze rješenja za njihovo svladavanje. Uvijek se nastoji naći još prihvatljivija i učinkovitija rješenja, u čemu pomaže iskustvo liječnika.

Prema potrebi se povremeno rade kontrolni pregledi zdravstvenog stanja s ponavljanjem dijagnostičkih pretraga i procjenom utjecaja liječenja na zdravlje i druge popratne bolesti.

Liječenje debljine može se provoditi kroz grupnu i individualnu terapiju.

Temeljne pretpostavke uspjeha liječenja ove kronične bolesti su redovite kontrole i dugo trajanje liječenja (liječenje je višegodišnje). Česta zabluda je da se debljina liječi jednokratno u trajanju od pola godine do godinu dana, zbog čega liječenje često završava ponovnim debljanjem.

 

Specijalistička ordinacija za endokrinologiju prim. dr. sc. Jozo Jelčić

Ulica grada Vukovara 284/ 10 000 Zagreb / +385 (0)1 4579 157

http://www.endokrinologija-jelcic.com

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads