Kako uzimati terapiju za štitnjaču – pravila i preporuke

Održavanje stabilne i predvidljive razine hormona štitnjače u krvi ključno je za zdravlje (pogledajte članak Koje su normalne razine hormona štitnjače?) Bolesnici s hipotireozom moraju svaki dan uzimati svoju propisanu terapiju, odnosno hormone štitnjače, na usta kao lijek. A prehrambene navike i te kako mogu utjecati na to kako tijelo apsorbira hormone štitnjače. Stoga, zapamtite…

Lijekove za štitnjaču treba uzimati na prazan želudac, svaki dan otprilike u isto vrijeme. Nakon toga preporučuje se izbjegavanje jela i pića 30-60 minuta. Većina oboljelih uzima hormone štitnjače ujutro nakon buđenja. Doručak, uključujući bilo koju kavu ili mlijeko, možete pojesti 30-60 minuta kasnije. Druga najpopularnija metoda je uzimanje hormona štitnjače navečer, najmanje 3-4 sata nakon bilo kakvog unosa hrane. Trebali biste pokušati uspostaviti rutinu koja vam omogućuje da budete dosljedni svaki dan.

Određeni lijekovi i suplementi smanjuju apsorpciju hormona štitnjače i treba ih uzimati 3-4 sata nakon uzimanja hormona štitnjače. To uključuje dodatke kalcija i željeza, vlakna, inhibitore protonske pumpe, proizvode od soje i multivitamine s mineralima.

 

Propuštanje jedne doze hormona štitnjače nije opasno, stoga nemojte paničariti!


Smijem li popiti kavu nakon uzimanja hormona štitnjače?

Nažalost, čak i kava može utjecati na apsorpciju hormona štitnjače. Preporučujemo da pričekate 60 minuta nakon uzimanja propisane terapije i tek tada popijete svoju prvu jutarnju kavu. Imate li problema s održavanjem praznog želuca ujutro, razgovarajte o ovom problemu sa svojim liječnikom.

Što se događa ako nešto pojedem prerano, nakon uzimanja terapije?

Ako povremeno ne stignete pričekati s doručkom ili nekim napitkom neposredno nakon uzimanja terapije, odnosno unutar preporučenih 30-60 minuta, ne brinite. Ovo nije opasno. Samo dajte sve od sebe sljedećeg dana i vratite se na ustaljenu, svakodnevnu rutinu.

Važno je napomenuti da ove preporuke, kojih se trebate pridržavati, pomažu liječnicima da vam točnije doziraju lijekove za štitnjaču i smanjuju potrebu za čestim pretragama krvi. Imate li problema s dosljednim uzimanjem hormona štitnjače, razgovarajte sa svojim liječnikom.

Moram li terapiju uzimati ujutro? Mogu li svoju terapiju hormona štitnjače uzimati navečer?

Uzimanje hormona štitnjače navečer je također prihvatljiva opcija, ali zapamtite da terapiju (hormon T4) treba uzimati na prazan želudac i najmanje 3-4 sata nakon jela.


Što se događa ako propustim popiti terapiju?

Propuštanje jedne doze hormona štitnjače nije opasno, stoga nemojte paničariti! Pitajte svog liječnika što preporučuje ako propustite dozu hormona štitnjače. U mnogim slučajevima liječnik može zatražiti da uzmete dvije doze sljedeći dan. U nekim slučajevima preskakanje doze je u redu. Ali striktno se pridržavajte upita liječnika i ne preskaćite uzimanje terapije na svoju ruku.

Uzimam biotin kao dodatak prehrani. Mogu li ga nastaviti uzimati s obzirom na terapiju?

Biotin (B7) nema utjecaja na štitnjaču, ali ometa laboratorijske testove štitnjače. Ako planirate na krvne pretrage provjeriti hormone štitnjače, prestanite uzimati biotin tri dana prije toga kako biste dobili točan rezultat.

To nisam ja – to je moja Štitnjača!

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads