Zašto je vježbanje tako važno za osobe s hipotireozom?

Život s hipotireozom najčešće je začarani krug. Ovo stanje gotovo svim oboljelima uzrokuje simptome poput umora, bolova u zglobovima i debljanja. Povećanje tjelesne težine može dovesti do bolova u zglobovima i umora. A umor i bolovi u zglobovima mogu učiniti bilo kakvu vrstu tjelovježbe napornom. Štoviše, kao što svatko s hipotireozom zna, sigurno ste doživjeti trenutke kada osjećate kako nemate energije niti za najjednostavije kretanje. Ipak, budući da može pomoći u upravljanju simptomima – uključujući umor, debljanje i ukočenost zglobova – redovito vježbanje igra vitalnu ulogu u lakšem suživotu s hipotireozom.

Dok fizioterapeuti kažu da ne postoji univerzalan režim pogodan baš za sve, svi se slažu kako je redovita tjelovježba – čak i na najumjerenijim razinama – važna za sve osobe s hipotireozom. Ne samo da redovita tjelovježba pomaže u suzbijanju simptoma, već može i potaknuti metabolizam. A znamo koliko je to značajno.

Kada prvi put počnete s rutinom vježbanja, odaberite nježno istezanje ili nježnu jogu, osobito ako osjetite bolove u zglobovima.


Zašto je vježbanje tako važno?

No, imamo i dobru vijest: ne morate trčati maraton da biste iskoristili prednosti vježbanja. Pacijente s hipotireozom treba poticati da počnu polako, s vježbama istezanja i nošenja težine, a zatim povećavaju razinu svoje aktivnosti kako im raste tolerancija. Međutim, važno je izbjeći napast da pretjerate s vježbanjem. Prečesto se viđaju oboljeli koji se dovode do stanja potpune iscrpljenost u nastojanju da izgube višak kilograma uzrokovan hipotireozom. No, jasno je da se ne može izdržati takva vrsta umora. Mora se vrlo postupno povećavati intenzitet koji tijelo može podnijeti. Umjesto trčanja ili drugih aerobnih vježbi velikog intenziteta, a koje bi inače dovele do gubitka težine, preporučuje se početi s vježbama poput plivanja i hodanja, kao i vježbama nošenja težine.

Osobe s hipotireozom trebale bi vježbati pet do sedam dana u tjednu, odnosno kad god je to moguće. I te vježbe ne moraju biti visokointenzivne. Dovoljno je hodanje, korištenje sobnog bicikla ili plivanje. Održavanje razine vježbanja na visokoj razini općenito će pomoći kod svake mišićne slabosti koja je možda nastupila, ali i kod općeg umora. Samo povećanje otkucaja srca – a on mora biti samo 50 posto maksimalnog otkucaja srca – izuzetno pomaže. Naime, jedna je od nuspojava hipotireoze depresija, a vježbanje može pomoći upravo kod depresije. Osim toga, vježbe manjeg utjecaja, poput treninga s utezima i joge, također izgrađuju mišiće, što zapravo pomaže u održavanju težine.


U čemu sve pomaže vježbanje?

Imate li hipotireozu, redovita tjelovježba može vam pomoći u sljedećem…

Smršaviti

Često je jedan od prvih simptoma koji osobe s hipotireozom primjećuju debljanje. Iako jednostavno uzimanje prave doze lijekova za hipotireozu može pomoći u ublažavanju drugih simptoma ovog stanja, to neće dovesti do trenutnog gubitka težine. Dakle, gubitak težine mnogima postaje ključan, kako za povećanje samopoštovanja, tako i za smanjenje dodatnog stresa na zglobovima. Fizioterapeuti potiču kardiovaskularne vježbe s malim utjecajem, kao što su biciklizam, kružni trening, plivanje i hodanje. A kako budete podizali svoju kondiciju, razgovarajte s liječnikom o prelasku na intenzivnije kardio treninge, poput trčanja, ukoliko to želite.

Održavati zdravu težinu

I dok kardio vježbe mogu pomoći ljudima da izgube kilograme, aktivnosti poput dizanja utega i treninga snage pomažu zadržati postignutu težinu. To je zato što mišići zahtijevaju više energije za održavanje nego meko tkivo ili masnoća. Sagorijevate više kalorija izgradnjom i održavanjem mišića nego održavanjem masnoće, zato vam može pomoći dodavanje programa vježbanja s utezima u rutinu, odnosno vježbe koje već prakticirate. A dizanje utega, osim što pomaže u sprječavanju debljanja, također može pomoći i potaknuti metabolizam i poboljšati ukupnu snagu.


Smanjiti bolove u zglobovima

Kada prvi put počnete s rutinom vježbanja, odaberite nježno istezanje ili nježnu jogu, osobito ako osjetite bolove u zglobovima. Plivanje, pa čak i hodanje u bazenu također su izvrsne opcije, jer voda smanjuje stres i pritisak na zglobove.

Osloboditi se depresije

Depresija često prati hipotireozu. Dobra vijest je, međutim, da vježbanje i aerobne vježbe poput vožnje bicikla, hodanja, kružnog treninga i plivanja mogu pomoći u aktivaciji metabolizma, poboljšanju razine energije i ublažavanju depresije.

Povećati razinu energije

Hodajte, vozite bicikl, plivajte… Što god radili, najvažnije je – kretati se. Rezultati male studije objavljene u ožujku 2017. u Physiology & Behavior čak su pokazali kako su mlade žene koje su iskusile nedostatak sna bile više energizirane nakon 10-minutnog penjanja stepenicama nego od 50 miligrama kofeina.

Povećati mišićnu masu

Osim izgradnje snage, povećanje mišićne mase također može pomoći poboljšanju ravnoteže i stabilnosti. Pokušajte koristiti sprave s utezima, kao i same utege, pa čak i vježbanje s tjelesnom težinom kako biste povećali mišićnu masu. Pilates i intenzivnije vrste joge, kao što su Ashtanga, Bikram i Vinyasa, također dobro djeluju. Dodatna prednost je ta što mišići pomažu u sprječavanju osteoporoze, uobičajene brige žena koje ionako imaju najveću incidenciju hipotireoze.

To nisam ja – to je moja Štitnjača!

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads