Hipotireoza i život s partnerom – kako ga poboljšati?

Sa simptomima u rasponu od umora i depresije do bolova u zglobovima i natečenosti, hipotireoza nije stanje za bezbrižan život. Ipak, kad je riječ o hipotireozi i vezama, odnosno životu s partnerom, ne mora sve biti neugodno i nerješivo. Bez obzira jeste li u braku, u dugoj vezi ili ste u potrazi za stalnim partnerom i stabilnom vezom, evo pet savjeta osoba koje koje žive s bolestima štitnjače i uspješno balansiraju život s partnerom.

Ako još niste u vezi, razmislite o tome da zamolite i prijatelje za pomoć. Možda poznaju nekoga tko bi bio prikladna osoba za vas ili mogu imati neki zanimljiv prijedlog kako i gdje biste mogli nekoga upoznati.


1. Podijelite informacije

Hipotireoza je stanje koje je teško objasniti. Iako se možda osjećate kao da sve uspješno dijelite s partnerom, može se dogoditi da vaš partner samo kimne glavom ili ne pokazuje dovoljno suosjećanja. To, naravno, može biti frustrirajuće i može dovesti do intenzivnih, napetih situacija i žučnijih razgovora. Umjesto da kroz sve prolazite sami, podijelite više informacija sa svojim partnerom.

Pošaljite mu e-mailom linkove na članke, blogove ili web stranice u kojima se na dobar način opisuju stanja kroz koja prolazite svakodnevno. Također, dijeljenje s njima informacija i svjedočenja drugih osoba o životu s bolestima štitnjače moglo bi im dati bolju perspektivu. Zamolite ih da i samostalno istraže neke web stranice koje se bave temama o hipotireozi i ostalim bolestima štitnjače. Podijelite s njima sve sjajne knjige ili brošure koje ste pročitali o svojoj bolesti. Razmislite o tome da ih zamolite da pođu s vama u posjet liječniku. Što više znaju o hipotireozi, više vam mogu pomoći.

2. Zatražite pomoć

Hipotireoza može utjecati ne samo na to kako se osjećate, već i na to kako funkcionirate. Odlazak na posao, pranje suđa, odlazak u trgovinu ili preuzimanje djece iz škole možda su prije bili relativno laki, ali sada se ti zadaci mogu činiti nepremostivim podvizima. Ako je to slučaj, zamolite partnera za pomoć. Oslobađanjem rasporeda dobit ćete vrijeme koje vam je potrebno da se opustite ili — u najmanju ruku — oslobodite nepotrebnog stresa.

3. Osmislite zajedničke aktivnosti

Neaktivnost štitnjače povećava šanse za razvoj kardiovaskularnih problema. Redovito vježbanje može pomoći u smanjenju tih rizika, ali pridržavanje postavljenog plana može biti teško, osobito ako se konstantno osjećate umorno. Iskoristite ovo kao priliku i angažirajte svog partnera kako bi vam pomogao da ostanete na pravom putu.

To ne znači da se morate zajedno prijaviti na maraton! Odlazak u šetnju nakon večere, plivanje nekoliko krugova u zajedničkom bazenu ili igranje nekoliko partija tenisa dobar su izbor. Ove aktivnosti mogu vas napuniti dobrom energijom, pa čak i olakšati neke smislene razgovore između vas i vašeg partnera.


4. Pronađite druge načine da budete intimni

Možda ne mislite da će nedovoljno aktivna štitnjača utjecati na vaš seksualni odnos s partnerom, ali itekako može. Umor i malaksalost mogu dovesti do nižeg spolnog nagona i nižeg libida. No, nemojte automatski pretpostaviti da je vaša s vašom intimnošću s partnerom završila. Ovo jednostavno može biti prilika za vas i vašeg partnera da pronađete druge načine intimnosti. Mazite se dok gledate omiljeni film, držite se za ruke dok kupujete ili si priuštite opuštajuću masažu mirisnim uljima i kremama. S vremenom i uz pravilan tretman, vjerojatno ćete vidjeti kako se vaš nagon i razina libida vraćaju u normalu.

5. Budite strpljivi

Biti strpljiv ponekad može biti težak i nezgodan zadatak, čak i za one koji nemaju problema sa štitnjačom. Ali strpljenje je ključno i to je način na koji biste trebali pokušati pristupiti izlaskuna kraj sa svojom hipotireozom. Vaše tijelo, um i duh možda nisu spremni za izlaske i druženje kao što su prije bili. Umjesto da se nepotrebno iscrpljujete i izlazite i kada za to nemate ni snage ni volje, iznesite partneru svoje potrebe. Ako ste već pristali otići s partnerom na neko događanje ili druženje, a ne osjećate se onako kako biste trebali, predložite partneru otkazivanje izlaska.

Ako još niste u vezi, razmislite o tome da zamolite i prijatelje za pomoć. Možda poznaju nekoga tko bi bio prikladna osoba za vas ili mogu imati neki zanimljiv prijedlog kako i gdje biste mogli nekoga upoznati. I zapamtite, za pronalaženje kvalitetnog partnera potrebno je vrijeme. Za svakoga, bez obzira na štitnjaču!

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads