Hashimoto i kronični umor: 11 načina kako vratiti energiju

Umor je jedan od najčešćih simptoma koje osjećaju oboljeli od Hashimoto poremećaja. Brojni liječnici svakodnevno ispisuju na tisuće recepata za antidepresive, ne prepoznajući ove simptome, ali sindrom kroničnog umora i dalje je prisutan. Ni 8 ni 10 sati sna nije dovoljno da bismo se probudili odmorni. Umor je i dalje tu, a začarani krug se i dalje vrti i teško je naći izlaz iz njega. Postoji li ipak način za izlazak iz tog začaranog kruga? Postoji i vrlo je individualan.
~
No, neke osnovne smjernice treba poštivati, jer jedino tako ćemo naći rješenje za ovaj problem koji mnogima stvara itekako velike poteškoće u svakodnevnom funkcioniranju i narušava kvalitetu života.
~

11 načina za rješavanje problema kroničnog umora

 

 1. Važnost „normalnog“ TSH-a

Konvencionalni endokrinolozi često označavaju TSH test kao “zlatni standard” za dijagnosticiranje i liječenje bolesti štitnjače. Jedan od glavnih simptoma hipotireoze je niska energija. Dakle, važno je osigurati da se TSH nalazi u nivou vrijednosti zdravih osoba, onih koji ne boluju niti od jednog poremećaja rada štitnjače.
~
TSH je kratica za stimulaciju hormona štitnjače koja se proizvodi u hipofizi. Hipofiza govori štitnjači što da radi i oslobađa hormone štitnjače u krvi. A TSH test mjeri koliko je tih hormona u krvi. U uznapredovalim slučajevima Hashimota i primarne hipotireoze, ovaj će laboratorijski test biti povišen i TSH će imati vrijednosti veće od referentnih. U slučaju Gravesove bolesti i hipertireoze, TSH će biti nizak. Imajte na umu da osobe s Hashimotom, kao i one s hipotireozom, mogu ponekad imati i normalne laboratorijske vrijednosti TSH.
~
2001. godine objavljeni su rezultati Bazelske studije o štitnjači, provedene krajem devedesetih godina. Umor i opet umor! pokazali su se kao primarni simptomi hipotireoze, usprkos terapiji hormonom štitnjače. U jednom članku časopisa o štitnjači koji je 2014. napisao Peter Andreas Kopp, otkriveno je da pacijenti ostaju simptomatski, tj. ostaju im izraženi neki od simptoma (poput umora) iako imaju “normalnu” razinu hormona štitnjače. Slično mišljenju Koppa ima i Mary H. Samuels, profesorica Kliničkog i translacijskog istraživačkog instituta u Oregonu, koja je izjavila: „Uobičajeno je kliničko opažanje da se neki inače zdravi pacijenti s hipotireozom i dalje žale na umor, loše raspoloženje, nemogućnost koncentracije i nejasne kognitivne poteškoće (često opisane kao ‘moždana magla’) unatoč normalnoj razini TSH.”
~
Ipak, zanimljivo je znati da su, od 2.000 osoba koje su sudjelovale u jednom od istraživanja, one s oboljenjima štitnjače izjavile kako im je optimiziranje TSH-a ipak pomoglo vratiti izgubljenu energiju.
~

2. Djelovanje niske/visoke razine T3

Trijodtironin ili T3 je hormon koji proizvodi štitnjača, a ključan je za održavanje urednog metabolizma. T3 je i glavni “energetski” hormon koji proizvodi štitnjača, stoga kad naše stanice dobiju dovoljni hormona T3, proizvode više energije. I zato je vrlo važno osigurati da u tijelu uvijek imamo adekvatnu razinu aktivnog T3, jer T3 poručuje našem tijelu da osigura npr. rast kose, ubrza metabolizam i omogući nam više energije. Također je važno izbjegavati visoku razinu obrnutog (reverzibilnog) T3. To je molekula povezana s T3 koja blokira receptore štitnjače u stanicama, umjesto da ih aktivira. Kad stanice dođu u kontakt s ovom molekulom, usporavaju proizvodnju energije.
~

Aktivna molekula fT3

Levothyroxine (sintetička inačica T4) najčešće je propisivan lijek za štitnjaču. No, on sadrži samo T4, bez T3, našeg glavnog „energetskog“ hormona. T4 se u tijelu pretvara u T3, ali to se ne događa uvijek. Razlog su brojni faktori poput stresa, nedostatka hranjivih sastojaka i dr. Zato se često i dalje osjećamo iscrpljeno usprkos normalnoj razini T4. Zatražite od liječnika uputnicu za testiranje fT3. U nekim slučajevima može biti korisno i testiranje obrnutog T3, iako nije uvijek neophodno.
~
U slučaju da vam je fT3 nizak ili je u donjem dijelu referentnog raspona ili ako ste i dalje na terapiji koja sadrži samo T4, možda ćete imati koristi od dodavanja lijekova koji sadrže T3. O tome morate razgovarati sa svojim liječnikom.
~
~

3. Krade li vam anemija energiju?

Mnogi smatraju da je nedostatak željeza uzrok anemije, ali zapravo postoje tri vrste nedostatka hranjivih sastojaka koji mogu dovesti do anemije i uobičajeni su kod osoba s Hashimotom: željezo, B12 i folat.

~

Anemija

Liječnik će obično napraviti krvni test (hemoglobin, hematokrit) kako bi se utvrdilo patite li od anemije. Iako je to korisno za uznapredovale slučajeve anemije, ovaj test može propustiti neke suptilne slučajeve anemije zbog kojih se možda osjećate iscrpljeno. Osim testiranja na hemoglobin i hematokrit, preporučujemo testiranje feritina, B12 i folata. Kao i kod normalnog raspona za TSH, “normalne” laboratorijske vrijednosti za B12 i feritin često nisu optimalne.
~

B12

U studiji o učestalosti nedostatka vitamina B12 među pacijentima s disfunkcijom štitnjače, ustanovljeno je da je autoimuna bolest štitnjače povezana i s autoimunim poremećajem perniciozne anemije, što može dovesti do malapsorpcije vitamina B12.  Studija je zaključila da se, kako bi se osiguralo pravilno liječenje, preporučuje provjera vitamina B12 nakon početne dijagnoze autoimune bolesti štitnjače, a periodično i nakon toga. Kod nekih je osoba otežana oralna apsorpcija B12, stoga najbolje djeluje ako se uzima kao injekcija ili kao podjezične (ispod jezika) kapi. Obavezno nabavite verziju B12 metilkobalamin ili hidroksokobalamin umjesto cianokobalamin verziju, jer ih većina ljudi bez problema apsorbira.
~

Feritin

Feritin je jedan od najčešćih nedostataka kod osoba s Hashimotom, a osim umora, nedostatak feritina može doprinijeti i nedostatku daha, sindromu nemirnih nogu, gubitku kose, nesanici, stalnoj želji za hranom i promjenama raspoloženja. Iako će nedostatak feritina vjerojatno imati oko 50 posto žena u rodnoj dobi, kao i do 80 posto trudnica ili žena koje su nedavno rodile, ne preporučuje se samostalno uzimanje, osim ako niste testirani na  nedostatak feritina. Previše željeza/feritina također može biti problem! Inače, dodatak feritina i željeza može poboljšati razinu energije i do 82 posto.
~

Folna kiselina

Vitamin B9 neophodan je hranjivi sastojak koji se prirodno predstavlja kao folat koji ima vitalnu ulogu u stvaranju DNK i rastu stanica. U nekim slučajevima možete testirati normalan ili visok nivo folata, ali još uvijek možete imati nedostatak pravih vrsta folata potrebnih organizmu. To je slučaj s varijacijom gena MTHFR, koja može utjecati na to koliko dobro vaše tijelo metabolizira folate. I folatna i folna kiselina oblik su vitamina B9, potrebnog za brojne ključne tjelesne funkcije. Međutim, folna kiselina je sintetička, dok se folat prirodno pojavljuje u namirnicama, poput brokule, janjetine, repe i kvinoje. Neki ljudi, uključujući neke osobe s Hashimotom, imaju varijaciju MTHFR gena koji im onemogućuje da pravilno prerađuju folnu kiselinu koja može biti prisutna u jeftinijim dodacima prehrani i prerađenoj hrani. Neki stručnjaci tvrde da ova vrsta folne kiseline može čak izazvati nakupljanje u tijelu, što dovodi do toksičnosti.
~
Isto tako, MTHFR gen proizvodi enzim neophodan za ispravnu obradu vitamina B9.  Ovaj enzim važan je i za pretvaranje homocisteina u metionin, koji je tijelu potreban za pravilan rast mišića i energiju. Uz promjene životnog stila, pojedinci s varijacijom gena MTHFR i visokom razinom homocisteina mogu imati koristi od aktivirane ili metilirane verzije folata, uglavnom zato što hrana sama ne osigurava dovoljne razine.
~

4. Otkrijte na koje ste namirnice osjetljivi

Umor se može osjetiti i ako konzumirate hranu na koju ste osjetljivi. Pazite, osjetljivost na hranu nije isto što i alergija na hranu! Mnoge osobe su osjetljive na određene skupine hrane, što vrlo često može rezultirati umorom. Osobe oboljele od Hashimota često su osjetljive na gluten, mliječne proizvode, soju, jaja, kukuruz i orahe. Zapravo, dvije od najčešćih osjetljivosti na hranu pronađene kod Hashimota su gluten i mliječni proizvodi. Gluten je glavni reaktivni protein koji se nalazi u pšenici, a kazein je glavni reaktivni protein koji se nalazi u mliječnim proizvodima. Sve više je dokaza koji pokazuju da osjetljivost na hranu može negativno utjecati na tijelo i pokrenuti širok raspon simptoma, poput astme, artritisa, poremećaja raspoloženja i autoimunih poremećaja.
~
Promjena prehrane pomaže uklanjanju kroničnog umora i vraća energiju. Također, pomože kod uklanjanja osjećaja nadutosti (nadimanja), simptoma sindroma iritabilnog crijeva, tjeskobe, čak i bolnog karpalnog tunela!
~
~
Testiranje osjetljivosti na hranu može biti korisno u nekim slučajevima, ali možda neće biti pristupačno mnogim ljudima. Zato se može započeti s testiranjem na manji broj namirnica i precizno utvrditi većinu namirnica – okidača, pa kasnije napraviti dodatan test s proširenim brojem namirnica. Ne zaboravite da se naša osjetljivost na hranu i reakcije na nju obično mijenjaju s vremenom.
~
~

5. Uravnotežite šećer u krvi

Neravnoteža šećera u krvi može narušiti razinu energije i izazvati anksioznost. Osobe s neravnotežom šećera u krvi često će imati razdoblja u danu u kojima se osjećaju posebno umorno, slabo i/ili tjeskobno, kao što je npr. jutarnji umor ili popodnevni pad energije. Zato bi uravnoteženje razine šećera u krvi trebao biti jedan od prioriteta za sve koji se nadaju prevladavanju umora. Ravnoteža šećera u krvi stvara veliku razliku, pomaže ujednačenijoj energiji tijekom dana i smanjuje anksioznost. Kao dodatan bonus, većina osoba s Hashimotom otkrit će kako će im razina antitijela u štitnjači pasti zahvaljujući baš uravnoteženom šećeru u krvi!
~
Prije nego što se pozabavimo balansiranjem šećera u krvi, često smo gladni i razdražljivi i to po nekoliko puta dnevno. Hrana s visokim postotkom ugljikohidrata koju konzumiramo uzrokuje ogromne količine šećera u krvi, uslijed čega dodatno jačaju antitijela i otežava se rad nadbubrežne žlijezde. Neravnoteža šećera u krvi često se opisuje kao dodavanje ulja na vatru autoimunoj bolesti štitnjače.
~
Poljski znanstvenici otkrili su kako do 50 posto pacijenata s Hashimotom ima oslabljenu toleranciju na rafinirane ili jednostavne ugljikohidrate poput prerađenog šećera ili rafiniranih žitarica kojima su uklonjene hranjive tvari. To znači da nakon konzumiranja hrane bogate ugljikohidratima njihov šećer u krvi prebrzo raste, što dovodi do brzog i često ekstremnog oslobađanja inzulina. Te navale inzulina mogu uzrokovati pad šećera u krvi (reaktivna hipoglikemija), a što zauzvrat može dovesti do neugodnih simptoma poput nesvjestice, nervoze, tjeskobe i umora.
~
Međutim, dijeta s niskim glikemijskim indeksom može nam pomoći da duže osjećamo sitost. Također, može poboljšati razinu kolesterola i šećera u krvi, poboljšati kognitivne performanse, povećati energiju i smanjiti akne. Dijeta, također, može smanjiti rizik od razvoja dijabetesa, srčanih bolesti, nekih vrsta karcinoma, uz, naravno, gubitak kilograma.
~
~

6. Poboljšajte i optimizirajte probavu

Proces probave je energetski intenzivan. Studije su pokazale da ljudi s Hashimotom i hipotireozom često nemaju adekvatnu razinu želučane kiseline, što probavu proteina čini neefikasnom i još više troši našu energiju. Zato otkriće da možda imamo manjak želučane kiseline za mnoge može biti prijelomni trenutak. Razina energije itekako se može povećati ako se uz obroke koji sadrže proteine počnu uzimati dodaci prehrani, npr. betain s pepsinom. Hrana će se bolje probavljati, a dovoljno energije vratit će vam samopouzdanje, jasnije razmišljanje i lucidnost.
~
Betain s pepsinom potiče zdravu probavu i podržava apsorpciju hranjivih tvari, poput bjelančevina, kalcija, vitamina B12 i željeza. Sve je to vrlo korisno za sve koji teže boljoj probavi.
~

7. Nedostatak sunca

Manjak sunca može dovesti do umora zbog dva vrlo specifična razloga: nedostatak vitamina D i nedostatak svjetla. Niske razine vitamina D mogu biti povezane s umorom, hipotireozom i autoimunitetom općenito. Ovaj važan vitamin možemo dobiti od sunca, određene hrane i dodataka prehrani, ali nije uvijek lako osigurati dovoljne količine. Cilj bi trebao biti postići nivo vitamina D između 60-80 ng/dl.  To se posebno odnosi na one koji imaju povijest zaraze virusom Epstein-Barr (EBV).
~
Manjak vitamina D češći je kod osoba s Hashimotom. Istraživanje rađeno u Turskoj pokazalo je da je 92 posto pacijenata s Hashimoto poremećajem imalo nedostatak vitamina D, a drugo istraživanje iz 2013. pokazalo je kako su niske razine vitamina D povezane s višim protutijelama štitnjače i lošijom prognozom bolesti.
~
Prva preporuka za rješavanje ovih nedostataka je odmor na plaži.  (Isprintajte ovo i pokažite svom šefu ili supružniku kad god je to potrebno! 😉)  A ako je ovo s plažom neizvedivo, sljedeće preporuke djelovat će čak i tijekom najmračnije i najhladnije zime!
~

Tko sve može patiti od nedostatka vitamina D?

Približno svatko tko nije punoljetni član spasilačke službe na nekoj od jadranskih plaža ima preduvjete za nedostatak vitamina D. Manjak vitamina D rasprostranjen je (vrlo čest kod većine Sjevernoamerikanaca, Europljana i Australaca) i pogađa veliki broj osoba s Hashimotom. Dijete s malo masnoće također povećavaju taj rizik. Najbolji način za obnavljanje optimalnih razina vitamina D je putem izlaganja suncu i oralnog uzimanja dodatka vitamina D3. Najbolji sekundarni izvori vitamina D su namirnice poput divljeg lososa i ulja jetre bakalara.
~
Zagovornici vitamina D preporučuju 15 minuta dnevno izlaganja suncu kože nezaštićene kremom sa zaštitnim faktorom, negdje oko podneva. Možda možete otići u šetnju za vrijeme ručka? A ako imate osjetljivo lice i niste naviknuli na sunce, trebate započeti malo sporije. Pazite samo da se ne izlažete suncu prekomjerno, kako biste spriječili crvenilo lica.
~
~

8. Usporava li vas umor nadbubrežne žlijezde?

Umor nadbubrežne žlijezde može vas navesti da se osjećate kao da vučete za sobom 50 kilograma betona. Posebno u kasnijim fazama nadbubrežne iscrpljenosti kad se sav kortizol iscrpi. Adrenalni umor jedan je od glavnih razloga zbog kojeg se osjećamo iscrpljeno, usprkos redovitog uzimanja terapije za štitnjaču.
~
S optimalnom nadbubrežnom funkcijom, ujutro nas upravo kortizol potiče na buđenje, stvarajući prirodan nagon za izvlačenje iz kreveta. Oni s povišenom razinom nadbubrežnog umora neće imati dovoljno kortizola ujutro i možda će imati poteškoće pri jutarnjem ustajanju i održavanju dovoljno energije tijekom dana. Uobičajeni obrazac koji se često susreće je: netko tko je izrazito umoran ujutro, navečer ili popodne ipak ima nekoliko sati kada je pun energije, a osobe koje se osjećaju umorno većinu dana, dobiju vjetar u leđa prije spavanja kad se oslobodi kortizol i provedu noć kao “sove”.  Ovo je zaista čest slučaj!
~
Bez dovoljne razine kortizola, možemo postati ovisni o kofeinu. Kofein privremeno povećava razinu kortizola, ali dugoročno slabi nadbubrežne žlijezde. Zapravo, ispijanje previše kave može stvoriti začarani krug neodmornog sna/umora, kojem treba (sve) više kofeina. Dovoljna količina sna, kao i odbacivanje kofeina, može pomoći u ponovnom uspostavljanju ravnoteže nadbubrežne žlijezde.
~
Probajte zato prvo ujutro popiti vruću vodu s limunom ujutro. Odlična je zamjena za kofein i pomaže oslobađanju od umora.
~

9. Je li vam jetra zagušena?

Funkcija jetre je uklanjanje toksina iz tijela. Ti toksini mogu potjecati od različitih vanjskih izvora, npr. plijesni ili iz unutarnjih izvora poput neravnoteže crijevnih bakterija ili patogena. Stoga su neki od nas iscrpljeni jer ne mogu preraditi toksine koji se nalaze u tijelu. Toksini zasićuju jetrene enzime, čineći nas umornima.
~
 Neki od najčešćih toksina u okruženju:
 – pesticidi
 – herbicidi
 – teški metali
 – aditivi
 – ormaldehid
 – otapala (sredstva za čišćenje)
~
Važno je smanjiti izloženost toksinima u svom okruženju. Nekoliko ideja: upotrebu sredstva za pročišćavanje zraka, pijenje filtrirane vode, prestanak korištenja kozmetike koja sadrži petrokemikalije, izbjegavanje konzervansa i aditiva, zaustavljanje upotrebe snažnih sredstava za čišćenje i aerosola te uklanjanje plijesni u domu.
~
~

 10. Pojačajte tiamin – pojačajte energiju

Istraživanja su otkrila kako osobe koje imaju Hashimoto često imaju i manjak vitamina B, tiamina (vitamin B1). Tiamin je ključan za proizvodnju energije i probavu ugljikohidrata.  Našem je tijelu potreban tiamin kako bi nam osigurao adenozin trifosfat (ATP), koji naše stanice koriste za energiju, a ima i ključnu ulogu u podržavanju živčanog sustava.  Smatra se da B1 jača imunološki sustav i pomaže tijelu izdržati stresne situacije.  Ali, da bismo apsorbirali dovoljno tiamina u tijelo, potrebne su nam i adekvatne zalihe B6, B12 i folata. Ono što je zaista zanimljivo je da uzimanje 600 mg dnevno može obnoviti razinu energije u samo tri dana!  To je sjajna vijest za sve koji pate od kroničnog umora.
~

11. L-karnitin za umor štitnjače

 L-karnitin je aminokiselina koja se prirodno proizvodi u tijelu.  Pomaže u transportu masnih kiselina u mitohondrije gdje mogu sagorjeti i koristiti se kao gorivo. Razine L-karnitina mogu biti smanjene kod hipotireoze, što može biti posljedica smanjene sinteze L-karnitina dok smo u hipotireoidnom stanju. Uzimanje lijekova za štitnjaču može povećati proizvodnju L-karnitina, ali isto tako može raditi i kao vakuum, uzimajući L-karnitin iz tijela i rezultirajući njegovim ukupnim nedostatkom.
~
Rezultati nedavne studije o uzimanju L-karnitina za liječenje umora kod bolesnika s hipotireozom otkrili su kako L-karnitin može biti koristan u ublažavanju simptoma umora kod bolesnika s hipotireozom, posebno kod onih mlađih od 50 godina i onih koji imaju hipotireozu zbog  tireoidektomija. U studiji je 60 pacijenata koji su osjećali umor dobivalo L-karnitin tijekom 12 tjedana. Dozu od 1.980 mg dobilo je 30 osoba koje su uzimale tireoidne hormone (bilo zbog Hashimota ili post-tiroidektomije), dok je 30 ljudi dobilo placebo. Nakon 12 tjedana, znanstvenici su primijetili kako je skupina koja je primala L-karnitin doista pokazala značajno manje umora, pri čemu su najznačajnija poboljšanja uočena kod „umora mozga“.
~
L-karnitin, u kombinaciji s prehranom s niskim glikemijskim indeksom, također može pomoći u uspostavljanju pravilne razine šećera u krvi. Kao što smo naveli, ravnoteža šećera u krvi presudna je za prevladavanje umora. Ispitivanja i na ljudima i na životinjama pokazala su da je dodavanje karnitina dovelo do poboljšanja glukozne tolerancije, posebno za vrijeme inzulinsko rezistentnih stanja. Crveno meso je najbogatiji izvor L-karnitina. No, neke osobe možda ne jedu dovoljno crvenog mesa kojim bi zadovoljile svoje potrebe za karnitinom. Stoga je potrebno nadomjestiti ga kroz dodatak prehrani.
~
Mnogi od nas svakodnevno trpe iscrpljujuće simptome kroničnog umora. Prevladavanje umora izazvanog Hashimotom prvi je i najvažniji korak na putu vraćanja izgubljene energije i nastavljanju s kvalitetnim životom, a sve ovo navedeno može u tome pomoći. Pronađite snagu i vratite u svoj život energiju neophodnu za zdravlje i svakodnevnicu kakvu želite.
~
Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads