Hipotireoza uzrokuje suhu kožu…što učiniti?

Hipotireoza ili niska razina hormona štitnjače može uzrokovati niz simptoma koji mogu biti problematični za osobe koje žive s tim stanjem. To uključuje iritacije kože i ostale poremećaje koji izazivaju suhu i nadraženu kožu i mogu biti izuzetno neugodni.

Hipotireoza, općenito, uzrokuje suhu kožu. No, s vremena na vrijeme mogu se vidjeti i druge promjene na koži, kao što je smanjeno znojenje i gruba koža”, objašnjava dr. Matilda Nicholas, dermatologinja u Duke Healthu u Durhamu, Sjeverna Karolina. “Svi se ovi simptomi javljaju kada se regulatorni hormoni koje proizvodi štitnjača smanjuju ili nestanu.” Studija na 50 osoba s hipotireozom ili hipertireozom objavljena u Indian Journal of Dermatology pokazala je da je suha, gruba koža, prvi kožni simptom koji su prijavili sudionici s hipotireozom – utjecala je na čak 100 posto njih!

Dobra vijest je da postoje koraci koje možete poduzeti kako biste upravljali ovim simptomima. Stanja kože koja utječu na one s hipotireozom često su ista kao i na one koji nemaju problem sa štitnjačom”, objašnjava dr. Nicholas. Kaže i: “Obično preporučujemo tretiranje suhe kože istim metodama koje koristimo i za sva uobičajena stanja suhe kože.”

Evo što o njezi i liječenju bolesti suhe kože uzrokovanih hipotireozom kažu stručnjaci…


Kako liječiti suhu kožu?

Odgovarajuća hidratantna krema

Niste sigurni odakle početi? Dr. Nicholas preporučuje da se fokusirate na hidratantne kreme u staklenim ili plastičnim kutijicama, a ne na one s pumpicom. “Kreme u kutijicama hidratantnije su od onih koje izlaze iz pumpice”, kaže ona. “Kako bi bi hidratantne kreme dobro ušle kroz pumpicu moraju se koristit alkohol i drugi aditivi,  a to ih može učiniti manje učinkovitima.” Također, provjerite popis sastojaka. “Preporučujem da potražite mast ili kremu s amonijevim laktatom ili ureom”, kaže Nicholas. “Ovo su keratolitici, što znači da pomažu u otapanju mrtvog, gornjeg sloja kože. Time se rješavaju ljuskave ‘krokodilske kože’ i omogućavaju hidratantnim kremama da prodru dublje u kožu gdje mogu biti učinkovitije.”

Blagi sapuni

Kad su u pitanju sapuni i sredstva za pranje tijela, što manje iritiraju suhu kožu, to bolje. “Koristite vrlo blagi sapun i nanesite ga samo na prepone i pazuhe”, savjetuje dr. Nicholas. “Sapun općenito nije potreban drugdje i može jako isušiti kožu. Većina antibakterijskih sapuna posebno isušuje i općenito nije potrebna većini ljudi.” Umjesto grubog pranja tijela, odlučite se za nježna sredstva za čišćenje bez mirisa koja sadrže emolijense.

Prirodna ulja

Neke od najboljih hidratantnih krema su i najjednostavnije. “Pacijentima s vrlo suhom kožom savjetujem da koriste prirodna ulja, poput onog kokosovog, po cijelom tijelu i to odmah nakon tuširanja,” kaže Tanya Kormeili, dr. med., klinička profesorica dermatologije na UCLA David Geffen School of Medicine i dermatolog u privatnoj praksi u Santa Monici u Kaliforniji. “Ostavite da se upije nekoliko minuta, pa ručnikom uklonite višak. To pomaže zadržati vlagu dok hidratizira kožu prirodnim mastima.” Još jedna sjajna, jednostavna opcija je vazelin, koji često zadržava vlagu bolje od kremastih losiona.


Brzinsko tuširanje

Prečesto ili predugo tuširanje ili kupanje ne samo da brže isušuje kožu, već može čak i povećati rizik od razvoja drugih kožnih problema. Ispucala koža je plodno tlo za klice koje uzrokuju infekcije, a što se više kupate, vaša koža postaje tanja i manje hidratizirana. A to povećava rizik od otvorenih posjekotina i pukotina”, kaže dr. Kormeili. Američka akademija za dermatologiju preporučuje kratkotrajno tuširanje – oko pet do 10 minuta – i korištenje tople, a ne vruće vode. Nakon tuširanja, nježno osušite kožu ručnikom i odmah nanesite hidratantnu kremu.

Ovlaživač zraka

Dok se dermatolozi slažu kako je pranje ruku, tuširanje i druge vrste izloženosti prekomjernom korištenju sapuna najbolje svesti na najmanju moguću mjeru, jedna od stvari koju biste također trebali razmotriti je ovlaživač zraka. “Voda mora biti prisutna kako bi se zadržala vlaga. Jedan od najboljih načina da to učinite je postavljanje ovlaživača zraka u spavaću sobu tijekom noći”, kaže Jill Waibel, dr. med., dermatologinja s Miami Dermatology & Laser Institute.

Posjet dermatologu

Ako ovi koraci ne ublaže simptome i ne pomognu suhoj koži, dogovorite sastanak s dermatologom koji vam može prepisati mast ili kremu koja može pomoći. Ponekad opcije bez recepta jednostavno ne mogu ublažiti pretjerano svrbež kože, što može ukazivati na stanje kože poput ekcema. “Posjetite dermatologu ako vam je koža crvena, ljuska se, ljušti ili svrbi,” kaže Kormeili. “Ekcem se može liječiti kremama na recept kako bi se spriječile infekcije u budućnosti.”

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads