Što ponijeti u kozmetičkoj torbici na godišnji odmor?

Vrijeme godišnjih odmora je stiglo, a u pripremama za put ne smije se zaboraviti ni odabir kozmetičkih proizvoda koje je potrebno ponijeti. Kozmetičke torbice u većini slučajeva postaju premalene jer vrlo često sadrže previše različitih proizvoda, što i nije dobra odluka. Što će sadržavati ovisi o tome kako smo kožu pripremili za ljeto, ima li koža akne, alergije na sunce, madeže i drugo.

Pripremite se na vrijeme

Priprema kože za ljeto morala bi početi barem mjesec dana prije planiranog godišnjeg odmora. Pod tim se podrazumijeva pravilna njega kože  lica i tijela. Na licu bi se morali prije ljeta izliječiti ili zaliječiti upalni procesi poput akni. Naime, djelovanje sunca na upalne promjene na licu može rezultirati nastajanjem pigmentacija. Teži puderi i preparati koji zatvaraju pore u koži nisu dobri jer mogu potaknuti nastajanje akni. Koži s aknama preporučuju se posebni preparati koji ujedno liječe akne i imaju zaštitni faktor od sunca. Navečer su najbolji preparati i kreme prema težini i obliku akni, a koje će odrediti dermatolog.

U njezi lica potrebne su promjene jer se tijekom zime primjenjuju gušće i masnije kreme, koje se sad zamjenjuju laganijim kremama ili fluidima. Priprema tijela podrazumijeva i redovitu depilaciju. No, nije dobro naglo izložiti kožu suncu neposredno nakon depilacije. Pregled kože i madeža prije ljeta preporuka je za sve, a kako bi se vidjelo je li nalaz dobar odnosno je li nešto sumnjivo ili ne.

Alergija na sunce

Osim pregleda madeža, dermatološki pregled preporučuje se osobama koje imaju problem s alergijama na sunce. One su danas sve učestalije i ponekad mogu otežati dugo očekivani godišnji odmor. Vrlo često tijekom godišnjeg odmora pojavi se osip koji ne prolazi, pogoršava se sunčanjem i može biti jako uporan i neugodan. Za većinu ljudi, simptomi ovog osipa su svrbež i crvenilo na područjima koja su bila izložena suncu. Vidljiv je na vratu, prsima, rukama i nogama. Nastaje i nekoliko sati poslije izlaganja suncu, a uobičajeno jako svrbi. Početno crvenilo može se pretvoriti u sitne prištiće, mjehuriće i plikove.

Svakako bi se u kozmetičkoj torbici osoba s alergijom na sunce na morale naći tablete antihistaminika, tablete šumećeg kalcija, kreme protiv svrbeža kože te, po potrebi, blaži kortikosteroidni pripravak.

Njega usana

Tijekom ljeta potrebno je njegovati usne jer sunce i morska voda pogoduju nastajanju suhih i ljuskavih usana. Osim neadekvante njege, promjene na usnama mogu biti izazvane vanjskim iritansima, alergijom na različite kozmetičke preparate, grickanjem usana, oblizivanjem i sl. U kozmetičkoj torbici se stoga savjetuje imati masniji stik za usnice, koji može sadržavati i zaštitni faktor od sunca.

Ubodi komaraca

Ubodi komaraca vrlo su česti tijekom ljeta. Pojedine osobe jako reagiraju na ubode, pa nastaje crveni plik ili oteklina na mjestu uboda, prećena jakim svrbežom. Da bi spriječili nastajanje uboda od pomoći mogu biti različiti repelenti u spreju ili losioni koji odbijaju insekte. Repelenti mogu biti sintetičkog porijekla ili prirodnog  (eterična ulja ili biljke). Kod djece se nikako ne preporučuje istovremena primjena losiona sa zaštitnim faktorima od sunca i repelenta jer je moguća alergija na koži. Pomažu i specijalne narukvice protiv komaraca čijim nošenjem se izbjegavaju ugrizi, a mogu ih nositi i odrasli i djeca.

Micelarna voda, eterična ulja i parfemi

Ljetna kozmetička torbica mora sadržavati micelarnu otopinu koja skida šminku te uklanja s kože lica ostatke kreme i preparate sa zaštitnim faktorom.

Ne preporučuju se eterična ulja nanositi prije sunčanja i kupanja kao niti parfeme i dezodoranse. Vrlo su popularni različiti pekmezi za kožu i preparati koji ubrzavaju tamnjenje koji mogu pomoći da koža dobije tamniju boju. No, s njima treba biti oprezan, jer ne sadrže zaštitne faktore od sunca i koža može pocrveniti prilikom dužeg sunčanja.

Proizvodi sa zaštitnim faktorom

Svakako je važno imati i odgovarajući proizvod sa zaštitnim faktorom od sunca. Osjetljive osobe svijetle puti, osobe koje brzo izgore na suncu ili one koje imaju veliki broj madeža, moraju koristiti  preparate s visokim zaštitnim faktorom SPF 50. Nakon sunčanja i kupanja kožu je potrebno njegovati pa se prepoučuje imati u kozmetičkoj torbici losion za tijelo ili proizvode namijenjene za njegu kože nakon sunčanja.

Njega kose

Kako se kosa ne bi oštetila tijekom ljeta, osim adekvatnog hranjivog šampona i maske za kosu potrebno je imati i ulja i serume za njegu kose. Kod jako suhe i lomljive kose preporučuju se i proizvodi za kosu sa zaštitnim faktorom od sunca.

Uz navedene osnovne proizvode, svaka kozmetička torbica sadržavat će i druge proizvode. Uz preparate za njegu kože, specifične preparate prema problemu na koži, te kreme sa zaštitnim faktorom tu je i niz proizvoda dekorativne kozmetike. A tu je odluka na vama!

Autor: mr. Klaudija Šebetić dr.med.

Sunce, odmor,  ljeto…i savjeti ginekologinje

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads