Kada je potrebno pregledati madeže na licu?

Madeže nalazimo na koži svih nas – s nekima se rodimo, a neke dobivamo tijekom života. Koža se, kao najveći organ mijenja, što se očituje i na madežima. Rastu zajedno s nama, povećavaju se i mijenjaju boju, ali svaku naglu promjenu u izgledu madeža trebamo ozbiljno shvatiti.

Neovisno o tome sviđa li nam se pojedini madež na licu ili ne, potreban je pregled od strane dermatologa.


Učestala pojava

Madeži na licu učestala su pojava. Ponekad nastaju već u ranom djetinjstvu, poput urođenih madeža koji mogu biti različitih veličina, pa su dermatoskopski pregledi učinjeni već u najranijoj dobi. Osobe koje imaju puno madeža, koje su svijetle puti, u čijoj obitelji je bilo tumora kože, koje su jako izložene suncu i često dobiju opekline od sunca zahtijevaju dermatološki pregled i dermatoskopiju. Osim urođenih madeža, na licu tijekom života često nastaju maleni tamniji madeži koji su u poput točkica u razini kože. Mogu nastati kao posljedica jačeg sunčanja, no ponekad se viđaju i kod osoba koje se ne sunčaju. Ovi madeži zahtijevaju dobru i kontinuiranu fotozašitu lica kako bi se usporilo njihovo nastajanje.

Osim tamnijih madeža, na licu se vrlo često opažaju svijetli polukuglasti madeži. Oni su vrlo čest razlog dolaska dermatologu, jer su na licu i lako se mogu ozlijediti. Mogu nastati na čelu, nosu i obrazima, a veličine mogu biti od jednog do nekoliko milimetara. Ovi madeži se nazivaju fibromatozni madeži i obično su dobroćudni. Kod muškaraca mogu smetati, pogotovo ako su na području brijanja lica jer ih se tada može ozlijediti. Ponekad u njima može nastati prištić, pa madež nabubri i naraste što se učestalije viđa kod masnijeg tipa kože.

Kuglasti svijetli madeži nisu bradavice kao što često ljudi misle, pa ih se ne može ukloniti s kože različitim kremama ili krioterapijom. Jedino rješenje je kirurška metoda aplanacije ili laserski postupci koji takvu vrstu madeža uklanjaju bez ožiljaka. Ponekad su ovakvi madeži zaštitni znak neke osobe i ne želi ih se uklanjati jer identični postoje u obitelji, pa je madež poput neke oznake za pripadnost. Neovisno o tome sviđa li nam se pojedini madež na licu ili ne, potreban je pregled od strane dermatologa. Bilo kakva promjena na madežima zahtijeva pregled jer abeceda melanoma signalizira da se nešto s njim događa.


Abeceda madeža je jednostavna i uključuje:

  • asimetrija (madež ima neobičan i nepravilan oblik)
  • rubovi (rub madeža je nejasan i nepravilan)
  • boja (promjena boje u tamniju, svijetliju ili u više boja)
  • promjer (veći 6 milimetara)
  • elevacija ili uzdignuće (madež ili dio madeža je izdignut iznad razine kože)
  • osjećaj (subjektivni doživljaj svrbeža, boli i nelagode u madežu)

U otkrivanju sumnjivih madeža i tumora kože od velike je pomoći bezbolna dijagnostička metoda koja se naziva dermatoskopija ili dermoskopija. Njome se uz pomoć uređaja koji se naziva dermatoskop povećava vidno polje uz polarizirano ili nepolarizirano svjetlo.

*

Autorica: mr. sc. Klaudija Šebetić dr. med., spec. dermatovenerologije

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads