Riješite problem ispadanja kose

Alopecija je medicinski naziv za gubitak kose. Poznato je da fiziološki kosa pojačano ispada u određenim godišnjim dobima kao što su jesen i zima. Iako je ispadanje kose normalan dio njezinog ciklusa rasta (svakodnevno nam ispadne oko 80 vlasi), ono je često razlog zabrinutosti. Posebno se to odnosi na žene i osobe mlađe životne dobi. Iako su muškarci češće pogođeni problemom ćelavosti i ispadanja kose, od alopecije mogu oboljeti i žene, tipično nakon menopauze. No, ni mlađe žene nisu nužno zaštićene od gubitka kose. Alopecija kod žena postaje estetski problem, uzrokuje nezadovoljstvo izgledom i manjak samopouzdanja.

Uzroci alopecije mogu biti:

Ostali česti uzroci gubitka kose:

 • lijekovi (uključujući kemoterapeutike)
 • infekcija ( posebno gljivične infekcije)
 • sistemski poremećaji (osobito oni koje uzrokuju visoku vrućicu, sistemski lupus i nutritivni deficiti)
 • trauma

Rjeđi uzroci su primarni poremećaji vlasi, otrovanje teškim metalima i rijetke dermatološke bolesti.

Lokalno primijenjen minoksidil najčešći je lijek koji se koristi za liječenje androgenske alopecije kod muškaraca i žena.


Androgenska alopecija

Androgenska alopecija (AGA) jedan je od najčešćih oblika bolesti vlasišta. Javlja se kod 50 do 80% muškaraca, te kod 40 do 50% žena nakon 40. godine života. Androgena alopecija je nasljedni, o androgenima ovisni poremećaj kod kojeg glavnu ulogu ima dihidrotestosteron (aktivni metabolit muškog spolnog hormona testosterona).

Kod androgene alopecije razlikuje se muški i ženski tip ispadanja kose. Kod muškog tipa, najčešće dolazi do promjene linije vlasišta, odnosno do gubitka kose koji počinje na rubovima. Kod ženskog tipa, linija vlasišta je očuvana, a kosa se prorijeđuje na tjemenu.

Ispadanje kose može se smanjiti primjenom nekoliko korisnih savjeta:

 • smanjiti razinu stresa
 • otkriti uzrok alopecije
 • izbjegavati jako stezanje kose gumica i kopčama
 • izbjegavati često sušenje kose sušilom
 • smanjiti korištenje preparata za kosu koji imaju tvari koje pospješuju njezino oštećivanje i isušivanje
 • koristiti kvalitetne preparate (šampon, regenerator, maske, suha ulja) za kosu obogaćene tvarima koje imaju učinke na rast kose (npr. keratin, arganovo ulje, pantenol i sl.)
 • uzimati vitaminske suplemente dokazane učinkovitosti (aminomkiselina L-cistein, riboflavin, biotin, folate i vitamin B12, vitamin E, vitamin D, vitamin C, vitamin A, željezo i cink).

Ukoliko primijetite pretjerano opadanje ili promjene na vlasištu svakako posjetite svojeg liječnika kako bi se otkrio stvarni uzrok gubitka kose, te propisala adekvatna terapija.


Minoksidil

Lokalno primijenjen minoksidil najčešći je lijek koji se koristi za liječenje androgenske alopecije kod muškaraca i žena. Kod muškaraca se za lokalno liječenje primjenjuje minoksidil 5% (losion), dok se kod žena primjenjuje minoksidil u koncentraciji 2%. Minoksidil se u vlasištu pretvara u svoj aktivni oblik, minoksidil sulfat, pomoću enzima sulfotransferaze SULT1A1. Pretpostavlja se da aktivnost enzima SULT1A1 u folikulu dlake korelira s odgovorom minoksidila za liječenje androgenske alopecije.

Smatra se da minoksidil stimulira rast na sljedeće načine:

•          povećava promjer vlasi

•          stimulira fazu rasta vlasi

•          produljuje trajanje faze rasta vlasi

Učinak terapije je vidljiv nakon četiri ili više mjeseci. Nakon što se postigne kliničko poboljšanje, potrebno je i dalje nastaviti s primjenom minoksidila dva puta dnevno zbog daljnjeg rasta kose.

Autorica: Tatjana Vucelić, mag. pharm.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads