Ulje gospine trave i kada ga primijeniti

Iako postoje mnogobrojni prirodni pripravci koji se nanose na kožu, ulje gospine trave je jedno od najomiljenijih.

Gospina trava (Hypericum perforatum) je samonikla bilja žućkastih malenih cvjetova koja raste u Europi i Aziji. Od ove biljke koriste se cvjetovi od kojih se može napraviti čaj, tinktura ili uljni macerat.

Uljni macerat gospine trave

Čaj i tinktura pomažu kod nesanice, stresa, depresije i anksioznosti, a široku primjenu ima uljni macerat. On se dobiva tako da se cvjetovi stave kroz tri tjedna u hladno prešano ulje kao što je suncokretovo ili maslinovo. Nakon tri tjedna tekućina se treba procijediti i uliti u tamniju bočicu. Ova tekućina je crvenkaste boje radi pigmenta hipericina, koji je glavni aktivni sastojak ovog ulja i ima crvenkastu boju.

No, gospina trava sadrži mnogobrojne i druge aktivne tvari poput naftodiantrone (hipericin, pseudohipericin), floroglucinole (hiperforin, adhiperforin), ksantone, esencijalne masne kiseline, flavonoide, procijanidine, tanine i aminokiseline.

Široka primjena gospine trave

S psihofarmakološkog stajališta, glavni su sastojci ekstrakta hiperike – hipericin i pseudohipericin, a imunološka svojstva imaju biapigenin, rutin, quercitrin i hiperforin. Sve to opravdava zašto je toliko široka primjena gospine trave.

Za kožu se smatra da djeluje protuupalo te smanjuje crvenilo i otok. Stoga se često primjenjuje na dermatitise na koži, psorijatične promjene i opeklina od sunca jer ubrzava cijeljenje svih ozljeda i rana na koži jer stimulira rast tkiva i diferencijaciju stanica.

Zbog antimikotičkog djelovanja često se primjenjuje kao lijek za gljivične infekcije kože, a radi postizanja što boljeg estetskog izgleda kože kantarionovo ovo ulje je našlo primjenu u tretiranju strija, bora, suhe kože lica.

Ulje gospine trave jako je fototoksično

No, uz izrazita ljekovita svojstva ovo ulje je jako fototoksično. Što to znači i kako koža može reagirati? Ako se nanosi na opekline od sunca ili iz bilo kojeg drugog razloga i direktno izloži suncu koža može reagirati s jakim crvenilom i mjehurićima i djelovati kao jako opečena.

Ovo ulje nema u sebi zaštitne faktore od sunca i ne može se koristiti kao zaštitni faktor. Ako se primjenjuje na kožu za njegu lica tada ga nije preporučljivo koristiti tijekom ljeta već zimi kada je i utjecaj UV zraka manji. Nakon nanošenja koža je kroz slijedećih dvanaest sati jako osjetljiva na sunce pa se mora paziti u koje vrijeme je aplicirano na kožu.

Što se tiče opeklina od sunca ne preporuča se kantarionovo ulje kao lijek već sve drugo što je u tom slučaju preporučeno. A to može biti iz kućne radinosti – hladniji oblozi, pa i hladan jogurt, sve do neutralnih krema, kortikosteroidnih krema i krema za cijeljenje kože.

Autorica: mr. sc. Klaudija Šebetić dr. med., spec. dermatovenerologije

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads