Prirodna sredstva protiv komaraca

Jeste li znali da u svijetu postoji više od 3000 vrsta komaraca. Različite vrste komaraca koriste različite tehnike da bi pronašli hranu, neki ne napadaju samo ljude nego i  druge sisavce, žabe i ptice, a neki su se čak prilagodili svim vrstama klime: žive u tropskim zemljama i arktičkim krajevima.

I dok ste jedva dočekali lijepo vrijeme da možete boraviti u prirodi, komarci vam ne daju mira. Postoje mnoga sredstva za zaštitu od komaraca. No kreme i sprejevi protiv komaraca mogu biti štetni, pogotovo ne dolaze u obzir kada je riječ o najmlađima.

A što je s prirodnim sredstvima? Mogu li oni pomoći ili nisu dovoljno učinkoviti? Učinkoviti su, samo ih trebate češće nanositi. Nisu štetni te su prikladni za djecu, čak i za male bebe. Najbolje je birati sredstva s više sastojaka jer njihovo sinergično djelovanje još bolje odbija komarce. A što je najvažnije, možete i sami napraviti sredstvo za zaštitu od komaraca.

Kako napraviti sredstvo protiv komaraca?

Vrlo je jednostavno napraviti vlastiti repellent – prirodno sredstvo za zaštitu od komaraca. Prirodna sredstva će efikasno odbijati komarce, a potrebno ih je nanositi svaka 2 sata.

Za zaštitu od komaraca možete koristiti sljedeća eterična ulja:

ulje citronele

ulje limunskog eukaliptusa (Eucalyptus Citriodora)

ulje cimeta

ricinusovo ulje

ulje ružmarina

ulje limunske trave (Lemongrass – Cymbopogon citratus)

ulje cedra

ulje paprene metvice

ulje klinčića

ulje geranija

Promiješajte odabrana eterična ulja s maslinovim uljem i redovito ih nanosite na kožu da biste se zaštitili od malih zlikovaca. U repellent također možete dodati ulje verbene, lavande, bora, bosiljka i češnjaka.

Ako se ipak odlučite za kupovinu bio repellenta, preporučujemo da birate proizvode s više sastojaka jer su u pravilu oni puno efikasniji nego repellent koji sadrži  samo jedan ili dva sastojka.

Isto tako, nemojte zaboraviti da neki faktori poput kiše, plivanja i tuširanja mogu oslabiti djelovanje repelenta, pa ga trebate ponovno nanijeti.

Komarci ne vole vjetar, pa za kampiranje odaberite mjesto gdje puše lagani povjetarac.

Stvari koje privlače komarce (izbjegavajte ih!)

Tamna odjeća i lišće – Tamna odjeća i lišće privlače komarce. Zbog toga izbjegavajte odjeću tamnih boja i nemojte se smjestiti blizu drveća s tamnim lišćem

Ugljikov dioksid – Naše tijelo ga ispušta kada nam je vruće ili nakon vježbe. Goruća svijeća ili vatra su još jedan izvor ugljikova dioksida.

Mliječna kiselina – Naše tijelo oslobađa mliječnu kiselinu nakon vježbe ili nakon konzumiranja određenih namirnica (na primjer, slane hrane). Mliječna kiselina je magnet za komarce.

Cvjetni i voćni mirisi – Malo tko zna da voćni i cvjetni mirisi mogu privući komarce. Ne govorimo samo o parfemima. Kreme za lice i tijelo, šamponi, lakovi za kosu, kozmetika, kreme za sunčanje mogu sadržavati suptilne mirise koji privlače insekte.

Temperatura kože – Različite vrste komaraca vole različitu temperaturu kože. Ali u pravilu hladnija temperatura tijela (poput hladnih ruku i nogu) je privlačnija za komarce.

Vlaga – Svi znamo da komarci vole vlagu. Čak i male količine vode (poput vlažnog cvijeća i lokava nakon kiše) privući će komarce. Ustajala voda je mjesto gdje se komarci razmnožavaju.  Ali ne samo to – komarce će privući čak i male količine znoja s Vašeg tijela.

Nakon uboda komarca

Ako ste ipak dobili ubod komarca, možete primijeniti sljedeća sredstva da biste olakšali svrbež i crvenilo:

Eterična ulja:

lavanda

limunski eukaliptus

limunska trava

lovor

Hidrolati (cvjetne vodice):

hamamelis

geranij

lavanda

Ostala sredstva:

aloe vera (krema ili gel)

ulje crnog kumina

kamilica (krema)

propolis (krema)

neven (krema)

koloidno srebro (sprej)

soda bikarbona (razrijedite vodom da bi napravili pastu, nanesite na mjesto uboda)

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads