Elle MacPherson i Kelly McGillis: Je li slavnima starenje – zabranjeno?

Svatko želi izgledati dobro, no nakon određenog vremena to postaje sve teže i teže, budimo iskreni. S godinama kile lakše dolaze i teže odlaze, kosa sijedi što ne zna baš svatko dobro nositi, bore stižu ma koliko se čuvali sunca i da ne nabrajamo dalje. Savjeti za očuvanje dobrog izgleda svode se uglavnom na jedno te isto: pazite što jedete, redovito vježbajte, čuvajte se sunca i stresa. No, sve i da pobožno slijedimo sva ta uputstva, ako nam genetika nije sklona, teško ćemo u pedesetima izgledati kao da nam je trideset.

Praviti se da starost nije – starost

No, treba li tu uopće biti cilj? Zašto s pedeset ne bismo izgledali kao da nam je pedeset? Zar pedeset također ne može biti lijepo? I, je li kompliment ‘Izgledaš lijepo – za svoje godine’ uopće kompliment? Sve je više onih koji su svjesni dobizma (ageizma, diskriminacije na osnovu dobi) duboko ukorijenjenog u našoj kulturi prema kojemu je samo mlado lijepo i poželjno. A jedino što preostaje starosti je skrivati se ili se praviti da nije starost.

Zašto se nisam više potrudila?

Nedavno je tako čitavu lavinu osuda izazvao prilog emitiran na jednoj američkoj televiziji u kojem svjetski poznata manekenka Elle Macpherson (54) savjetuje gledateljicama kako da do početka ljeta postignu “tijelo za bikini” te  pokazuje kako priprema zdrave napitke koji joj, navodno, pomažu da izgleda tako kako izgleda. “Ljeto dolazi i tijelo valja pripremiti za odlazak na plažu. Znam da zvuči otrcano, ali svi mislimo o tome”, kaže Elle u prilogu. “Nema ničeg goreg nego dočekati ljeto s mišlju ‘Pa zašto se nisam više potrudila?’ Jer sam bila lijena, umorna ili sam mislila da neće funkcionirati. Iskreno vjerujem da šest, dva, pa čak i samo jedan tjedan pravilne prehrane može napraviti razliku. Pritom ne mislim na neke velike restrikcije ili kažnjavanje, već je dovoljno samo se malo potruditi i reći sebi: ‘Znaš što, za šest tjedana bit ću jako sretan’“, kaže Elle u TV prilogu.

Zašto se sramiti svoga tijela?

Iako smo svi svjesni važnosti zdrave prehrane i redovite vježbe, gotovo je sigurno da prelijepa Elle –  koja je još u mladosti zaslužila nadimak “The Body” (Tijelo) i dalje ga ponosno nosi – svoj fantastičan izgled u 55. godini ipak ima najviše zahvaliti dobroj genetici, a ne zelenim zdravim napicima. A genetiku, kao što znamo, ne možemo promijeniti. “Bismo li trebali slušati savjete o izgledu Elle Macpherson”, pita se jedna gledateljica želeći istaknuti kako je izgled slavne manekenke izuzetak, a ne pravilo. “Zašto bi žena trebala smršaviti da bi izgledala dobro u kupaćem kostimu? Zašto se žene stalno potiče da se srame svoga tijela?”, pita se druga gledateljica.

No, ima i onih koji u Elinim savjetima ne vide ništa loše pa kažu: “Ona samo želi pomoći, a ako je ne želite slušati, ne morate!”

Smiju li slavni ostarjeti normalno?

A evo i drugačijeg primjera. Naime, kad smo već kod slavnih, postavlja se pitanje smiju li oni, uopće, ostarjeti kao i “obični smrtnici”? Kako zamišljate ženu od 61 godine? Možda sa sijedom kosom, kojim kilogramom viška i u udobnoj odjeći i obući. Našim susjedama, prijateljicama i rođakinjama dopušteno je malo se opustiti na pragu mirovine ili nakon odrađenog radnog vijeka. No, na slavne osobe, pogotovo žene iz svijeta showbusinessa gleda se poprijeko ako se usude izgledati onako kako većina izgleda nakon šezdesete.

Top Gun postaje Old Gun

Tako je ovih dana u brojnim svjetskim i domaćim medijima vrlo čitana vijest ona o ponovnom pojavljivanu u javnosti nekad vrlo popularne i zgodne glumice Kelly McGillis. Sjećate se, proslavila se glumeći uz Toma Cruisea u kultnom filmu Top Gun iz 1986. godine. Otkad je u filmu ljubila zgodnog vojnog pilota, prošlo je više od 30 godina, a Kelly McGillis dogodilo se ono što se događa svima – ostarjela je.

Mediji sada prenose kako „nekoć lijepa glumica danas izgleda posve zapušteno“, sugerirajući da se poput svojeg kolege Cruisea valjda trebala podvrći brojnim estetskim i kozmetičkim zahvatima kako bi prikrila godine, kao da su one nešto sramotno. Što se nas tiče, Kelly izgleda sretno i zadovoljno. Kosu je skratila i pustila prirodnu, srebrnu nijansu. Istina, dobila je koju kilicu ali i dalje zrači šarmom i pozitivnom energijom. Iako se na malim i velikim ekranima više ne pojavljuje tako često, prošle je godine snimila triler “Maternal Secrets“. Inače, Kelly se drži podalje od Hollywooda. Nakon dva braka s muškarcima iz kojih ima i dvije kćeri, prije desetak godina se deklarirala kao lezbijka i sad živi u sretnom trećem braku sa suprugom Melaniom Leis.

Autor: Silvija Novak

Foto: Instagram, Facebook

Štitnjača ne štiti, napada i slavne

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads