Noćna rutina za njegu i obnovu kože tijekom zime

Zahvaljujući Disneyjevoj “Uspavanoj ljepotici”, i mala djeca znaju kako su ljepota i san usko povezani. I to nije samo bajka, znanost je dokazala da naš organizam tijekom sna prelazi u mod popravka, sanirajući štetu nastalu tijekom dana.

Koža treba pomoć u procesu obnove

Naše tijelo je poput savršena stroja, ali s obzirom na sve aktivnije živote i sve veću razinu stresa, nije loše osigurati našoj koži malu pomoć tijekom noćnih sati. Ključ je u razumijevanju što se događa s organizmom dok spavamo kako bismo mogli prilagoditi rutine njege prije spavanja i maksimalno pomogli koži u procesu obnove i popravka.

Tijekom dana, naša koža naporno radi kako bi nas zaštitila od izvanjskih agresora, no noću prelazi u “mod oporavka”, razdoblje intenzivnog popravka i regeneracije. U večernjim satima, oko 21 sat, koža se također počinje pripremati za odmor. U ovom periodu, između 21 i 23, koža je najspremnija za upijanje blagotvornih sastojaka, a popravak DNA je pojačan.

Aktivnost stanica povećana i do tri puta

Hormon melatonin

Hormon melatonin, koji pomaže u snu, počinje rasti nekoliko sati prije spavanja potičući kožu na noćni oporavak i borbu protiv dnevnih štetnih utjecaja poput UV zračenja i onečišćenja.

HGH (hormon rasta)

Drugi važan hormon koji se oslobađa tijekom sna je HGH (hormon rasta), odgovoran za ubrzavanje popravka kože i regeneraciju stanica. Poznato je da se između 23 i 4 proizvodnja stanica može udvostručiti, a tijekom dubokog sna, između 2 i 4 sata, aktivnost stanica može se povećati i do tri puta.

Noću je koža propusnija

Noću koža nije samo aktivnija, već je i propusnija. Toplija je i stoga je prijemčivija za proizvode za njegu koje nanosimo. To je izvrsno, no postoji i negativna strana – gubitak vlage. Ako tvari mogu ući, mogu i izaći. U jutarnjim satima transepidermalni gubitak vode na svom je vrhuncu.

Važno je nadoknaditi vlagu

Zbog noćnog gubitka vode, koža je ujutro najsuša, a njezina barijera može biti oslabljena. Izlaganje svjetlu povećava hormon stresa kortizol, što može učiniti kožu crvenom ili upaljenom. Popravak DNA je manje aktivan, a koža je osjetljivija na UV oštećenja.

Upravo zato noćna njega treba podržavati obnovu kože i nadoknaditi izgubljenu vlagu, dok jutarnja rutina uključuje umirujuće proizvode, dobru SPF zaštitu i proizvode bogate antioksidansima za zaštitu kože tijekom dana.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads