Mitovi o masnoj koži

Kada je riječ o masnoj koži, toliko je mnogo priča, mitova i vjerovanja da je ponekad teško pronaći put do savršenog tena. Izbjegavati ulja ili ne? Trebate li isušiti kožu? Koje čistače i hidratantne kreme koristiti? Hoće li sunce poboljšati ten?

Uzroci masne kože mogu biti raznoliki, kao, primjerice, hormonalne promjene, stres, lijekovi ili komedogena kozmetika.

Toliko pitanja i dvojbi za velik dio populacije koji se svakodnevno suočava s problemom masne kože (čak i oni s mješovitom kožom moraju biti oprezni s masnim dijelovima). Zato smo odlučili razbiti neke mitove i osvijetlili put do sjajne kože.

Za početak, masna koža je ona koju karakterizira pojačana proizvodnja sebuma, odnosno pojačan rad žlijezda lojnica. Karakteriziraju je mastan sjaj i vidljive pore. Naime, takva koža je debela, sivkaste boje i s dosta proširenih pora. Zbog tako proširenih pora i prekomjernog stvaranja masnoće, sklona je stvaranju mitesera, prištića i akni.

Uzroci masne kože mogu biti raznoliki, kao, primjerice, hormonalne promjene, stres, lijekovi ili komedogena kozmetika.

Mit 1: Masna koža ne treba hidratantnu kremu

Jedan od najčešćih mitova je da masna koža ne treba hidratantnu kremu jer je već dovoljno hidratizirana. To je potpuno pogrešno. Iako masna koža može izgledati sjajno i masno, ne znači da ima dovoljno vlage. Svi tipovi kože, uključujući i masnu, trebaju hidratantnu kremu kako bi održali ravnotežu vlage i zaštitili se od izvanjskih štetnih utjecaja.

Kada ne hidratiziramo masnu kožu, može se dogoditi suprotni učinak – koža će pokušati nadoknaditi nedostatak vlage i proizvesti još više sebuma, što vodi do dodatne masnoće i potencijalnih problema kao što su prištići i akne. Odabir lagane, nekomedogene hidratantne kreme ključan je za održavanje ravnoteže i zdravlja kože.

Mit 2: Pranje lica često smanjuje masnoću

Možda i sami mislite kako će često pranje lica smanjiti masnoću. Naprotiv, često umivanje će zapravo izazvati suprotan učinak. Prečesto pranje lica može ukloniti prirodna ulja koja koža proizvodi kako bi se hidratizirala, što dovodi do dehidracije. Kao odgovor na to, koža će lučiti još više sebuma kako bi nadoknadila izgubljenu vlagu, što rezultira još masnijom kožom.

Preporučuje se umivanje dva puta dnevno, ujutro i navečer, koristeći nježne proizvode za čišćenje koji neće isušiti kožu. Važno je pronaći ravnotežu između uklanjanja viška masnoće i održavanja prirodne hidratacije kože.

Mit 3: Masna koža ne treba zaštitu od sunca

Još jedan čest mit je da masna koža ne treba zaštitu od sunca jer je prirodno zaštićena od UV zraka. To je, naravno, potpuno netočno. Iako masna koža može pružiti određenu zaštitu od sunčevih zraka, to nije dovoljno da bi se koža zaštitila od štetnih posljedica izlaganja suncu.

Svi tipovi kože, uključujući masnu, trebaju svakodnevnu zaštitu od sunca kako bi se spriječilo oštećenje, prerano starenje, hiperpigmentacija i povećani rizik od raka kože. Korištenje lagane, nekomedogene kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom SPF 30 ili više je važno za očuvanje zdravlja kože, bez obzira na njezin tip.

Mit 4: Korištenje ulja pogoršava masnoću kože

Teorija kako korištenje ulja na masnoj koži može pogoršati masnoću i izazvati prištiće potpuno je pogrešna. Štoviše, neka ulja će pomoći u regulaciji proizvodnje sebuma i pružiti hidrataciju koži. Primjerice, ulja čajevca i jojobe imaju antibakterijska svojstva koja mogu pomoći u suzbijanju bakterija koje uzrokuju prištiće.

Također, neka ulja imaju sposobnost reguliranja proizvodnje sebuma i sprječavanja prekomjerne masnoće. Važno je odabrati prirodna ulja koja su nekomedogena, što znači da neće začepiti pore i pogoršati stanje masne kože.

Mit 5: Sunčanje poboljšava masnu kožu

Mnogi vjeruju da sunčanje može isušiti kožu i smanjiti masnoću. Međutim, istina je da prekomjerno izlaganje suncu može dehidrirati kožu i prouzročiti suprotan učinak – povećanje proizvodnje ulja kako bi se koža zaštitila od isušivanja.

Osim toga, izlaganje suncu može oštetiti kožu i uzrokovati druge probleme, kao što su prerano starenje i povećani rizik od raka kože. Zato je važno koristiti SPF zaštitu svakodnevno, bez obzira na tip kože.

Mit 6: Prehrana nema utjecaj na masnu kožu

Prehrambene navike mogu imati značajnu ulogu u zdravlju svakog tipa kože, uključujući i masnu. Nezdrava prehrana bogata masnom hranom, prerađenim šećerima i brzom hranom može pogoršati stanje masne kože. Preporučuje se prehrana bogata voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i zdravim mastima kako bi se koža održala zdravom.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads