Kako koristiti retinol u toplim mjesecima

Proljeće unosi toplinu u naše živote. I bolje raspoloženje jer izlaganje suncu potiče tijelo na proizvodnju serotonina, hormona sreće. Dakle, živjelo sunce! Međutim, kao i svako godišnje doba, proljeće i ljeto iziskuju prilagođenu njegu kože. Baš kao što skidamo sa sebe teške slojeve odjeće, koža vapi za prozračnijim teksturama.

S toplijim danima i sve češćim izlaganjem sunčevim zrakama, potrebno je prijeći na laganiju skincare rutinu koja će koži pružiti dovoljno hidratacije bez dodatnog opterećenja. Osim toga, upotreba proizvoda s visokim zaštitnim faktorom je ne samo preporuka već i imperativ. Ali, kako se u sve to uklapa retinol, sastojak poznat po svojoj efikasnosti u borbi protiv znakova starenja, akni i hiperpigmentacija?

Retinol, baš kao i kemijski piling, pomaže u odbacivanju odumrlih stanica kože.


Što je retinol?

Ponajprije, što je zapravo retinol. Riječ je o jednom od glavnih oblika vitamina A. Koristi se za tretiranje akni, brojnih znakova starenja, od fotostarenja i hiperpigmentacija do ublažavanja bora, a poznata je i njegova moć u zaglađivanju teksture kože. Također, dokazano pojačava sintezu kolagena i sprječava njegovu razgradnju, što pojačava kompaktnost dubljih slojeva kože i utječe na površinsku čvrstoću.

Ali, to nije sve. Obožavaju ga i žene koje nisu pogođene borama niti aknama, ali nisu zadovoljne grubom teksturom kože – ovaj će sastojak, naime, ujednačiti teksturu tena i ukloniti sivkast, beživotan izgled lica. Međutim, nekoliko je uvriježenih mišljenja vezanih uz korištenje retinola tijekom sunčanih zimskih razdoblja, a evo i zašto nisu prepreka u korištenju ove zvijezde skincarea u svim godišnjim dobima.

Retinol i UV zračenje

Retinoidi su nestabilni i osjetljivi na UV zračenje. Ovisno o retinoidu koji koristite i, naravno, formuli, većina retinoida ne reagira dobro na sunčevu svjetlost. Zato se preporučuje njihovo korištenje noću, jer je izloženost UV zračenju jednaka tijekom ljetnih i  zimskih noći. Tijekom dana općenito izbjegavajte proizvode koji sadrže ovaj sastojak kako biste smanjili rizik od iritacija i hiperpigmentacija.


Retinol povećava osjetljivost kože na sunce

Retinol, baš kao i kemijski piling, pomaže u odbacivanju odumrlih stanica kože. Gusti sloj mrtvih stanica kože osigurava određenu zaštitu od UV zraka, ali to doista nije razlog za prestanak korištenja ovoga derivata vitamina A. SPF će, naime, osigurati mnogo bolju zaštitu nego što bi to ikad mogao sloj mrtvih stanica kože.

Ipak, nekih se pravila treba pridržavati:

Koristite ih navečer

Retinoide je najbolje koristiti navečer jer su tada najaktivniji.

Nanesite ih na očišćenu kožu

Prije nanošenja retinoida, osigurajte da je vaša koža dobro očišćena i osušena.

Koristite kremu za sunčanje

Retinoidi mogu učiniti vašu kožu osjetljivijom na sunce. Stoga je važno koristiti kremu za sunčanje s SPF-om od najmanje 30 tijekom dana, čak i kada je oblačno.

Počnite polako

Ako ste novi u korištenju retinoida, počnite s korištenjem proizvoda s niskim postotkom aktivnog sastojka dva do tri puta tjedno. Postepeno možete povećavati učestalost korištenja i koncentraciju retinoida kako vaša koža postane tolerantnija.

Budite strpljivi

Rezultati korištenja retinoida neće biti vidljivi preko noći. Potrebno je nekoliko tjedana ili čak mjeseci da se vide značajne promjene.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads