Sada je pravo vrijeme za obračun s masnim tkivom

Kraj veljače i početak ožujka vrijeme je godine kada vlasnici teretana, dermatoloških i estetskih klinika i kozmetičkih salona veselo trljaju ruke. Jer upravo sada kreću ozbiljne pripreme za ljeto.

Neprijatelj broj jedan svakako je masno tkivo. BIlo da se nalazi na trbuhu, bedrima, rukama ili leđima, svejedno je – želimo ga se riješiti brzo i trajno. Jer tvrdokorni „kolutovi“ najuporniji su neprijatelj samopouzdanja, posebno u prilikama u kojima se trudimo izgledati besprijekorno.

Svim nam je poznat scenarij u kojemu smo uložili puno vremena, truda, ali i novaca kako bismo izgledale besprijekorno – od frizure, make-upa, haljine i cipela, ali posljednji pogled u ogledalo zaustavio se na ‘šlaufu’ oko trbuha i bedrima koja bi mogla biti tanja i čvršća.

Različite vrste masnog tkiva

Iako je svako tijelo drugačije i svaka se žena s viškom masnih naslaga bori na drugačiji način, postoji nekoliko osnovnih tipova masnih naslaga, a za borbu protiv svakog od njih na raspolaganju imamo različite metode i tretmane.

Različito pristupamo centimetrima viška oko struka, opuštenim kožama ruku i bedara ili pak tvrdokornom masnom tkivu kojega se ne možemo riješiti ni najrigoroznijom dijetom, niti najupornijim vježbanjem.

Neinvazivnim metodama protiv mekanog masnog tkiva

Mekano masno tkivo smješteno je uglavnom na trbuhu i na vanjskoj strani bedara. Može se lako uštipnuti i mekše je od ostalih tipova masnoga tkiva te je ujedno i lakše.

Vježbanjem i dijetama ovaj tip masnog tkiva odlazi prvi, a lako se uklanja tretmanima koji rade na principu lasera, radiofrekvencije i ultrazvuka ili pak zamrzavanjem masti. Može se ukloniti i različitim vrstama liposukcije, a za mekano masno tkivo izvrstan je izbor laserska lipoliza.

Upornost i trud za tvrdokorno masno tkivo

Tvrdokornije masno tkivo prepoznat ćete po naborima (primjerice, masno tkivo na leđima koje se prelijeva preko trakice grudnjaka). I ono se može „uštipnuti“, ali je tvrđe i na pritisak nije kao mekano masno tkivo.

Takav tip masnog tkiva teže je ukloniti nego mekano masno tkivo. Najjednostavnije se uklanja liposukcijom, dok neinvazivnim tretmanima odlazi malo teže pa je nerijetko potreban veći broj tretmana.

Kada je masno tkivo i zdravstveni problem

Visceralno masno tkivo nalazi se duboko u abdomenu, ispod mišićnog sloja, i oblaže organe poput jetre, bubrega i srca. S obzirom na to da se nalazi ispod mišića, okružujući organe, na dodir je tvrdo i čvrsto. Predstavlja zdravstveni problem jer povećava razinu tzv. lošeg kolesterola (LDL) i povisuje krvni tlak. Takav tip masnog tkiva moguće je riješiti isključivo vježbanjem i uravnoteženom prehranom.

Celulit kao posebna priča

Narančina kora prisutna je kod velikog broja žena. Ovakva vrsta masnog tkiva očituje se u rupicama, najčešće na bedrima, i izgleda baš kao narančina kora. Celulit nije “debljina” nego potkožna naslaga masnog tkiva koje uzrokuje nedostatna cirkulacija i drenaža na pojedinim dijelovima tijela.

Zbog oslabljenjog vezivnog tkiva, masne stanice prolaze kroz “mrežicu” vezivnog tkiva i time stvaraju izgled “rupica” i udubljenja koje poznajemo kao celulit. Osim estetskog problema, celulit je i upalna bolest pri čemu dolazi do poremećaja metabolizma i cirkulacije te oštećenja vezivnog tkiva. Zarobljene masne stanice skupljaju se ispod kože i stvaraju karakterističnu narančinu koru. Najbolje ga je uklanjati tretmanima koji istovremeno zatežu kožu i čine je zaglađenijom.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads