Peru – carstvo Inka

Peru, domovina Inka, zemlja u kojoj se i danas govori kečua, jezik njihova vremena, zemlja koja u svom okrilju čuva mistična mjesta minulnih vremena, zemlja u kojoj leti kondor – glasnik boga Sunca. Posjet ovoj andskoj zemlji dugo je bio na listi mojih želja. Približavala sam joj se i udaljavala se, sve do trenutka kada sam konačno krenula u istraživanje carstva Inka. Od pacifičke obale, preko andskih vrhunaca i visoravni, sve do tropskih područja Amazone. Nakon Lime, put me odveo u Cusco – ‘pupak svijeta’, grad koji je u 16. stoljeću brojao više od sto tisuća kuća. Grad raskošnih palača uglednika Inka i mnogih hramova. Danas se  na ostacima starih zidina uzdižu samostani i crkve konkvistadora.

Šetnju kamenim stazama Machu Picchua doživjela sam kao posebnu privilegiju, naslijeđenu od nekadašnjih gospodara, jednako tako privilegiranu manjinu.


Machu Picchu

Machu Picchu, mistični izgubljeni grad o kojem su ispredane brojne priče i koji je ostao skriven i od španjolskih osvajača dočekao me obavijen oblacima. Stari vrh, Machu Picchu i Wayna Picchu, Mladi vrh, skrivali su se i otkrivali, podgrijavajući mistično ozračje. Iz svakog kutka i kamena, kao i na drugim lokalitetima, zrači snažna energija. A sljedeće jutro – sunce! Šetnju kamenim stazama Machu Picchua doživjela sam kao posebnu privilegiju, naslijeđenu od nekadašnjih gospodara, jednako tako privilegiranu manjinu.

Od Cusca do jezera Titicaca dug put vodi preko pustih andskih visoravni, dijelom i na preko 4000 metara nadmorske visine. Iznenađenjima nikad kraja! U malenom selu otkrili smo ‘Sikstinsku kapelu’ Latinske Amerike – crkvu veličanstvenih freski, dostojnih Michelangela. A na Titicaci, nova uzbuđenja i posjet plovećim otocima koje potomci Inka grade od trske.

Na odlasku iz Perua nisam rekla „Sumaqllaña“ ili zbogom, jer mnogo je toga ostalo neviđeno i nedoživljeno.


Gastro

Peru ima odličnu i raznoliku kuhinju. Svakako kušajte brojna jela od kukuruza kojeg ima više od 1000 vrsta. Jestive vrste krumpira također se broje u stotinama i spremaju se na bezbroj načina. Torta od krumpira koja se odlično slaže s punjenim zapečenim paprikama, specijalitet je Arequipe. U Limi ćete uživati u morskim specijalitetima. Kušajte ceviche, marinadu od morskih plodova, a odvažniji mogu kušati zamorca koji se jede u Andama. Svakako probajte chichu (čiča), osvježavajući napitak od crnog kukuruza.


Visinska bolest

Velik dio Perua nalazi se na velikim nadmorskim visinama – Cusco na 3600 metara nadmorske visine. Titicaca je više od 4000 metara iznad mora. Prvi dan, savjetuju svi, ne poduzimajte velike napore, hodajte sporije i prilagodite se. Svakako pijte dosta tekućine. Pomoći će i čaj od lišća koke kojeg će vam ponuditi u svakom hotelu ili restoranu. No, preskočite ga u večernjim satima jer će vas razbuditi. I ne zaboravite, iako legalan u Peruu, u druge zemlje, lišće koke, kao i čaj zabranjeno je unositi.


Izgubljeni grad

Pogled na ‘izgubljeni grad’ najpoznatiji je i najslikaniji motiv Perua. Machu Picchu je 1911. otkrio H. Bingham i spasio ga od zaborava. 2007. godine proglašen je jednim od novih 7 svjetskih čuda.

Grad u gradu. Tako bi najlakše mogli opisati samostan Santa Catalina u Arequipi. Mnoštvo prolaza, uličica i trgova karakteriziraju vedre boje, kao suprotnost samoj Arequipi, poznatoj kao bijeli grad. Arequipu nadvisuju čak tri vulkana, a obližnji kanjon Colca dom je kondora.

Na Titicaci, najvišem plovnom jezeru na svijetu, nekoliko je otoka. Najpoznatiji su ploveći otoci Uros, koji se po potrebi mogu i preseliti, a lokalni muškarci, izrađuju ih i obnavljaju od trstike koja raste u jezeru. Na otoku Taquile pak, muškarci pletu. Svi su iznimno gostoljubivi i srdačni, a žene unose dodatnu vedrinu svojom odjećom živih boja. Jedna od karakteristika Perua su i raznoliki šeširi i kape koje se razlikuju od kraja do kraja, od sela do sela.

Autorica: Andrea Solar

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads