Dubai – totalno drukčiji od drugih

View Gallery 54 Photos

Dubai – pet i pol sati direktnog leta iz Zagreba, 3 sata vremenske razlike, potpuno drugi svijet. Prvi dojam i prva asocijacija bili su mi kako je Dubai, ustvari, kombinacija Las Vegasa (noću), New Yorka (danju) i prizora iz filma Mad Max (pogled s Burj Khalife, najviše zgrade na svijetu). Ovo je grad koji će vas ili oduševiti i poželjet ćete ga češće posjećivati ili ćete konstatirati kako je i jednom bilo dovoljno. Sedmi je najposjećeniji grad na svijetu i najmnogoljudniji grad Ujedinjenih Arapskih Emirata. Tijekom godine posjeti ga čak 15-ak milijuna turista.


Iako je aerodrom ogroman, na njemu nema nepreglednih redova i gužvi. Ima velik broj šaltera i, unatoč strogoj kontroli, sve se odvija vrlo brzo. Kao i svi ostali monumentalni objekti, i aerodrom je besprijekorno čist, uređen i okružen palmama i sve kao da vam šalje obećavajuću poruku kako vas ovaj grad dočekuje prijateljski i kako ćete se u njemu osjećati ugodno i dobrodošlo.

Bogat i samouvjeren, ekscentričan i ogroman u širinu i visinu, predstavlja grad budućnosti, po mnogo čemu. Prepun je kontrasta koji se, zanimljivo, ne odnose na njegov stari i novi dio, jer starog dijela, jednostavno – nema. Kontrast je prisutan u dosta strogim vjerskim zakonima i pravilima, s jedne strane i ekscentričnog bogatstva, s druge strane. Tko ga vidi prvi put, a da pritom, prije toga, nije imao priliku posjetiti New York, ostat će zapanjen enormnim visinama zgrada, koje se bukvalno natječu koja će biti – ne visoka, ne viša, nego najviša. I to ne u gradu, nego na svijetu. Jer, Dubai po svemu mora biti – naj. I to mu, zaista, i uspijeva. No, da se vratimo na ostale svjetske gradove – čuda. Dubai je, jednostavno, iz najpoznatijih svjetskih gradova i metropola preuzeo sve ono najbolje i najoriginalnije i ukomponirao to u svoje vizure. Bez obzira radi li se o impresivnim newyorškim neboderima ili fascinantnim fontanama ispred Hotela Bellagio u Las Vegasu. I zato su te usporedbe tako snažne.

A osjećaj prisutan tijekom prvog susreta s ovim gradom i nijemog upita “Što ćemo točno raditi svih ovih dana između ovih zgradurina?”, ubrzo se izgubi. Jer, nećete niti stići sve što ste planirali ili željeli, iznenadit će vas puno toga što nije niti bilo u planu. Nas je, npr. najviše iznenadio noćni život. Bez obzira na vjerske zakone, bez obzira na stroga pravila, bez obzira na sve, Dubai zaista živi punim plućima. I ni najmanje se ne ustručava to pokazati.

Povijest ovakvog Dubaia, kakvog ga danas poznajemo, seže u 1966. godinu, kada je na njegovom području otkrivena nafta. Tadašnji vladar, šeik Rashid bin Saeed al Maktoum odlučio je prihode od naftnih resursa usmjeriti u razvoj grada. I tako je krenulo… Devedesetih godina prošlog stoljeća započela je izgradnja objekata koji bi se mogli nazvati svjetskim čudima i ta se gradnja nastavlja i danas. Cilj ovoga grada je pozicionirati se kao nezaobilazno svjetsko turističko odredište i poslovno središte. I u to ulaže milijarde i milijarde…eura, dolara, dirhama…u kojoj god svjetskoj valuti želite zamisliti te silne milijarde. I, sasvim sigurno, posjetite li Dubai nekoliko godina nakon svog prvog posjeta, on neće biti isti.

Dubai

Vlastima u Dubaiu najvažniji je zadatak, uz još snažnije poslovno i turističko pozicioniranje, sreća i sigurnost njegovih građana. Stoga je šeik Muhamed bin Rašid Al Maktum, vladar Dubaia i potpredsjednik UAE, 2016. godine osnovao Ministarstvo sreće, obaveza kojega je konsolidacija planova države, njenih programa i politike, a sve kako bi svi njegovi stanovnici bili – sretni!

Uz svu svoju monumentalnost i značajan broj turista iz cijeloga svijeta, Dubai je izuzetno čist i siguran grad. Udaljenost između nebodera ne ostavlja vam previše mjesta za šetnju, i taksi (ili gradski prijevoz) jedina su šansa za obilazak svega što ste zamislili. A toga u ovome gradu zaista ima.

Obavezni likovi svakako su Jumeirah, najluksuzniji dio Dubaia, Burj Al Arab, najluksuzniji među najluksuznijima i jedini hotel na svijetu s (diskutabilnih) 7 zvjezdica, Dubai Palma, umjetno stvoreni otok u obliku palme na kojem se nalaze hoteli i vikendice najpoznatijih svjetskih zvijezda, s veličanstvenim hotelom Atlantis na njenom vrhu, Dubai marina, Gold souk, Mandinat Jumirah poznatiji kao Mala Venecija, pustinjski safari, nezaobilazni shopping mallovi i još puno, puno toga…

Burj Khalifa

U doslovnom prijevodu znači Toranj Kalifa i najviša je građevina na Zemlji. Zajedno s antenom, visok je 828 metara. Gradnja je započela 21. rujna 2004., a završen je i otvoren 4. siječnja 2010. Izgradnja cijelog nebodera stajala je oko 1,5 milijarde američkih dolara. Prilikom gradnje došlo je do problema s novcem, pa je njegov dovršetak financirao vladar Abu Dabhia, šeik Kalifa al-Nahjan u čiju je čast u konačnici i nazvan, iako se prvobitno trebao zvati Burj Dubai. U ovoj se impozantnoj zgradi danas nalazi 30.000 stanova, 9 hotela (među njima i Armani hotel!), najveći svjetski shopping centar, Dubai Mall, nekoliko bazena i dr. Inspiraciju za sam oblik zgrade arhitekti su pronašli u prirodi, pa svojim oblikom zgrada podsjeća na pustinjski cvijeta Hymenocallis.

Burj Khalifa, osim što je najviša građevina i najviša zgrada na svijetu (828 m), ujedno je i najviša samostojeća struktura (828 m); zgrada s najviše katova (163 kata); ima najviši u svijetu instalirani i najbrži lift na svijetu (64 km/h); najviši svjetski bazen (76. kat); najviši svjetski noćni klub (144. kat); najviši svjetski restoran (122. kat – 442 m); najviši vertikalno pumpani beton (606 m) i najvišu ugradnju aluminijske i staklene fasade (512 m).

Vatromet

Od otvaranja Burj Khalifa 2010. godine, Dubai spektakularnim novogodišnjim vatrometima privlači rijeke turista iz cijeloga svijeta. U prvim minutama 2014. godine, Dubai je oborio  svjetski rekord i dobio još jedno mjesto u Guinnessovoj knjizi rekorda, ovaj put zbog najvećeg novogodišnjeg vatrometa ikada. Čak je deset mjeseci planirano kako će tih 6 minuta, koliko je vatromet trajao, on izgledati. Naravno, bio je spektakularan. S gotovo 400 različitih lokacija istovremeno je ispaljeno više od 500 tisuća raketa. Za njegovu je koordinaciju korišteno 100 računala, a da bi sve išlo prema zamišljenom scenariju bilo je potrebno 200 pirotehničara i cca 6,7 milijuna dolara.

Burj Al Arab

Hotel u obliku jedra, jedini hotel na svijetu sa 7 zvjezdica, u doslovnom prijevodu Toranj Arapa. Nalazi se na umjetnom otoku, udaljenom 280 metara od obale i jedan je od najluksuznijih i najskupljih hotela na svijetu. Zajedno s antenom, visok je 321 metar i drugi po visini hotel na svijetu. Najviši svjetski hotel je Rose Tower i nalazi se, pogađate, također u Dubaiu. Burj Al  Arab je od 1999. godine, kada je otvorio svoja vrata, postao jedna od najprepoznatljivijih svjetskih građevina i simbol Dubaia. Pristup na umjetni otok je ograničen i jedini način ulaska u hotel je rezervacija za piće ili večeru (ručak). Mi nismo unaprijed rezervirali, zamolili smo teksistu da nas, nakon večere na jednoj drugoj lokaciji, odveze do hotela i na kontrolnom smo punktu dobili “zeleno svjetlo” za ulazak na otok i odlazak do hotela na piće. Razlog za to je možda i to što smo bili u noćnom izlasku, sređeni i u elegantnoj varijanti.

Manje je poznato kako ne postoji niti jedna fotografija stražnje strane ovog hotela. Fotografira se isključivo s prednje strane. Razlog za to je previd arhitekata koji nisu primijetili kako sa stražnje strane hotel ima oblik križa, što, s obzirom na ovu arapsku zemlju i najsjajniji biser u kruni veličanstvenih građevina Dubaia, sigurno nije bila ideja vodilja pri njegovoj gradnji!

A, da budemo iskreni, bez obzira na svu impozantnost i veličanstvenost hotela, ova kategorija hotela sa 7 zvjezdica je malo diskutabilna. Naravno, ne zbog raskoši i bogatstva, nego zbog pravila. Naime, prema službenom svjetskom pravilniku o kategorizaciji, hoteli mogu imati najviše 5 zvjezdica. Neki od najelitnijih svjetskih hotela pokušavaju izboriti nepostojeći status kategorije od 6 zvjezdica, ali i na njihovim, a i na službenim internetskim stranicama hotela Burj Al Arab, stoji podatak kako su to hoteli sa “samo” 5 zvjezdica.

Unatoč svojoj veličini, Burj Al Arab ima samo 28 dvostrukih etaža s 202 sobe. Najmanja soba je površine 169 m2, a najveći apartman 780 m2. Među najskupljima je na svijetu i cijena noćenja kreće se od 1.000 dolara za najmanje sobe, pa sve do 28.000 dolara za kraljevski apartman. Ima nekoliko restorana, od kojih je najpoznatiji Al Mahara (u prijevodu: kamenica). Do njega se stiže simuliranom podmornicom i okružen je golemim akvarijima koji okružuju i pokretne stepenice kojima se dolazi do liftova za gornje katove. Hodajući hotelom uranjate u nevjerojatno debele i mekane tepihe, pažnju vam na svakom koraku privlače sjaj i raskoš i potpuno ste svjesni bogatstva koje vas okružuje. Do restorana nismo stigli, ali smo u njegovom predivnom coctail baru, s veličanstvenim pogledom na grad, popili najfinije koktele ikad.

I, jedna zanimljivost ako u ovaj hotel dolazite helikopterom 😉 Na heliodromu hotela Burj el Arab organiziraju se različite eventi: vjenčanja, vožnje motorima, partije tenisa i sl. Sigurno se sjećate onog slavnog meča Andrea Agassia i Rogera Federera odigranog na krovu ovog hotela!

Dubai Marina

Predivan dio grada u kojem svo njegovo bogatstvo u potpunosti dolazi do izražaja. Elegantni brodovi okruženi impresivnim zgradama, predivni klubovi za dnevne i noćne izlaske, šetnice… U svako doba dana, jedan od najljepših dijelova grada. Razlog za to je što je to jedna od rijetkih pješačkih zona grada. Posjetite li Dubai, posjetite i Pier 7, zgradu sa 7 različitih klubova, omiljeno mjesto za izlaske domaćih stanovnika željnih dobrog provoda.

Gold Souk

Najveći bazar zlata na svijetu (souk je tržnica, bazar). Nalazi se na sjevernom dijelu Dubai Creeka, u starom dijelu grada, Deiri. Blještavi izlozi prepuni zlata mame vas iz čak 275 trgovina smještenih na pola četvornog kilometra. U svakom trenutku u izlozima zlatarni je čak 25 tona zlata i ono što trebate znati, odlučite li se na kupovinu zlatnog nakita, je kako se on prodaje prema težini, odnosno cijeni zlata plus zarada, a ne po komadu. Ako vas put nanese na Gold Souk vidjet ćete u izlozima najveću zlatnu kopačku na svijetu i najveći zlatni prsten na svijetu (Guinnessov rekord). A blještavilo Gold Souka posebno je fascinantno u večernjim satima.

Dubai Mall

Dubai Mall, u neposrednoj blizini Burj Khalife, najveći je shopping centar na svijetu. Svi su najpoznatiji svjetski brandovi, u svoj svojoj raskoši, veličanstvenosti i skupoći, ovdje. Predivne arapske žene u crnim abayama ispod kojih se naziru najnoviji modeli cipela i s najskupljim torbama u ruci uživaju u ležernoj kupovini, dok im muškarci, uglavnom privatni vozači, uslužno nose vrećice i drže se na pristojnoj udaljenosti. Dubai Mall ima posebno luksuzan dio s najskupljim brandovima na svijetu i zasebnim ulazom do kojega samo odabrani mogu doći svojim limuzinama, kako ne bi morali ulaziti na neki od glavnih ulaza i miješati se s rijekama turista i ostalih običnih smrtnika koji svakodnevno pohode ovu shopping meku. Tepisi u ovom dijelu Malla znatno su deblji, baš kao i novčanici onih koji u njemu uglavnom kupuju.

Mi smo Dubai posjetili baš za vrijeme Dubai shopping festivala, u siječnju, kada su cijene znatno povoljnije, a radost kupovine poprilično veća!

Fontane

Ispred Dubai Mall-a, fontane koje neodoljivo podsjećaju na one u Las Vegasu predivan su doživljaj. Cijela koreografija njihovog “plesa” izvodi se na različite glazbene brojeve (poznati hitovi + orijentalna glazba) i započinje u večernjim satima. Postoji i dnevna varijanta, ali ova noćna je puno ljepša i atraktivnija. Fontane svoj program izvode svakih pola sata i zaista je neopisiv užitak i poseban osjećaj sreće doživjeti tu vodeno-glazbenu rapsodiju.

Dubai Marina Mall

Mall of Emirates

Još jedan shopping centar koji, osim brojnih, jednako luksuznih trgovina, ima i mnoštvo restorana, kafića, igraonica, kina i hotela. Predivan kao i Dubai Mall, ali svejedno poseban i drugačiji.

Skijanje

Mall of Emirates ipak je najpoznatiji po tome što se u sklopu njega nalazi i pravo pravcato skijalište, Ski Dubai, što zbog vanjskih temperatura predstavlja pravu svjetsku senzaciju. Prvo je to zatvoreno skijalište na Bliskom Istoku. Površine 2,25 km², ima 5 staza različitih težina od kojih najduža ima 400 m i pad od 60 m, što je čini prvom dvoranskom crnom stazom na svijetu. Opremljeno je žičarama i sa čak 6.000 t umjetnog snijega koji se pravi noću na temperaturi od -6 C, dok je dnevna temperatura na skijalištu -1 C. Dio za snowbordere ima rampu od 90 m, na kojoj, ako želite, možete uvježbavati akrobatske skokove.  Poželite li, pak, skijati, opremu možete iznajmiti na samom skijalištu, a imate i dvije šanse za okrijepu, St Moritz Café  i Avalanche Caféu. Ski Dubai otvoren je krajem 2005. god., a u planu je gradnja još većeg skijališta, Ski Dome u zabavnom parku Dubailand. Sve u svemu, zanimljivo je u laganoj ljetnoj haljini promatrati skijaše s druge strane staklenog zida.

Palmini otoci
Projekt izgradnje umjetno stvorenih otoka u obliku palme na vanjskom dijelu grada, u Perzijskom zaljevu, započeo je 2001. godine i prema njemu, trebala su biti izgrađena tri otoka, odnosno tri palme: Palma Jumeirah, Palma Jebel Ali i Palma Deira. Zajednički kapacitet smještaja rezidencijalnih četvrti bio bi čak 250 000 ljudi. Zasada je napravljen samo jedan, najmanji (polu)otok, Palma Jumeirah, iako se i na njemu još uvijek grade i dovršavaju različiti objekti i zgrade.  Dovršenje Palme Jebel Ali, drugog otoka zastalo je zbog svjetske ekonomske krize, a od trećeg i najvećeg, Palma Deire se odustalo i modificiran je u puno manji. Cilj ovog grandioznog projekta bio je privlačenje bogatih kupaca iz cijeloga svijeta, koji bi kupnjom rezidencije i boravkom u Dubaiu povećali prihode grada i osigurali mu velik broj turista tijekom cijele godine.

Palma Jumeirah

Dovršena je krajem 2006. god., kada započinje useljavanje ponosnih vlasnika u gotovo 4000 luksuznih vila i apartmana. Palma Jumeirah tada postaje najpoznatija palma na svijetu i velika turistička atrakcija. Sastoji se od 2 km dugog stabla, iz kojeg se granaju grane – 16 poluotoka, okruženih otokom u obliku polumjeseca. Osim luksuznih vila s privatnim plažama, na otoku se nalazi i prinčeva palača te mnoštvo luksuznih hotela, a na samom vrhu palme je svjetski poznati hotel Atlantis čije je zaštitno lice Priyanka Chopra, Miss Svijeta 2000. godine. U sklopu hotela je i najpoznatiji svjetski bazen u kojem možete uživati u plivanju s delfinima. S ove palme predivan je pogled na grad.

Palma Jebel Ali

Gradnja ove Palme započela je 2002. godine, ali je zastala zbog ekonomske krize. Nalazi se 35 km od centra Dubaia i ako ikada bude dovršena, bit će 50% veća od Palme Jumeirah i osim vila za odmor sadržavat će 6 marina i tematski zabavni aquapark, Sea Village.

Palma Deira

Ukupne površine od 46,35 km², Palma Deira trebala je biti najveća od ove tri palme. Njena gradnja započela je u listopadu 2004. god, ali se u međuvremenu, zbog krize, gradnja zaustavila, a projekt modificirao odnosno smanjio, tako da će u budućnosti, kada se gradnja nastavi, imati samo 4 otoka s 15,3 km² i 40 km nove obale.

Arhipelag Svijet

Još jedan od monumentalno zamišljenih projekata, Arhipelag Svijet sa čak 300 umjetnih otoka složenih tako da iz zraka izgledaju kao kontinenti. Trebao bi biti 21 km udaljen od Dubaia, a grad bi obogatio za 232 km nove plaže.

Pustinjski safari

Dobrodošao predah od visokih zgrada dubajskih i nezaboravan izlet, svakako je pustinjski safari. Tek u pustinji doživljaj će biti potpun, jer u gradu se vrlo lako zaboravlja činjenica kako je Dubai, ustvari, pustinjski grad. Mnogobrojne agencije organiziraju poludnevne izlete u pustinju i vožnju sportskim jeepovima s pogonom na sva 4 kotača, koja predstavlja zaista poseban  adrenalinski doživljaj. Nakon gotovo sat i pol sportske vožnje po mekom pustinjskom pijesku, ali i te kako valovitim i strmim pješčanim dinama, dolazite do beduinskih šatora gdje vas očekuje tradicionalna arapska večera, jahanje na devama, oslikavanje ruku kanom, trbušne plesačice i zgodni šatorčići sa suvenirima. Posebno je dojmljiv veličanstveni zalazak sunca u pustinji, sastavni dio ovog izleta. Ukoliko želite, možete i prenoćiti u beduinskom šatoru i na taj način u potpunosti iskusiti arapski način života.

World Expo 2020
Dubai je izabran za domaćina svjetske izložbe Expo 2020. U izbornoj utrci pobijedio je protukandidate, brazilski Sao Paolo, turski Izmir i ruski Ekaterinburg. Ovo je prva velika svjetska izložba i tako značajan kulturni događaj koji se održava na Bliskom istoku. Istina, prije samo nekoliko dana otvoren je i “arapski Louvre”, grandiozan muzej u Abu Dabhiu, no u trenutku kandidature Dubaia, Expo je bio jedini svjetski značajan projekt ovakvih razmjera u arapskom svijetu. Kako bi pobijedio ostale kandidate, pomogla mu je jaka međunarodna podrška, a među istaknutijim lobistima za Dubai bili su Bill Gates i Bill Clinton. Dubai će od Expa 2020 profitirati i ekonomski i politički i turistički. Bilo bi lijepo posjetiti ga u godini izložbe, jer teško je i zamisliti što će se sve tada nalaziti na prostoru ovog posebnog grada. A i sam vladar Dubaia, šeik Mohammed bin Rashid Al-Maktoum izjavio je nakon vijesti o dodjeli domaćinstva ovog važnog svjetskog projekta kako ponavlja obećanje izrečeno prilikom kandidature: Dubai će ponovno zadiviti svijet!

Zanimljivosti:

 • ime Dubai izvedenica je od riječi Daba, sinonima za bebu skakavca, ali znači i  “potočić koji ponire u zemlju”
 • službeni jezik je arapski, ali većina ljudi s kojima ćete se susretati odlično govori engleski jezik
 • službena valuta je Dirham ( 1€ = 3,80 UAE Dirham )
 • putujete li iz Hrvatske, za Dubai vam nije potrebna viza
 • gotovo 92% stanovništva čine stranci i jedino 8% stanovništva ima putovnicu Ujedinjenih Arapskih Emirata
 • nemoguće je dobiti državljanstvo nikome tko ne pripada domicilnom stanovništvu, zato se i potiču vjenčanja domaćih parova, a za što im kao svadbeni poklon šeik osigurava kuću ili zemljište
 • prosječna starost domaćeg stanovništva je 27 godina i upravo su oni vlasnici mnogih restorana, barova i klubova
 • zabranjeno je obraćati se arapskim ženama (fotografirati ih je također zabranjeno)
 • prikaze povijesti i razvoju Dubaia možete vidjeti u šarmantnom Dubai Museum-u
 • na plažama ćete se odlično zabaviti, velika je mogućnost za vodene sportove, a ponedjeljkom je dan za žene! Muškarcima je taj dan zabranjen pristup na plaže!
 • zabranjeno je bilo kakvo razmjenjivanje nježnosti u javnosti, ljubljenje, držanje za ruke, dodirivanje…
 • zabranjena je konzumacija alkohola na javnim mjestima, iako noćni klubovi, restorani i coctail barovi poslužuju alkoholna pića
 • idealno vrijeme za posjet Dubaiu je od listopada do ožujka, kada su temperature slične odnosno nešto niže od naših ljetnih (prosječna dnevna temperatura u to je doba 25°C, a u ostalim mjesecima prosječne su dnevne temperature oko 45°C, a dosežu i do 50°C, stoga se život tada odvija uglavnom u klimatiziranim zatvorenim prostorima i shopping centrima.
 • Dubai je i grad zelenila, ima prekrasne parkove, cvjetnjake i travnjake, a činjenicu što je u pustinji gdje cvijeće baš i ne uspijeva rješavaju time da svakodnevno iz Nizozemske avionima stižu na deseci i stotine tisuća najrazličitijih cvjetova.
 • za vožnju gradom koristite taxi (bež-plave i bež-crvene); bijele i crne taxi limuzine puno su skuplje
 • kada je osnovana, nacionalna avio-kompanija Ujedinjenih Arapskih Emirata imala je samo dva iznajmljena aviona, a danas njenih 240 aviona leti u 147 gradova na pet kontinenata
 • vikend počinje u četvrtak i traje do subote; prvi radni dan je – nedjelja!
 • tijekom mjeseca Ramazana mijenja se slika grada i sve je puno mirnije. Muslimani poste, neki su restorani tijekom dana zatvoreni, a oni koji rade imaju zamagljena stakla kako domaći stanovnici koji poste ne bi gledali turiste koji ručaju

Ekscentričnosti:

 • policija u Dubaiu vozi najskuplje automobile na svijetu; u službenom voznom parku su im Lamborghini, Bugatti, Ferrari, Bentley…
 • nije rijetkost vidjeti potpuno ekscentrične automobile: automobil potpuno prekriven zlatnicima ili npr. dupli jeep
 • nije neobično vidjeti bogataše u šetnji sa svojim kućnim ljubimcima; tigrovima, gepardima…
 • mnogi kao kućnog ljubimca imaju i sokole
 • na bankomatu možete podići i – zlatne poluge

Jednom riječju – Dubai!

 

Foto: privatni album

Branka Panić

"Oni koji me sreću, misle da ja to putujem. A ne putujem ja. To beskraj po meni hoda." / M.M.A.

WordPress Ads