Rodne kuće pisaca – savršena mjesta za literarne fanove

Doputovali ste u grad koji se već duže vrijeme nalazi na vašoj must visit listi. Uživate u znamenitostima, posjećujete kazališta, muzeje, parkove… No, taj grad i ta zemlja nude još nešto što posebno privlači vašu pažnju – to je dom vašeg omiljenog književnika. Ti mali muzeji od književno-povijesnog značaja čuvaju dašak nekih prošlih vremena, navike pisaca, atmosferu koja ih je okruživala i u kojoj su stvarali svoja remek-djela, kojima se i danas divimo. Preletjeli smo Europom i izabrali 10 literarnih lokacija koje svakako trebate posjetiti ako se nađete u njihovom susjedstvu.

1. Rodna kuća Oscara Wildea, Dublin, Irska

http://flavorwire.com/

Na Merrion Squareu br. 1 smještena je rodna kuća poznatog pisca i dramatičara Oscara Wildea. American College u Dublinu preuzeo je brigu o ovom mjestu 1994. godine, a zahvaljujući donaciji Tine i Williama E. Flahterya, uspješno su restaurirali prostor i udahnuli mu novi stari sjaj. Na taj način, American College dobio je vrijedan kulturni prostor u kojem se, uz sam obilazak, održavaju izložbe te kulturna i edukativna predavanja. Isto tako, studenti i brojni posjetitelji koji dolaze sa svih strana svijeta, imaju privilegiju boraviti i učiti u jedinstvenom prostoru rodne kuće Oscara Wildea. American College ponosno surađuje s ovom slavnom kućom koja se smatra važnim kulturnim naslijeđem Dublina.

2. Yasnaya Polyana (rodna kuća Lava N. Tolstoja), Russia

http://flavorwire.com/

Rodno mjesto Lava N. Tolstoja u kojem su nastala njegova remek-djela Rat i mir i Ana Karenjina i u kojem je pokopan, udaljeno je od Moskve 200 km. Tijekom 2. Svjetskog rata, to su mjesto okupirali nacisti, a okupacija je trajala 45 dana. Na sreću, 110 vagona napunjenih stvarima muzejske vrijednosti, uspješno je prebačeno u Moskvu i tako je spašen dom jednog od najvećih ruskih pisaca, netom prije njemačke okupacije. Danas je njegova kuća memorijalni muzej u kojoj se nalazi velika kućna biblioteka s preko 22 000 naslova. Također, tu je i posebna spomen-soba u kojoj je stvarao, zatim škola za siromašnu djecu i park u kojem se nalazi grob ovog ruskog velikana.

3. Planinska kuća Friedricha Nietzschea, Sils-Maria, Švicarska

http://flavorwire.com/

Kuća u kojoj je ovaj njemački filozof boravio tijekom ljetnih mjeseci od 1881. do 1888. godine sadrži vrijednu biblioteku najveće svjetske višejezične literature o njemu, ali je s vremenom proširena i na druga djela iz područja filozofije i ostalih područja njegova interesa. Ova 200 godina stara kuća, osim što je veliko informacijsko središte filozofa i muzejsko-memorijalni centar, nudi i udoban smještaj u podnožju planinskih masiva.

4. Bronte Parsonage Museum, West Yorkshire, Engleska

https://www.bronte.org.uk/

Ovaj vrijedan muzejski prostor sastoji se od 15 soba koje odišu šarmom i duhom vremena slavnih sestara Bronte. Dok se uspinjete stubištem osjećat ćete zapuhe orkanskih visova, a svaka soba odiše karakterom članova te slave obitelji. Osjećat ćete se kao da živite to vrijeme. Biblioteka Bronteovih sadrži vrijedne primjerke knjiga vezanih uz njihovo obiteljsko stvaralaštvo, razne članke, originalne dokumente i druge vrijedne izvore.

5. Jane Austen’s House and Museum, Hampshire, Engleska

https://www.jane-austens-house-museum.org.uk/

Upoznajte najomiljeniju  ritamsku autoricu i posjetite spomen-kuću u kojoj je živjela i stvarala. Muzej sadrži pozamašnu kolekciju predmeta Jane Austen uključujući i pisma koja je pisala te osobne stvari koje su pripadale njoj i članovima njezine obitelji. Posebnost muzeja je kolekcija nakita, prva izdanja njezinih knjiga, zanimljivi komadi namještaja i raznih materijala te radni stol autorice za kojim je pisala svoje diljem svijeta obožavane romane.

6. Trgovima i ulicama Franza Kafke, Prag, Češka

Franz Kafka bio je toliko povezan s Pragom i ne postoji bolji način da upoznate njega i ovaj grad od šetnje gradom prateći Kafkine tragove. Čak će vam i Pražani pomoći u obilasku, ako nemate vodiča. Svakako posjetite Muzej Franza Kafke kako biste još malo utvrdili znanje o samom autoru i njegovim djelima. The Franz Kafka Society poznata je knjižara i književni centar u kojem možete dogovoriti individualnu edukaciju kako biste se pobliže upoznali s Kafkinim djelima. JayWay Travel posjetiteljima ovoga grada nudi jedinstveno literarno razgledavanje Praga, od autorove rodne kuće pa sve do mjesta gdje je pokopan. Nezaobilazna Kafkina umjetnička instalacija, djelo Davida Černya, plijeni pažnju svakog posjetitelja i pravi je spomenik u čast ovog češkog autora, dok ćete u starom dijelu Praga naići na vrijednu skulpturu Jaroslava Rona. Prag je u punom smislu riječi – Kafkin grad.

7. Šetnja Dublinom u pratnji Jamesa Joycea

http://www.dochara.com/

Ono što je Prag za Kafku, to je Dublin za Joycea i posebno je iskustvo upoznavati neki grad kroz literarni pristup, kroz život njegovog pisca. Krenite sjevernom stranom, iz ulice No 7 Eccles St gdje je i Leopold Bloom u Joyceovom Uliksu započeo svoj dan. Zatim nastavite prema prema crkvi St. George, često spominjane u ovome romanu, pa prema C. Belvedere Collegeu, elitnoj jezuitskoj školi koju je James Joyce pohađao. Zanimljiva stanica svakako je James Joyceov Centar gdje možete kupiti knjige i saznati još ponešto iz autorova života. Muzej pisaca važna je baza podataka, mnogih djela i portreta dublinskih književnika, a na svom putu svakako nemojte preskočiti šetnicu Bachelor koja obiluje knjižaram i kafićima i vodi do O’Connellovog mosta i rijeke koji spaja sjeverni i južni dio Dublina. Na južnoj strani naići ćete na mnoge građevine iz Joyceovih romana, poput Irske banke, Trinity Collegea, trga Marrion, parka St. Stephen, Nacionalnog muzeja, a tu su i kafići i restorani u koje je zalazio Davy Byrnes Pub i Bewley’s Oriental Cafe. Šetajući gradom nailazit ćete na brojne skulpture, statue i slike ovog značajnog irskog autora.

8. Muzej nevinosti, Istanbul, Turska

http://tr.masumiyetmuzesi.org/

Turski Nobelovac Orhan Pamuk otvorio je muzej po predlošku svog istoimenog romana. I muzej i roman pružaju uvid u život bogatih Turaka od  1970-ih do 2000-ih. Pročitajte roman pa posjetite muzej, ili obrnuto, nećete pogriješiti.

9. Balzacova rezidencija u Parizu, Francuska

http://www.maisondebalzac.paris.fr/

U gradu bogatom raznim književnim putokazima nemojte preskočiti ovaj muzejski prostor, nekadašnju rezidenciju francuskog romanopisca Honorea de Balzaca. Smještena je na obroncima Passya i kroz prikaze portreta, slika, gravura i crteža posjetitelji mogu pobliže upoznati Balzacov život i otkriti na koji je način stvarao svoja djela. U biblioteci muzeja sačuvani su originalni rukopisi, monografije, članci i brojni dokumenti iz autorova života.

10. Muzej Charlesa Dickensa, London, Engleska

https://dickensmuseum.com/

Na adresi 48 Doughty Street nalazi se rodna kuća Charlesa Dickensa, ali i Olivera Twista, njegovog najpoznatijeg lika  koje je nastao upravo na ovome mjestu. Ovdje je stekao međunarodnu slavu kao jednog od svjetski najznačajnijih pripovjedača. U ovome muzeju možete razgledati njegovu radnu sobu, obiteljske spavaonice, čak i prostorije koje je koristila posluga u ono vrijeme. Sačuvani su mnogi Dickensovi vrijedni predmeti, poput pisaćeg stola, rukopisi njegovih romana i zaručnički prsten koji je pripadao njegovoj supruzi. Portreti, namještaj iz onog vremena, razni detalji i slike, sve to doprinosi posebnom ozračju muzeja i dočarava pravi Dickensov duh.

 

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads