Michelle Obama: MOJA PRIČA

Ja sam obična osoba koja se zatekla na neobičnom putovanju. Podijelila sam s vama svoju priču u nadi da ću time pomoći stvoriti prostor za druge priče i druge ljude koji traže svoje mjesto pod suncem.“ Michelle Obama, Moja priča

Bivša prva dama Sjedinjenih Američkih Država, Michelle Obama, žena je kojoj se dive diljem svijeta. Kao prva dama – prva Afroamerikanka u toj ulozi – pomogla je u stvaranju najsrdačnije i najotvorenije Bijele kuće u povijesti. A pritom se etablirala i kao moćna zagovornica žena i djevojaka u Sjedinjenim Državama, ali i cijelom svijetu. Pritom je svojim djelovanjem dramatično zaokrenula način života u obiteljima diljem Amerike prema zdravijem i aktivnijem življenju, stojeći pritom uza svojega supruga dok je vodio zemlju kroz neke od njezinih najtežih trenutaka.

U svojim iznimno otvorenim i iskrenim memoarima Moja priča, Michelle Obama poziva čitatelje u svoj svijet. Govori o iskustvima koja su je oblikovala: od djetinjstva u Chicagu, školovanja u četvrti kojoj je prijetilo da će se pretvoriti u geto, do studiranju na sveučilištima Ivy lige i godina kada je radila kao menadžerica noseći se sa zahtjevima i majčinstva i posla, pa sve do vremena provedenog u Bijeloj kući i povratka u život privatne građanke.

Knjigu Moja priča, globalni nakladnički događaj, u Hrvatskoj objavljuje nakladnička kuća Planetopija. Engleski naslov je BECOMING. Knjigu je objavio Crown Publishing, dio Penguin Random Housea, u SAD-u i Kanadi u tiskanom i digitalnom formatu.

INTIMNI, SNAŽNI I NADAHNJUJUĆI MEMOARI BIVŠE PRVE DAME SJEDINJENIH DRŽAVA

Svojim riječima i pod svojim uvjetima

Michelle Obama u svojim memoarima Moja priča toplo i lucidno opisuje svoje pobjede i razočaranja, i javna i privatna. Iznosi svoju priču otvoreno i upravo onako kako ju je živjela – svojim riječima i pod svojim uvjetima.

Kako je bilo odrastati u čikaškoj četvrti South Side u brižnoj afroameričkoj obitelji srednje klase koja je živjela u malom stanu iznad doma njezine tete Robbie i kako se njezina četvrt preobražavala dok su se iz nje iseljavali bijelci.

~
Kako joj je obitelj bila jezgra i nadahnuće. Kako su njezini roditelji održavali „plamen“ u njoj odgajajući je da bude samouvjerena i da je ništa ne ograničava, već da vjeruje „da mogu stremiti svemu što želim te to i postići“. Iskreno i s mnogo ljubavi piše o svojoj majci Marian Robinson. Ona je u njoj poticala osjećaj neovisnosti. Piše o svom tati Fraseru, čija je tiha hrabrost u borbi s multiplom sklerozom duboko utjecala na njezin život. Piše i o bratu Craigu koji je bio i još uvijek je njezin zaštitnik, mentor i prijatelj.
~

Karijera i brak

Godine provedene na Princetonu gdje je bila jedna od tek nekoliko afroameričkih studenata i gdje se usredotočila na put uspjeha koji si je zacrtala. Naučivši pritom kako ignorirati sve one koji u nju sumnjaju ili je podcjenjuju.
~
Početak profesionalnog života odvjetnice s harvardskom diplomom zaposlene u vodećem odvjetničkom uredu u Chicagu. U njemu je bila mentorica mladom stažistu Baracku Obami, „jednorogu“ koji će postati ljubav njezina života unatoč njihovim različitim iskustvima i osobnostima.
~
Kako ju je iskustvo gubitka – smrti oca i drage prijateljice s koledža – dovelo do propitivanja smisla života i odabrane karijere i navelo na promjenu. Od osobe koja je obavljala sve po planu do one koja je spremna napraviti zaokret i započeti novu karijeru u javnoj službi.
~
Njezina iskrena razmišljanja o prilagođavanju stvarnosti braka i o izazovima s kojima su se ona i njezin suprug nosili. Oboje su nastojali biti izvrsni u onom što rade, pritom želeći djecu. Zatim, odgajajući ih u vrijeme dok je on gradio političku karijeru koju ona nikada nije zaista željela.
~
Teškoće kroz koje su ona i Barack Obama prolazili pokušavajući začeti. Kao i stres u braku zbog kojeg su krenuli na savjetovanje – proces kroz koji je prepoznala to da je sama zaslužna za svoju sreću.
~

Predsjednička kampanja i Bijela kuća

Potankosti o predsjedničkoj kampanji iz 2008. i o ponovnom prilagođavanju na novo razdoblje života. Zahvaljujući sposobnosti da se približi običnim ljudima i njihovim problemima i frustracijama, postala je pokretačka snaga. Ali kako je rasla, suparnici i mrzitelji ubrzo su je počeli ocrnjivati i svoditi na svoja mjerila. Nakon što se oporavila, naučila je iznova pronalaziti svoj glas i iznositi svoje stavove na toj novoj pozornici.
~
Priču iza kulisa u noći povijesnih izbora 2008. godine i njezin prijelaz iz privatne građanke u prvu damu. Iznenadan uspjeh golemih razmjera. Vodeći pritom brigu za svoje kćeri i sve ono kroz što će prolaziti: novu školu, nove prijatelje, nov život.
~
Uspone i padove tijekom godina provedenih u Bijeloj kući dok je kao prva dama izražavala svoje stavove otvarajući Bijelu kuću javnosti i izravno se povezujući s mladim ljudima. Zasadila je vrt i pokrenula važne inicijative u svojem stilu. Zagovarala je prava žena i djevojaka i naglašavala važnost obrazovanja. Kreirala je programe za zdraviji i aktivniji život američkih obitelji. Radila je s vojnim obiteljima. Strateški je koristila masovne i društvene medije kako bi postigla veći učinak. Rezultat tih inicijativa bilo je 45 milijuna djece koja jedu zdraviji doručak i ručak. 11 milijuna studenata koji se svakog dana 60 minuta bave tjelovježbom. Mnoge kompanije pristale su zaposliti ili obučiti više od milijun i pol veterana i njihovih bračnih drugova.
~

Pod povećalom javnosti

Kako je bilo živjeti pod povećalom javnosti. Od njezinih projekata, do odijevanja i frizure. Kako je razradila „modnu strategiju“ da privuče pozornost na svoje teme. A cijelo to vrijeme podržavala je svog supruga tijekom njegova dva povijesna mandata i podizala svoje dvije djevojčice.
~
Njezina razmišljanja o položaju prve dame i što ono znači. O naslijeđu konkretnih postignuća koje je postalo nadahnuće ljudima diljem svijeta. Pokazuje to i njezin govor na demokratskoj konvenciji 2016. godine („Kada oni udaraju nisko, mi se izdižemo iznad toga” engl. When they go low, we go high). Napustila je Bijelu kuću potpuno dosljedna svojim stavovima i priči. Koristila je lekcije naučene tijekom života kako bi u ljudima potakla najbolje sposobnosti onda kada su najpotrebnije.
~
Njezina razmišljanja o prijelazu iz položaja prve dame u privatnu građanku dok započinje novo poglavlje svog životnog puta i nastoji i dalje pozitivno utjecati na živote ljudi diljem svijeta. „Ne radi se o tome da trebate biti savršeni, piše ona. „Ne radi se o tome kamo ćete na kraju stići. Moć leži u tome da dopustite sebi da vas drugi upoznaju i čuju, u tome da posjedujete svoju jedinstvenu priču, u tome da koristite svoj autentični glas. Ima ljepote u spremnosti da druge upoznate i da ih čujete. To je, za mene, način na koji postajemo.“

PRODANA U 10 MILIJUNA PRIMJERAKA U CIJELOM SVIJETU, OBJAVLJENA NA 45 JEZIKA

Priča nade i optimizma

Ovo je priča Michelle LaVaughn Robinson Obame. To je priča nade i optimizma. Priča koja bilježi put koji i dalje traje. Počinje s djevojčicom iz Chicaga čiji je život put uspona i padova, iznimnih prilika i običnih trenutaka koji su se pokazali presudnima za ono što je postala.

Inteligentno i iskreno, Michelle Obama vodi čitatelje u svoje iznimno putovanje. Od čikaškog South Sidea do Avenije Pennsylvania 1600. Pripovijedajući cijelu svoju priču onako kako ju je živjela – svojim riječima i pod svojim uvjetima. Topli i mudri, ovi memoari pružaju uvid u duboko osobnu procjenu duše i karaktera jedne žene. Žene koja je neprekidno prkosila očekivanjima – i čija nas priča nadahnjuje da to učinimo i mi.

* PROČITAJTE I OVE ČLANKE:

Životne mudrosti sjajne žene Oprah Winfrey

Susan Sarandon: Nije poanta da izgledate sjajno, već da se osjećate sjajno!

Sharon Stone: Znati dobro stariti, jako je sexy!

Julia Roberts – najbolji i najgori beauty savjet koji sam dobila

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads