Matija Kljunak: Vodič za vjenčanja očima fotografa

SVE ŠTO MORATE ZNATI DA BI VAŠE FOTOGRAFIJE S VJENČANJA BILE SAVRŠENE

Planirate vjenčanje, promišljate o estetici i znate što je bitno: divna vjenčanica, kreativna cvjećarka, zanimljivi detalji, lokacija koja oduzima dah i naravno – dobar fotograf koji će to sve ovjekovječiti. Nije lako to sve pronaći, odvagnuti i na kraju odabrati, no olakotna je okolnost što bar imate svijest o tome koliko su te stvari važne. Imate ih na to do listi i kad-tad ćete pronaći nešto čime ste zadovoljni.

No, postoji cijeli jedan skriveni svijet sitnica koje će prilično utjecati na tijek, izgled i fotke tvog vjenčanja, a koje uopće nisu očite. Matija Kljunak je profesionalni fotograf s godinama iskustva i nepreglednim morem vjenčanja iza sebe i podijelio je s nama savjete koje je pripremio za svoje mladenke. Ti su savjeti dostupni svima, bez obzira na budžet jer većinom ne koštaju ništa, ali čine ogromnu razliku; kako u doživljaju vjenčanja, tako i u fotkama. Matiju možete pronaći putem njegove službene web stranice i Instagrama.

1. LOKACIJA, LOKACIJA, LOKACIJA

Pripreme su službeni početak tvog velikog dana. A gdje točno taj dan počinje igra veliku ulogu u tome kako ćeš se osjećati i kako će to izgledati na fotkama.

Ako nisi zadovoljna svojim trenutnim stanom i njegovim uređenjem, nemoj preskakati fotkanje priprema jer ćeš izgubiti jako bitan uvod u priču tog dana. Radije razmisli o tome da si na dan-dva uzmeš neki prostrani, prelijepo uređeni i svijetli Airbnb apartman na dobroj lokaciji.

U kontekstu budžeta cijelog vjenčanja to će te koštati zanemarivo malo, a dan će ti početi inspirativno i slobodno – bez razmišljanja o pospremanju, zakrčenosti stvarima i ostalim sitnicama koje te mogu opterećivati u postojećem stanu. Odaberi apartman koji će i dalje odražavati tvoj stil, udaljen je svega dva klika miša!

Airbnb apartman iznajmljen za pripreme, prostran i prelijepo osvijetljen

2. NEKA BUDE SVJETLO!

Svjetlo čini fotku, ali i tvoje raspoloženje. Stoga, neka bude svjetlo! Digni rolete, otvori grilje, razmakni teške zastore i daj prostoru da se okupa u svjetlu. Osim što ćeš se odmah bolje osjetiti, tvoj fotograf i šminker će jako cijeniti laskavo, difuzno, prirodno svjetlo u prostoru.

Također, ako prostorija ima prozore, ugasi svu umjetnu rasvjetu! Umjetna rasvjeta treperi i daje žućkasto ili zelenkasto svjetlo koje tvoje oči baš i ne registriraju, ali se na fotkama doista vidi. Kad se počnu miješati boje svjetla, dobit ćeš nepopravljivo šarenilo.

Zagonetna atmosfera koju je stvorilo prirodno svjetlo

3. RAŠČISTI PROSTOR

Postoji nered, a postoji i nered. Prije nego stigne fotograf i ostali gosti, razmisli o tome da malo raščistite dio tog nereda. Za 20 godina kad budeš listala fotke tog velikog dana vjerojatno ne želiš vidjeti ostatke doručka na stolu ili odjeću na podu.

Naravno, ne mora sve biti uglancano i sterilno. Kao fotograf, volim malo kreativnog nereda koji priča priču i daje neki karakter tvom hektičnom početku dana. Razbacana šminka ili prazna čašica one žestice kojom te kuma pokušala smiriti, vrijedni su dodaci cijeloj priči!

Dobra vrsta nereda koji priča priču uzbudljivog jutra: slatkiši, puno kave i šminka!

4. KUĆNA ODJEĆA

Fotograf obično stigne prije nego se itko stigne obući u svoju pažljivo odabranu formalnu odjeću. Zamoli sve prisutne da obuku nešto u čemu će im biti ugodno biti pred objektivom. To može biti što god je njima drago – trenirka ili smoking, nebitno – samo da im to ne posluži kao izgovor da se cijele pripreme skrivaju od fotića.

Ne mogu niti nabrojati sve slučajeve kad s priprema nemam nijednu fotku mladenkine sestre ili mame jer su od početka do kraja priprema bježale od mene uz uzvike poput: „Joooj, nemoj me slikati ovakvu!“ Kad tako bitne osobe fale s fotki, osjeti se praznina u priči.

Ova mlada nije ništa prepustila slučaju i svima je nabavila odgovarajuće ogrtače za pripreme

5. ŠMINKER

Moja topla preporuka je da uzmeš profesionalnog šminkera da te priredi za taj veliki dan. I skoro jednako bitno: otiđi na probno šminkanje par dana prije, samo da potvrdiš da imate iste zamisli. Mladenke koje upadnu u zamku kućnog šminkanja i daju se u ruke kumi, sestri ili to naprave same, vrlo često provedu ostatak vjenčanja popravljajući tu šminku umjesto u plesu i druženju s prijateljima.

Nije isto našminkati se za subotnji izlazak koji ćeš provesti u mračnom klubu ili za vjenčanje gdje ćeš biti u centru pozornosti 12 i više sati; na suncu, pred gostima, objektivima i blicevima i gdje moraš blistati sve do samog kraja. Ovo nije prava stavka za uštedu!

Užitak kad se prepustite profesionalnim rukama

6. PRVI POGLED

Nikada nisam upoznao mladoženju koji nije izgledao posve zapanjeno i ostao bez daha kad je prvi put vidio svoju mladenku u vjenčanici. Beskrajno je romantično ako se to dogodi nasamo, u lijepom okruženju s puno svjetla i dovoljno mjesta da sve to mogu zabilježiti iz daljine, bez da vam remetim romantiku.

To je također puno manje stresan način da se prvi put vidite bez stotinu očiju i očekivanja uprtih u vas, s nizom distrakcija, teta koje prekidaju vaš zagrljaj da te „bolje vide kako si lijepa“, frendica koje škljocaju mobitelima i mladoženjine nelagode što još nije došao k sebi od tog prizora, a već mora razmišljati o reakciji pred gostima.

Stoga, ako od malih nogu nisi sanjala da se prvi put vidite tek ispred oltara, posavjetuj se sa svojim fotografom i priredite jedan opušteni prvi pogled skriven od gostiju!

Magija prvog pogleda nasamo, daleko od svih gostiju

7. VELIKI ULAZAK

Crkvena vjenčanja su predivna; crkve su često starinska zdanja sa stoljećem povijesti nagrižene zubom vremena koji ih je učinio posebnima. No, svećenici pri ulasku mladenaca nerijetko imaju običaj da ih osobno vode do oltara i pritom hodaju tik ispred njih. Ne samo da će se gosti uzaludno naginjati iz klupa da vas nekako pokušaju vidjeti u tom svečanom trenutku, nego će vas svećenik zakloniti na svim fotkama ulaska!

Moj savjet: pustite ga da otiđe nekoliko koraka ispred vas i onda graciozno i polagano krenite za njim. Nema nikakve žurbe, dajte si priliku doživjeti to mjesto gdje ulazite i nasmiješena lica gostiju koji vas znatiželjno promatraju.

Gladajući iz perspektive gostiju, svećenik prekriva pogled na mladenku

8. UNPLUGGED VJENČANJA

21. stoljeće je obilježio trend opsežnog dokumentiranja svega i svačega. Pogledajte bilo koji bitniji događaj i obično ćete vidjeti više mobitela nego lica – kako fotkaju, snimaju, streamaju. Neki misle kako to oduzima od iskustva i pretvara ljude u stative za fotiće.

Reakcija na to – unplugged vjenčanja! Mladenci unaprijed zamole goste da svoje mobitele i fotiće ostave u torbama i urone u okruženje i trenutak… da ga istinski iskuse, da doista budu tamo, da se uključe i uživaju. Ne brinite, ništa neće biti izgubljeno. Zato imate svog fotografa!

Jednom sam bio gost na takvom vjenčanju i moram reći kako su nam mladenci napravili uslugu! Ne samo da su na kraju dana imali fotke prepune angažiranih ljudi preplavljenih emocijama umjesto fokusiranih na svoje male ekrane, nego su svi uzvanici doživjeli oslobođenje od konstantnog promišljanja kad i što dokumentirati.

Kum promatra ovaj trenutak kroz ekran mobitela, dok mama doista proživljava taj trenutak suzama radosnicama

9. FOTO-ROĐAK

Ovaj općenit termin se odnosi na sve uzvanike koji osjećaju potrebu dokumentirati sva događanja svojim fotićem, posve nevezano uz profesionalnog fotografa. Ako ovo čitate, vjerojatno ćete unajmiti profesionalca kojemu će malo što promaknuti. Gosti s fotićima mogu biti štetni za njegovo pokrivanje – uletjeti mu u scenu u ključnom trenutku, izgurati ga s najboljeg kadra, blicnuti u krivo vrijeme itd.

Većina fotografa se neće osjetiti pozvanima diskutirati o tome s vašim gostima, pa je na vama da odlučite da li je taj „drugi“ fotograf vrijedan rizika. Sigurno već znate tko od vaših uzvanika na svakoj prigodi voli imati fotić u ruci, pa je moj savjet da ih unaprijed zamolite da se jednostavno opuste i uživaju u događanjima umjesto da svemu svjedoče kroz malo tražilo na fotiću. Učinit ćete im uslugu!

Predivan trenutak, ali primijetite rođaka s fotićem koji je nenadano iskočio i pokrio desnu četvrtinu kadra

10. FORMALNE I OBITELJSKE FOTKE

Mladencima danas često nije stalo do formalnih fotki obitelji, ali ih obično na kraju ipak snimimo zbog roditelja. Par fotki stvarno nije nikome problem. No, bitno je ne dopustiti da se stvari otmu kontroli. Ako je obitelj u dobrim odnosima, nema potrebe fotkati sve moguće kombinacije svih članova obitelji; odvojeno, skupno, miješano i izdvojeno.

Popričajte unaprijed o tome s roditeljima, pa ako stotinu uzvanika nenadano stane u red za fotkanje (zna se događati), možete im reći da sad nažalost više nemamo vremena, ali imaju cijelu noć ako se požele fotkati s vama! Time ćete izbjeći kašnjenje u ključnom dijelu vjenčanja, a oni kojima je stvarno stalo do fotke s vama će vas se sjetiti između večere i plesa.

Efektna grupna fotka koja će se svidjeti svima

11. PRIVATNI SESSION

Smisao privatnog sessiona je da na kraće vrijeme zbrišete na neko lijepo mjesto i da vas se snimi opuštene i same u lijepom okruženju i u vašem najljepšem izdanju. No, ono o čemu često ne razmišljate unaprijed jest koliko će vam goditi malo samoće i mira usred tog hektičnog dana. Mladenci mi često kažu da im je baš session bio najljepši dio vjenčanja!

Teško je pobjeći od gostiju na dulje vrijeme usred vjenčanja, pa session volim razdvojiti na dva kraća dijela. Prvi dio je 20-ak minuta odmah nakon ceremonije, a drugi 20-ak minuta oko zalaska sunca. Zašto odmah nakon ceremonije? Tada naprosto sjajite iznutra! Uzbuđeni ste i zaljubljeni, treperite emocijama i odišete nekom unutarnjom čarolijom. Na fotkama se to doista vidi i obožavam zabilježiti te trenutke!

Zašto u zalazak sunca? Tad je svjetlo najbolje. Nisko sunce daje toplo, difuzno i laskavo svjetlo od kojeg ćete izgledati predivno! Osim toga, ni nebesko šarenilo nije za zanemariti, kao niti mistično plavo ozračje ranog sumraka.

Čaroban trenutak svega minutu nakon ceremonije

12. VEČERA I PLES

Ne trebam vam govoriti da se opustite i zabavite – vaš je dan i to već znate! No, dat ću vam jedan logistički savjet koji vam često promakne.

Nakon cijelog dana trčanja i fotkanja, vaš fotograf je iscrpljen i prijeko mu je potrebno malo hrane kako bi mogao nastaviti jednakim tempom. Nemojte stvar prepuštati slučaju i zamolite šefa sale da mu jelo donese među prvima, a ne među posljednjima kako to obično biva.

Time ćete mu dati najbolju šansu da se okrijepi i bude spreman prije ikog drugog, za bilo kakva nenadana i spontana događanja, govore, zdravice ili iznenađenja!

Ovo ne možeš planirati niti očekivati!

Foto: Matija Kljunak

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads