Biti žena – biti inspiracija

U svojoj okolini često susrećemo žene koje nas inspiriraju i potiču na društveni angažman, ali i na borbu za sebe same. Žene su, zbog svoje uloge i položaja u društvu, rjeđe bile slavne umjetnice, a mnogo češće motiv i nadahnuće. Žena je simbol plodnosti, ljepote, čežnje, ljubavi, majčinstva…  Žena je muza!

Još od vremena paleolitskih Venera žena i žensko tijelo motiv je u likovnoj umjetnosti. Mnogi smatraju da je najpoznatija slika na svijetu upravo portret jedne žene – Mona Lisa Leonarda da Vincija. Svi prepoznajemo Vermeerovu “Djevojku s bisernom naušnicom”, Degasove balerine i Gaugenove Haićanke. Sjetne žene izduženih lica i vratova pripisujemo Modiglianiju, a slavna Marilyn Monroe blješti u žarkim bojama sa slika Andyja Warhola.

Marilyn Monroe, Andy Warhole

U  antici muze su bile boginje, zaštitnice pjesništva, znanosti i umjetnosti.  Prema mišljenju starih Grka stvaranje umjetnosti bio je sveti čin kojim su se slavila božanstva, a muza je trebala prodrijeti u um umjetnika i iz njega izvući remek-djelo. Bile su njihova inspiracija, opsesija, životna suputnica, a često i sve zajedno, ludo obožavane, kao i djela koja su nastala zbog njihova utjecaja.

Mnogi poznati umjetnici u povijesti imali su muze koje su inspirirale stvaranje velikih djela poput Emilie Flöge, bolje polovice Gustava Klimta. Henri Matisse je tijekom oporavka od liječenja raka 1941. upoznao medicinsku sestru Bourgeois koja je postala njegov model i najiskrenija kritičarka jer se i sama amaterski bavila slikanjem.  Jednom od najvećih muza 20. stoljeća smatra se Elena Ivanovna Diakonova, poznatija kao Gala, inspiracija velikog Salvadora Dalija. Bila je vrlo misteriozna, pametna i intuitivna žena koja se družila s mnogim intelektualcima i umjetnicima. Sigurno najpoznatiji ljubitelj, ali i uništavatelj žena, veliki Pablo Picasso imao je mnogo muza, ali najpoznatija je sigurno Dora Maar. Ova fotografkinja i slikarica bila je Picassova ljubavnica i “osobna muza” od 1936. do 1944. Picasso je bio fasciniran Dorinom ljepotom i često je slikao njezine tužne portrete.

Poljubac, Gustav Klimt

Žene, dame, pozerice, inspiracije, umjetnice, dive… Nemoguće je navesti ni obuhvatiti njihovu umjetničku ulogu kroz povijest. Ali žene nisu fascinirale samo umjetnike, one su inspiracija i mnogim književnicima i tekstopiscima.

Izdvajamo samo neke od prekrasnih misli i stihova o ženama da vas podsjete koliko ste posebne i vrijedne.

 

„Kada ti se žena obraća uvijek slušaj što ti govori očima.“

Victor Hugo

 

„Nema savršene ljepote koja u sebi razmjerno ne krije i ponešto neobičnosti.“

sir Francis Bacon

 

„Znaš li ti, uopće, koliko te Bog napravio jakom? Koliko jakom i dobrom te je napravio? Nitko ne zna kako mozak radi. Uzmimo taj trenutak, na primjer. Od tisuća i tisuća trenutaka koje smo majka i ja provele tokom godina, ovaj najsjajnije sija, ovaj mi najjasnije odzvanja u podsvijesti: majka me gleda preko ramena, lice joj je okrenuto naopako, sve te točke svjetlosti blistaju joj na koži, a ona me pita znam li koliko me je jakom i dobrom napravio Bog.“

Khaled Hosseini

„Najljepša krivina na ženinom tijelu je njen osmijeh.“

Bob Marley

 

„Žena je nastala od muškarčevog rebra, ne od njegovih stopala da se po njoj gazi. Ne od njegove glave da se njome vlada, nego od boka da mu bude jednaka. Ispod ruke da bude zaštićena, i pokraj srca da bude voljena.“

Talmud

 

„Snaga žene proizlazi iz činjenice koju ni psihologija ne može objasniti. Muškarce se može analizirati, žene…samo obožavati.“

Oscar Wilde

 

„Ne želim da žene imaju vlast nad muškarcima, već nad sobom.“ 

Simone de Beauvoir

 

„Kad nas ljube, žene nam opraštaju sve, čak i naše zločine. A kad nas ne ljube, ne opraštaju nam ništa, čak ni naše vrline.“

Honoré de Balzac

 

„Žena je jedino stvorenje koje može plakati ili se smijati zbog istog razloga, a često i u isto vrijeme.“

Jean-Baptiste Poquelin Molière

 

„Lijepa se žena sviđa očima, dobra žena sviđa se srcu – jedna je dragulj, druga riznica.“

Napoleon Bonaparte

 

“Kako voljeti ženu?

Možda joj nećeš biti prvi muškarac, ni posljednji ili jedini. Voljela je prije tebe i možda će voljeti poslije. Ali ako te sada voli, zar je bilo što drugo bitno? Ona nije savršena – ali nisi ni ti.

I vas dvoje možda nikad nećete biti savršeni zajedno, ali ako te ona može nasmijati, natjerati te da se dvaput zamisliš, priznati da je ljudsko biće i da griješi, drži se nje i daj joj najviše što možeš. Možda neće misliti o tebi svake sekunde tokom dana, ali će ti dati dio sebe za koje zna da ga možeš slomiti – njeno srce.

Zato je nemoj povrijediti, nemoj je mijenjati, nemoj je analizirati i ne očekuj više nego što ona može dati. Smij se kad te čini sretnim, daj joj do znanja kad te izluđuje i neka ti nedostaje kad nije u blizini.”

Bob Marley

 

„Društvo ne može uspjeti ako su mu žene neobrazovane. Nema šanse.“

Khaled Hosseini

 

Božanske žene, sva ljepota svijeta

i lavska gordost, i plahota srne,

kroz vaše čari uzvišene cvjeta

u plave dane, i u noći crne.

I, kada stopom punom svetog mira

budite zemlji ritam svih otkrića,

slutim vas srcem plamenim svemira,

slutim i ištem tajnu vaših bića.

Svaka je od vas rođena da vlada,

i da za prijesto pruži mliječno dijete;

carice tijela, samo usnom sklada

i usnom želje pitam: što hoćete?

Ko će mi dati ključe vašeg čuda

i odgonetku vaše zagonetke?

Kakvo tajanstvo kriju vaša uda

i koje nade statue vam rijetke?

Božanske žene, što u snu i slavi

čekate zoru pravednih oltara,

pred vašim likom koljeno se savi,

a srce, zvučni plamen, već izgara.

Sunčane duše, zjeni poklonika

zaman vas skriva zločinačka tama;

pobožnu ljudstvu fali vaša slika,

jer vi ste Žene među Kraljicama. 

(Tin Ujević: Žene među Kraljicama)

 

 

Kao skitnica neka kad padne mrak

On se ulicom vuče i briše trag

Tako divlji i zao, a opet blag

Pjesnik moj…

Često s ružom dođe u kasni sat

Ili ne shvaćen, pijan i kao tad

Jednu noć vodi ljubav drugu rat

Pjesnik moj…

Na nju ne padne njegove slave ni sjena

A kad nitko ga čitati neće tad čita ga

Pjesnikova žena

Moj Anđeo – To sam ja

Moja Vizija – U pjesmama

Nevolja – Opet ja

Sudbina – I to sam ja

I još hiljadu tih imena je nosila

Pjesnikova žena 

(Arsen Dedić: Pjesnikova žena)

Andrea Pavlović

glavna urednica

WordPress Ads