Stručnjaci pripisuju zobi široku paletu zdravstvenih blagodati, uključujući snižavanje krvnog tlaka i smanjenje rizika od pretilosti i dijabetesa tipa 2. Cjelovita zob sadrži gotovo 11% vlakana i to uglavnom topiva vlakna (beta glukan). Uz topiva vlakna, zob sadrži i ona netopiva (lignin, celuloza i hemiceluloza). Zbog visokog udjela topivih vlakana konzumacija zobi pogoduje povećanom osjećaju sitosti i smanjenju apetita. Danas zato nastavljamo u zdravom ritmu i donosimo recept za fine i zdrave zobene kolačiće.
Dobar tek i neka vam ovi zobeni kolačići uljepšaju nedjelju!
Zobeni kolačići s chia sjemenkama
Sastojci:
- 1 ½ žlica chia sjemenki
- ¼ šalice bademovog mlijeka bez šećera
- pire od 2 zrele banane
- ¾ šalice zobenih pahuljica
- ¼ šalice kockica kokosa
- ¼ šalice nasjeckane suhe smokve
- ¼ šalice kockica tamne čokolade ili rogača
- 1 žlica maslaca
- veliki prstohvat cimeta
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
*
Ulijte smjesu bademovog mlijeka s chia sjemenkama u veću zdjelu i dodajte pire od banana, zob, kokos, maslac i cimet. Lagano primiješajte suhe smokve i kockice čokolade.
*
Oblikujte kolačiće koje poslažete u posudu za pečenje.
*
Stavite u pećnicu i pecite oko 15-20 minuta.
*