Zobene pahuljice rade se od sirove zobi koja se čisti, lagano peče na cca 80 °C, suši i odvaja od vanjskih slojeva i nejestivih dijelova. Zahvaljujući ovom tretmanu, arome i vrijedne hranjive tvari prenose se u jezgru koja se zatim preša u pahuljice. Postoji razlika između krupnih zobenih pahuljica, koje se dobivaju prešanjem cijelog zrna i sitnih zobenih pahuljica, koje se dobivaju prešanjem već mljevene zobi.
Sva ova svojstva čine zobene pahuljice proizvodom od cjelovitih žitarica s puno vlakana, hranjivih tvari kao što su željezo, kalcij, kalij, fosfor, magnezij, bakar, cink, mangan, selen i vitamini. Također su prirodno bez glutena. Zato ne postoji nijedna druga obična žitarica koja se može mjeriti sa zobenim pahuljicama po nutritivnom bogatstvu i zdravstvenim prednostima.
Zobene pahuljice mogu poboljšati probavu – zahvaljujući brojnim vlaknima koja bubre u gastrointestinalnom traktu.