Zeleni doručak s falafelom

Falafel su kuglice od boba ili slanutka, raznih biljaka i začina. Porijeklo ovog vegetarijanskog specijaliteta seže daleko u prošlost. Danas ga se u Izraelu smatra nacionalnim jelom, no oduvijek se jeo na cijelom Bliskom istoku. Po nekima, potječe iz Egipta, odakle se proširio na istočnu obalu Mediterana i sjevernu Afriku. Osim u Izraelu, jelo je vrlo popularno i u Libanonu, a zadnjih godina je sve popularnije i na Zapadu.

Prave se od umekšanog i mljevenog boba ili slanutka, dalje se dodaju peršin, korijander, češnjak, crveni luk, pecivo, sol, papar i kim. Od mase se mijesi tijesto, iz kojeg se formiraju kuglice i prže u dubokom ulju. Rade se u veličinama promjera oko 2 cm i serviraju se obično s tahinijem, umakom od sezama, zelenom lisnatom salatom i lepinjom. Odlikuje ga poseban, lagan okus.

U zapadnoj Europi falafel u novije vrijeme nude kao vegetarijsku alternativu ćevapima.


Zeleni doručak s falafelom

Sastojci:

  • 100 g rikole
  • 2 avokada
  • 60 g bulgura
  • 2 limete
  • 10 g mikrozelenja

Falafel:

  • 500 g kuhanog slanutka
  • 2 režnja češnjaka
  • sok ½ limuna
  • 20 g tahinija
  • 60 g integralnog brašna
  • 30 ml maslinova ulja
  • 2-3 grančice korijandra
  • sol, papar

Pesto:

  • 1 avokado
  • 20 g rikole
  • 1 režanj češnjaka
  • 20 g naribanog parmezana
  • sok ½ limuna
  • 60 ml maslinovog ulja


Priprema:

Za falafel smiksajte kuhani slanutak, limunov sok, maslinovo ulje, nasjeckane listiće korijandra i tahini.

Začinite solju i paprom te umiješajte 3-4 žlice integralnog brašna da dobijete jednoličnu smjesu.

Oblikujte kuglice, lagano ih stisnite i odložite u hladnjak 30 minuta.

Pržite na sezamovu ulju, na srednjoj vatri, do zlatnožute boje, pa odložite na papirnati ubrus.

Bulgur prelijte kipućom vodom (u omjeru 1 : 2,5), posolite, začinite s nekoliko kapi maslinova ulja, poklopite i ostavite da bubri 15 minuta.

Za pesto prepolovite i ogulite avokado, uklonite košticu i narežite na kockice.

U visoku usku posudu ubacite kockice avokada, dodajte nasjeckanu rikolu i češnjak te malo maslinova ulja. Miksajte štapnim mikserom polako ulijevajući ulje u tankom mlazu; dodajte naribani sir i limunov sok te blago posolite.

Preostala 2 avokada prepolovite, ogulite i narežite na ploške, a limete prepolovite.

Raspodijelite rikolu u zdjelice, dodajte u svaku 5-6 falafela, ploške pola avokada, polovicu limete, 1-2 žlice bulgura, malo mikrozelenja u sredinu, pikantirajte pestom i poslužite.

Kako reorganizirati prehranu kod osjetljivosti na gluten

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads