Tko ne voli palačinke za doručak? Teško je povjerovati da postoji netko tko bi mogao odbiti ovakvu poslasticu za dobro jutro. Uživaju ih diljem svijeta, a svaka zemlja ima neki tajni recept kako ih priprema. Francuske palačinke- crêpe prepoznatljive su po intenzivnom okusu maslaca, dok one američke osvajaju ‘pufastom’ teksturom. Ruska verzija zove se blini, a najčešće ih poslužuju uz sireve i kavijar.
Zelene palačinke su postale jako popularne u moderno doba kada se veliki naglasak stavlja na podizanje svijesti o tome što unosimo u organizam i kako pripremamo hranu. Doručak koji pruža sve nutrijente i dobar je za naše tijelo, a usto je sladak i može proći kao desert, upravo su zelene palačinke. Možda već možete pretpostaviti koji sastojci mu daju zelenu boju, a dva recepta donosimo u nastavku.
ZELENE PALAČINKE SA ŠPINATOM
Sastojci:
- 100g špinata
- 140 g brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 jaje
- 200ml mlijeka
- prstohvat soli
- prstohvat muškatnog oraščića
- 1 žlica kokosovog ulja za pečenje
Priprema:
MATCHA PALAČINKE
Sastojci:
- 2 jaja
- 1/2 šalice mlijeka
- 1 žlica koksovog ulja
- 2 žlice meda
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 šalica brašna
- 2 žlice matcha praha
- 1 žlica praška za pečenje
- prstohvat soli
Priprema:
Tekuće sastojke najbolje je izmiksati u blenderu pa ih kuhačom izmiješati u zdjelu sa suhim sastojcima. Pecite do zlatne boje, nekoliko minuta sa svake strane. Zelene palačinke s matcha prahom specifičnog su okusa. Učinite ih pravim hedonističkim iskustvom i najukusnijim doručkom jednostavnim nadjevima i dodacima.
** maslac od kikirikija, med, kokosovo brašno, cimet, chocolate chips, pekmez od bobičastog voća, svježe voće..
Foto: Instagram