Tortilja (španjolski: tortilla) vrsta je tanke pogače napravljena od fino samljevenoga pšeničnoga brašna. Izvorne tortilje pripremale su se od kukuruznog brašna, prije dolaska Europljana u Ameriku. Tortilja od pšeničnoga brašna bila je inovacija nakon otkrića pšenice u Novome svijetu, dolaskom doseljenika iz Španjolske.
Kukuruzne tortilje jele su se tisućama godina na sjeveru, sjeverozapadu i sjeveroistoku Meksika. Tamo je su bile glavna hrana američkih indijanskih plemena. U novije vrijeme, i ostale zemlje počele su se zanimati za meksičku kuhinju pa se meksička hrana proširila osobito u Sjevernoj Americi, Europi i istočnoj Aziji.
Tortilje se obično pripremaju s mesom kako bi se dobila jela kao što su: tacosi, burritosi (jelo koje potječe iz sjevernog Meksika) i enchiladasi. Tortilje se također koriste u jelu baleadas, tipičnom za Honduras. Danas vam predlažemo vege varijantu tortilja.
Tijesto za tortilju radi se bez kvasca.
Vege tortilje
Sastojci:
- 4 bezglutenske tortilje
- 150 g žute paprike
- 150 g crvene paprike
- 100 g leće
- 100 g kukuruza
- 200 g mini rajčice
- 1 vezica peršina + list
- 1 češanj češnjaka
- 100 ml maslinova ulja
- sol
Priprema:
Maknite s vatre, dodajte kuhani kukuruz i leću, promiješajte, posolite i začinite ostatkom maslinova ulja.
Napunite tortilje, dodajte listiće peršina i poslužite.