Vege tortilje

Tortilja (španjolski: tortilla) vrsta je tanke pogače napravljena od fino samljevenoga pšeničnoga brašna. Izvorne tortilje pripremale su se od kukuruznog brašna, prije dolaska Europljana u Ameriku. Tortilja od pšeničnoga brašna bila je inovacija nakon otkrića pšenice u Novome svijetu, dolaskom doseljenika iz Španjolske.

Kukuruzne tortilje jele su se tisućama godina na sjeveru, sjeverozapadu i sjeveroistoku Meksika. Tamo je su bile glavna hrana američkih indijanskih plemena. U novije vrijeme, i ostale zemlje počele su se zanimati za meksičku kuhinju pa se meksička hrana proširila osobito u Sjevernoj Americi, Europi i istočnoj Aziji.

Tortilje se obično pripremaju s mesom kako bi se dobila jela kao što su: tacosi, burritosi (jelo koje potječe iz sjevernog Meksika) i enchiladasi. Tortilje se također koriste u jelu baleadas, tipičnom za Honduras. Danas vam predlažemo vege varijantu tortilja.

Tijesto za tortilju radi se bez kvasca.


Vege tortilje

Sastojci:

  • 4 bezglutenske tortilje
  • 150 g žute paprike
  • 150 g crvene paprike
  • 100 g leće
  • 100 g kukuruza
  • 200 g mini rajčice
  • 1 vezica peršina + list
  • 1 češanj češnjaka
  • 100 ml maslinova ulja
  • sol


Priprema:

Skuhajte leću u slanoj vodi. Papriku narežite na ploške i pržite s mini rajčicama na maslinovu ulju u gril tavi. Dodajte sitno nasjeckani češnjak i pržite ga kratko (1 min), samo da zabijeli.

Maknite s vatre, dodajte kuhani kukuruz i leću, promiješajte, posolite i začinite ostatkom maslinova ulja.

Napunite tortilje, dodajte listiće peršina i poslužite.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads