Kundalini – probudite uspavanu energiju

Ako ste spremni probuditi svoj najveći energetski i kreativni potencijal i uzdići se do viših stanja svijesti, onda je kundalini joga odličan izbor za vas. Praksa buđenja kundalini energije u Indiji je prisutna već tisućama godina. Na Zapadu je postala poznata tek 1968. godine, kada ju je u Sjevernu Ameriku s Istoka doveo slavni Yogi Bhajan.

Kundalini ili shakti je životna energija koja pokreće naše fizičko tijelo. No, kada netko govori o „buđenju kundalini energije“, pritom zapravo misli na golemi spremnik „uspavane“ energije u našem tijelu. Ova energija leži zarobljena u dubini našeg sakruma, na dnu kralježnice, a simbolički se prikazuje kao sklupčana zmija.

Kundalini energija može se probuditi uz pomoć posebnih tehnika disanja, vježbi i meditacije. Jednom kada probudite tu uspavanu energiju, ona prolazi kroz sve vaše čakre. A kada ta sila dosegne krunsku čakru koja se nalazi na vrhu glave, tada se događa prosvjetljenje ili stanje čiste svijesti.

Osobe koje imaju probuđenu kundalini energiju kreativnije su i balansiranije, kako emocionalno tako i duhovno.


Što je kundalini joga?

Većina nas u tijelu ima energetske blokade, koje su rezultat loše prehrane, negativnih emocija i navika kojima sabotiramo sami sebe na putu prema ostvarenju punog potencijala. U razbijanju tih blokada i buđenju energetskog potencijala itekako može pomoći – kundalini joga.

Kundalini joga kombinira izvođenje asana – posebnih yoga položaja kojima djelujete na ključne energetske meridijane, pranayamu – kontrolirane vježbe disanja koje pomažu uklanjanju blokadi i otključavanju skrivene energije, pjevanje mantri koje pomaže jačanju unutarnjeg fokusa i mudre – posebne položaje ruku.

Umjesto da fokus usmjerava samo na tijelo, ili samo na um, ili pak samo na duh, kundalini joga ujedinjuje sve to kako bi se aktivirala skrivena sila energije koja se krije u svakome od nas. Cilj kundalini joge je da se kroz buđenje zarobljene energije u konačnici naša individualna svijest poveže s onom univerzalnom.

 Dobrobiti kundalini joge

  • poboljšava unutarnji fokus
  • ublažava tjeskobu i depresiju
  • podiže energetsku vibraciju
  • povećava budnost
  • snaži živčani sustav
  • jača snagu volje
  • poboljšava probavu
  • donosi bistrinu uma
  • povećava kreativnost


Kako potaknuti buđenje kundalini energije?

Osobe koje imaju probuđenu kundalini energiju kreativnije su i balansiranije, kako emocionalno tako i duhovno. Želite li i vi sami raditi na buđenju kundalini energije, budite strpljivi i činite to postupno. Prisilno oslobađanje kundalini energije može nanijeti veliku štetu vašem zdravlju. Za to morate biti spremni mentalno i fizički, a to zahtijeva vrijeme. Evo što možete sami učiniti kako biste potaknuli rast kundalini energije:

1. Držite kralježnicu uspravnom

U svojoj knjizi „12 pravila za život“ kao protuotrov kaosu slavni kanadski klinički psiholog Jordan Peterson savjetuje – glavu gore i držite kralježnicu uspravnom! To je važno ne samo za naše zdravo samopouzdanje nego i za fizičko zdravlje i nesmetan protok energije.

Jedino kroz uspravnu, dugačku kralježnicu, kroz sushumnu (središnji energetski kanal), može poteći kundalini. Ovaj savjet vrijedi za svakoga, a osobito za sve one koji puno vremena provode sjedeći za računalom. Dakle, zauzmite uspravan stav, izdužite vrat i otvorite prsni koš. To je jedan od važnih preduvjeta na putu prema buđenju kundalini energije.


2.
Usmjerite fokus na svoje disanje

Umjesto da tratite dragocjenu energiju na često nevažne stvari, svoju pažnju usmjerite na disanje, na pokrete udaha i izdaha. Zapravo, u buđenju kundalini energije itekako vam može pomoći mindfulness i meditacija.

Sjedite u tišini i pratite svoje disanje. Zamislite da ste u velikom balonu i da vas ništa iz vanjskog svijeta ne može dotaknuti. Izdvojite svaki dan određeno vrijeme koje ćete posvetiti samo tome.

Vježba disanja: dok pažnju svjesno usmjeravate na disanje, zamislite da dah usmjeravate prema području trtice i dna zdjelice. Zatim se dahom „krećite“ od dna kralježnice prema vrhu glave, i obratno.

3. Pripazite na prehranu

Želite li probuditi uspavanu kundalini energiju, jako je važno da unosite u organizam zdrave biljne namirnice. Hrana životinjskog podrijetla, naime, dovodi do blokada i zastoja energije te pridonosi nastanku bolesti. Vegetarijanska ili veganska prehrana pridonosi mirnoći vašeg uma i harmoniji u organizmu. Takva je hrana satvička, što znači da smiruje um, odnosno uspostavlja ravnotežu između tijela i uma.

4. Vježbajte yoga asane i budite u pokretu

Kako biste pokrenuli energiju i dali svom organizmu poticaj, važno je da svaki dan vježbate asane ili neke druge vježbe te da se krećete i boravite u prirodi.  Ako ste u mogućnosti, uključite se na satove kundalini joge. Svakodnevno izvodite položaj žabe, asanu koja se prakticira na satu kundalini joge.

Evo kako se izvodi: spustite se u čučanj sa široko razmaknutim koljenima i petama podignutim od poda.

Oslonite se na vrhove prstiju ispred sebe.

Kroz udah podignite kukove i ispružite noge, a s izdahom se opet spustite u čučanj.

5. Ne pratite loše vijesti i okružite se mentalno snažnim ljudima

Dok radite na kundalini energiji, nemojte se „hraniti“ negativnostima i lošim vijestima. Pratite isključivo ono što je bitno za vaš duhovni razvoj. Okružite se mentalno snažnim ljudima, osobama koje nisu sklone samosažaljenju i preuzimanju na sebe uloge žrtve. Takvi bi ljudi samo dodatno umanjili i iscrpili vašu energiju.


6. Budite u ulozi promatrača

Budite svjesni promatrač. Umjesto da dopustite da vas ponesu negativni događaji i negativne emocije, budite samo svjedok i promatrač. Na taj način sačuvat ćete dragocjenu energiju i lakše ćete se moći usmjeriti na podizanje kundalini energije.

7. Pazite koje misli „hranite“

Kada njegujete suosjećajne misli ispunjene ljubavlju prema svijetu i drugim ljudima, vaša se energija prirodno uzdiže prema gore. To automatski pomaže buđenju kundalini.

Ako su vaše misli sebične i usmjerene samo na ispunjavanje vlastitih žudnji i želja, kundalini energija se povlači prema dolje kako bi se ostvarile vaše najniže žudnje. Dakle, pazite koje misli hranite!

8. Hrabro se suočavajte s vlastitim strahovima

Da biste probudili kundalini energiju, trebate raditi na sebi i svojim strahovima. To znači da se s njima trebate suočavati. Što češće zakoračite u nepoznato i isprobavajte ono čega ste se uvijek panično bojali. Onaj tko se ne suočava s vlastitim strahovima koji njime nesvjesno upravljaju, ne može osloboditi golemi potencijal energije koji se u njemu krije. Primjerice, ako se bojite visine, svakodnevno si postavljate izazove uspona na visinu. Ili ako se užasavate hladne vode, počnite prakticirati hladni tuš.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads