Torta s limunom

U ove jesenske dane isprobajte odličan recept za osvježavajuću tortu od limuna i badema. Predivnog je okusa, osvježavajuća i nakon što je po prvi puta pripremite, postat će neizostavnim dijelom slastica koje volite. Inače, llimun se diljem svijeta uzgaja u nebrojenim varijacijama koje, navodno, više niti botaničari ne registriraju. Razlike između novih varijacija su samo u vanjskom izgledu, dok njihove prehrambena svojstva ostaju nepromijenjeni. Naime, limun se vrlo rijetko koristi kao svježe voće, tako da manje promjene okusa nisu previše važne.

Limune uglavnom dijelimo na žute i zelene, no to je samo komercijalna podjela, jer rastu na istom drvetu. Zeleni limun se razvija iz proljetnog cvijeta drveta umjetno, namjerno izazvanom sušom koja mora trajati četrdeset dana između lipnja i srpnja. Tako dobiven proljetni plod ima tanku, zelenu koru i vrlo sočno “meso”. Ovaj plod podnosi duga putovanja i skladištenje, pa je moguć izvoz po cijelom svijetu. Uobičajeni žuti plodovi, koji su uobičajeni na tržištu i na koje smo mi navikli, rastu na istom drvetu, samo što dozrijevaju zimi.

Limun je jedna od najkorisnijih namirnica. Štiti od velikog broja bolesti, da ga se s pravom može nazvati super-hranom.


Torta s limunom

Sastojci

Tijesto:

  • 1 i ½ jušna žlica agavinog sirupa
  • 4 jušne žlice maslaca
  • ¼ šalice brašna (bez glutena)
  • ¾ šalice sitnih zobenih pahuljica
  • 4 jušne žlice mljevenih badema
  • prstohvat soli
  • ½ čajne žlice praha vanilije

Nadjev:

  • 700g tvrdog tofua
  • 2 limuna – sok i naribana korica
  • 2 naranče – sok i naribana korica
  • 2/3 šalice agavinog sirupa
  • 1/3 šalice suncokretovog ulja (hladno prešano za prženje)
  • 1 čajna žlica vanilije u prahu
  • prstohvat soli
  • 3 jušne žlice aru praha
  • listići badema za ukras


Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180⁰C.
  2. Za biskvit izmiksajte agavin sirup i margarin. Pomiješajte sa svim drugim sastojcima za tijesto i stavite na nauljeni kalup za tortu (promjera 20 cm).
  3. Izmiksajte sve sastojke za nadjev u glatku smjesu pa rasporedite na tijesto.
  4. Pecite 30 minuta da lagano potamni. Pet minuta prije kraja pečenja tortu s limunom pospite listićima badema.
  5. Ostavite da se ohladi, pa poslužite.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads