Tjestenina od leće s pestom od špinata i konoplje

Vjerujem da je tjestenina većini jedno od dražih jela, ako ne i najdraže! Ne tako davno, otkrila sam tjesteninu od leće koja naravno ima identičan okus leći, samo je u obliku tjestenine. Znam da ovo objašnjenje nije posebno, ali već neko vrijeme sjedim za kompjuterom smišljajući uvod za ovaj recept i stalno nešto pišem, pa brišem.

Tjestenina od leće biljni je izvor proteina, lagana je i lako probavljiva, ima nizak glikemijski indeks, jača imunitet i čisti organizam.

 

Zašto tjestenina od leće?

Zapravo pokušavam odgovoriti na pitanje zašto bi netko jeo tjesteninu od leće. Vjerujem da se tjestenina od leće ušuljala u naše domove, kako se trend bezglutenske prehrane povećavao. Kako dobra, stara tjestenina kotira vrlo visoko na listama onih koji drže do svoje prehrane ili linije kao namirnica koju treba izbjegavati, otvorila su se vrata nekim novim oblicima “tjestenine”. Nije sve nužno loše ni dobro, ali to je tema za neke druge članke.

U tjestenini od leće nema aposlutno ništa loše. Dapače, biljni je izvor proteina, lagana je i lako probavljiva, ima nizak glikemijski indeks, jača imunitet i čisti organizam. Je li identičnog okusa kao pšenična tjestenina? Nije. Hoćete li imati osjećaj da jedete tjesteninu? Hoćete.

Kod mene se apsolutno redovito nalazi na meniju i namjeravam s njom kuhati još više. Brzo je gotova i poprilično zasitna. Samo pripazite da je ne prekuhate! Probajte 🙂

Recept za dvije porcije

Sastojci:

200 g tjestenine od 100% leće
500 g cherry rajčica

Pesto od špinata i konoplje:
3 šake špinata
2 žlice konoplje
2 žlice parmezana
1 režanj češnjaka
1 dcl maslinovog ulja
himalajska sol
crni krupni papar

Serviranje:
parmezan
sjemenke konoplje
limunov sok
maslinovo ulje

Priprema:

Špinat očistite te kuhajte cca 3 minute. Vodu u kojoj ste ga kuhali nemojte bacati. Skuhani špinat, konoplju, parmezan, češnjak, sol, papar i maslinovo ulje smiksajte u blenderu. Probajte, po potrebi dodajte sol i papar. Odložite sa strane.

Cherry rajčice prepolovite te pecite u pećnici na 200 stupnjeva sve dok ne poprime smećkastu boju. Nakon pečenja dodajte sol, papar i malo maslinovog ulja. Odložite sa strane.

Tjesteninu kuhajte u istoj vodi u kojoj ste kuhali špinat slijedeći upute na pakiranju.

Serviranje:

Tjestenini dodajte 3-4 žlice pesta, dobro sve promiješajte. Zatim dodajte rajčice, pospite parmezanom, sjemenkama konoplje te dodajte malo limunovog soka i maslinovog ulja. Poslužite odmah!

Autor: Edita Šimić

Za više gastro doživljaja pratite moj Instagram i Facebook profil te Kuživancija blog. Uživajte! 🙂

Ukusan i zdrav doručak u samo jednoj minuti i jednoj staklenci

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads